Παραιτείται υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις – Διαφώνησε με τον Τράμπ

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Τζιμ Μάτις θα αποχωρήσει από το αξίωμά του «στα τέλη του Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε – μέσω Twitter – ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μία ημέρα αφού ανακοίνωσε ότι αποσύρει τα αμερικανικά στρατεύματα που ήταν ανεπτυγμένα στη Συρία.

Ο νέος υπουργός Άμυνας «θα ονομαστεί σύντομα», πρόσθεσε ο Τραμπ, κάνοντας λόγο για «τρομερή πρόοδο» τη διετία κατά την οποία ο στρατηγός εν αποστρατεία ήταν επικεφαλής του αμερικανικού Πενταγώνου, ειδικά σε ό,τι αφορά την αγορά νέου εξοπλισμού, και «ευχαριστώντας τον για την υπηρεσία του».

Πάντως ο υπουργός Μάτις, στρατηγός του Σώματος Πεζοναυτών ε.α., διευκρίνισε ότι παραιτείται.

Στην επιστολή της παραίτησής του ο Μάτις επισήμανε πως αποχωρεί ώστε ο Τραμπ να μπορέσει να διορίσει κάποιον οι απόψεις του οποίου είναι εγγύτερες προς τις δικές του.

Ο Μάτις προστίθεται στον μακρύ κατάλογο των κορυφαίων στελεχών της κυβέρνησης του Ρεπουμπλικάνου προέδρου που είτε παραιτήθηκαν, είτε καθαιρέθηκαν, όπως ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον, που ο Τραμπ απέπεμψε – μέσω Twitter – τον Μάρτιο.

Κατά το Brookings Institution, οι αντικαταστάσεις, οι καθαιρέσεις και οι παραιτήσεις επί προεδρίας Τραμπ είναι περισσότερες από ό,τι επί των ημερών των τελευταίων πέντε Αμερικανών προέδρων.

Η σεναριολογία για το μέλλον του Μάτις εντάθηκε τον Οκτώβριο, όταν ο Τραμπ είχε κρίνει κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο CBS πως ο υπουργός Άμυνας είναι «περίπου Δημοκρατικός» αφήνοντας να εννοηθεί πως πιθανόν θα αποχωρούσε από την κυβέρνησή του.

ΔΙΑΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΧΩΡΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ…

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο ή έχει «λάβει ήδη» την απόφαση να αποσύρει «μεγάλο» μέρος των στρατιωτικών των ΗΠΑ που έχουν αναπτυχθεί στο Αφγανιστάν, δήλωσαν τρία στελέχη της κυβέρνησής του την Πέμπτη, καθώς αυξάνονται οι ενδείξεις ότι η υπομονή του εξαντλείται όσον αφορά τον πιο μακρόχρονο πόλεμο στην αμερικανική ιστορία και άλλες επιχειρήσεις του αμερικανικού στρατού στο εξωτερικό.

Μιλώντας υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, δύο αξιωματούχοι είπαν στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς πως αυτό είναι κάτι που μελετά ο Ρεπουμπλικάνος· αργότερα, ένας τρίτος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως η απόφαση «έχει ληφθεί» και ότι ο αριθμός των στρατιωτών που θα αποσυρθούν θα είναι «σημαντικός».

Η πρόθεση αυτή του Τραμπ γνωστοποιήθηκε την ημέρα που ο υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις ανακοίνωσε ότι παραιτείται λόγω των διαφωνιών του με την ακολουθούμενη πολιτική, ώστε ο πρόεδρος να μπορέσει, όπως ανέφερε ο στρατηγός ε.α., να διορίσει κάποιον άλλον επικεφαλής του Πενταγώνου, με απόψεις πιο ευθυγραμμισμένες με αυτές του ενοίκου του Λευκού Οίκου.

Ο Μάτις τασσόταν υπέρ της διατήρησης ισχυρής αμερικανικής στρατιωτικής παρουσίας στο Αφγανιστάν, παράλληλα με τις συνεχιζόμενες διπλωματικές προσπάθειες. Εναντιωνόταν επίσης στην απόφαση του Τραμπ να αποσύρει τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που είναι αναπτυγμένοι στη Συρία, κίνηση με την οποία διαφώνησαν άλλα δυτικά κράτη και προκάλεσε αντιδράσεις πολλών Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

SHARE