Παραιτείται η Μέρκελ μετά το στραπάτσο – Παραμένει καγκελάριος έως το 2021

Ραγδαίες είναι οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία μετά τις εκλογές στην Έσση, όπου το CDU εξασφάλισε ποσοστό 27%, χάνοντας 11 μονάδες από τις εκλογές του 2013.

Η Γερμανίδα καγκελάριος παραιτείται από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, μετά από 18 χρόνια παραμονής της σε αυτήν.

 Η ίδια ανέλαβε την ευθύνη για τις πρόσφατες εκλογικές αποτυχίες του κόμματος της, αν και, όπως δήλωσε, δεν ήταν μόνο αποτέλεσμα δικών της λαθών.
“Δεν θα είμαι υποψήφια για την ηγεσία του CDU τον Δεκέμβριο και δεν θα συνεχίσω ως καγκελάριος πέρα από το 2021”, ανέφερε χαρακτηριστικά.
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι δεν ενδιαφέρεται για κανένα άλλο πολιτικό αξίωμα.

Τα απανωτά δυσάρεστα εκλογικά αποτελέσματα, οι αυξανόμενες τριβές με τον παραδοσιακό κυβερνητικό της εταίρο, τους Χριστιανοκοινωνιστές, η επιδείνωση των προβλημάτων στην Ευρώπη με την έκρηξη της αποδοχής αντιστυστημικών πολιτικών δυνάμεων, κυρίως όμως η διαφαινόμενη κόπωση των Γερμανών πολιτών από την πολυετή διακυβέρνηση Μέρκελ, οδηγούν την καγκελάριο προς την έξοδο.

Ο γερμανικός Τύπος σήμερα έκανε λόγο για τέλος εποχής της Μέρκελ, κάτι που φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά, όπως μεταδίδει το Afp.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Spiegel το ανακοίνωσε η ίδια το πρωί σε συνεδρίαση του επιτελείου του κόμματος.

To ερώτημα τώρα είναι τι σημαίνει η απόφασή της αυτή για την καγκελαρία. Αν επιμείνει στην άποψη ότι προεδρία της CDU και καγκελαρία πάνε μαζί, τότε δεν αποκλείεται να παραιτηθεί και από καγκελάριος.

Τον περασμένο Φεβρουάριο είχε πει σε εκπομπή του δεύτερου δικτύου της κρατικής τηλεόρασης: «για μένα αυτά τα δύο αξιώματα [της καγκελαρίου και της προέδρου του κόμματος] πάνε μαζί, ώστε να εξασφαλίζεται η σταθερότητα της κυβέρνησης.» Προφανώς, όμως, μετά το καταστροφικό αποτέλεσμα στις τοπικές εκλογές στην Έσση, όπου οι Χριστιανοδημοκράτες έχασαν δέκα ποσοστιαίες μονάδες, δεν της έμενε άλλη επιλογή, σχολιάζουν γερμανικά ΜΜΕ.

  Γερμανικός Τύπος για εκλογές στην Έσση: Τέλος εποχής για Μέρκελ

Οι επιπτώσεις του εκλογικού αποτελέσματος στο κρατίδιο της Έσσης στην κεντρική πολιτική της Γερμανίας αποτελούν το βασικό ζητούμενο στις αναλύσεις και στα άρθρα γνώμης που δημοσιεύονται σήμερα στον γερμανικό Τύπο.

«Στο CDU επιτρέπεται τώρα να μιλάει κανείς ελεύθερα για το τέλος της εποχής Μέρκελ», είναι ο τίτλος άρθρου της εφημερίδας Welt, η οποία σημειώνει ότι οι εκλογές στην Έσση αποτελούν σημείο καμπής στο Βερολίνο: «Έπειτα από καμία άλλη εκλογική αναμέτρηση των τελευταίων δεκατριών χρόνων, από τότε που η Άνγκελα Μέρκελ είναι Καγκελάριος, δεν υπήρχε τόσο μεγάλη πιθανότητα η κατάσταση να παραμείνει τόσο λίγο όπως ήταν πριν από την Κυριακή των εκλογών», σημειώνει η εφημερίδα στην ηλεκτρονική της έκδοση και τονίζει ότι και στα δύο κόμματα του «μεγάλου» συνασπισμού πρέπει τώρα να ληφθούν αποφάσεις για την κατεύθυνσή τους.

Για «αναπληρωματικές ομοσπονδιακές εκλογές» κάνει λόγο στην Bild ο καθηγητής πολιτικών επιστημών Βέρνερ Βάιντενφελντ, επισημαίνοντας ότι οι χαμένοι των εκλογών είναι το Χριστιανοδημοκρατικό (CDU) και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SPD), ενώ οι δύο νικητές οι Πράσινοι και η Εναλλακτική για την Γερμανία (AfD). Κατά τον ίδιο, οι άνθρωποι στην Έσση ήταν ικανοποιημένοι από την μέχρι τώρα συγκυβέρνηση CDU – Πρασίνων, αλλά δυσαρεστημένοι με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ο Γιούργκεν Φάλτερ, επίσης καθηγητής Πολιτικών Επιστημών, σημειώνει ότι δεν εξεπλάγη από το εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο είχε προβλεφθεί από τις δημοσκοπήσεις, ενώ προσθέτει ότι οι Φιλελεύθεροι (FDP) θα έχουν καθοριστικό ρόλο στον σχηματισμό κυβέρνησης. Θεωρεί μάλιστα πιθανό να σχηματιστεί στην Έσση κυβέρνηση «Τζαμάικα» (από τα χρώματα των CDU, των Πρασίνων και του FDP) και υπενθυμίζει ότι ο αρχηγός του FDP Κρίστιαν Λίντνερ δεν έχει αποκλείσει αντίστοιχο σχήμα και σε ομοσπονδιακό επίπεδο, έχει ωστόσο θέσει ως προϋπόθεση την παραίτηση της κυρίας Μέρκελ.

Σε άρθρο γνώμης στην ίδια εφημερίδα, χαρακτηρίζεται «συγκλονιστικό» το γεγονός ότι το υπερήφανο λαϊκό CDU είναι ικανοποιημένο παρά το διψήφιο ποσοστό που έχασε, επειδή το καταστροφικό ποσοστό που συγκέντρωσε είναι υψηλότερο από το ακόμη χειρότερο ποσοστό που εξασφάλισε η κυρία Μέρκελ στις τελευταίες ομοσπονδιακές εκλογές.

Υπό τον τίτλο «Τιμωρήθηκε για άλλη μια φορά», η Frankfurter Allgemeine Zeitung αναφέρεται στις ευθύνες της Καγκελαρίου Μέρκελ και τονίζει ότι «θα ήταν λάθος αν ήταν εκ νέου υποψήφια για την ηγεσία του κόμματος» στο Συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Δεκέμβριο. «Ακούει όμως η Καγκελάριος τα μηνύματα;» διερωτάται ο αρθρογράφος και σημειώνει ότι δεν πρέπει κανείς να αγνοεί τα μηνύματα των πολιτών, ειδικά όταν υπάρχει μια σειρά από αυτά.

«Για την (Αντρέα) Νάλες η κατάσταση είναι πικρή, για την Μέρκελ σοβαρή», γράφει η Süddeutsche Zeitung και εξηγεί ότι «το πνεύμα της εποχής ώθησε προς τα πάνω το κόμμα των Πρασίνων και την AfD» και τονίζει ότι όταν η κεντρική πολιτική ασχολείται τόσο με μια τοπική εκλογή, είναι αναπόφευκτο το αποτέλεσμα να επηρεάζει την κεντρική πολιτική σκηνή. Σε ό,τι αφορά τα πρόσωπα, ο αρθρογράφος επιμένει ότι η κατάσταση για την Αντρέα Νάλες είναι σκοτεινή, πικρή και απειλητική, ενώ για την Άγγελα Μέρκελ σοβαρή.

Το περιοδικό Der Spiegel από την πλευρά του προειδοποιεί ότι το εκλογικό αποτέλεσμα στην Έσση «αποσταθεροποιεί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και τις αρχηγούς των δύο κομμάτων, Μέρκελ και Νάλες» και διερωτάται: «Θα θέσει πραγματικά η Καγκελάριος και πάλι υποψηφιότητα για αρχηγός του κόμματος;».

Το πρώτο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ARD, σε κείμενό του αναρτημένο στην σελίδα του κεντρικού δελτίου ειδήσεών του επισημαίνει ότι «το Βερολίνο έχει παραλύσει παρακολουθώντας τα αποτελέσματα στην Έσση» και αναφέρει ότι η κυρία Μέρκελ παίρνει μια -μικρή- ανάσα με το αποτέλεσμα. Επιπλέον, επισημαίνει ότι ο Πρωθυπουργός του κρατιδίου Φόλκερ Μπουφιέ κέρδισε, αν και με σημαντικές απώλειες, επειδή στήριξε την Καγκελάριο και δεν την επέκρινε, όπως έκανε ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ.

SHARE