Πάουελ: θα χρειαστούν περισσότερα μέτρα – Προειδοποιεί για παρατεταμένη ύφεση

Ο πρόεδρος της Federal Reserve (Fed) Τζερόμ Πάουελ δήλωσε σήμερα πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα πιθανότατα δεν έχει τελειώσει με την απάντηση στην κρίση του κορωνοϊού.

Επιπλέον, ο ίδιος έκανε λόγο για το ενδεχόμενο μιας παρατεταμένης ύφεσης που θα προκύψει από το ξέσπασμα του κορωνοϊού και προέτρεψε το Κογκρέσο και τον Λευκό Οίκο να δράσουν περαιτέρω για να αποτρέψουν μακροχρόνιες οικονομικές ζημίες.

«Η ανάκαμψη μπορεί να πάρει λίγο χρόνο και το πέρασμα του χρόνου μπορεί να μετατρέψει τα προβλήματα ρευστότητας σε προβλήματα φερεγγυότητας», δήλωσε ο Πάουελ.

«Η πρόσθετη δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να είναι δαπανηρή, αλλά αξίζει τον κόπο αν συμβάλει στην αποφυγή μακροπρόθεσμων οικονομικών ζημιών και συμβάλλει σε μια ισχυρότερη ανάκαμψη».

Το να αποφευχθεί η διαρκή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει μια παρατεταμένη ύφεση, «ίσως απαιτήσει επιπλέον μέτρα πολιτικής. Στη Fed, θα συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε τα εργαλεία μας στο έπακρο, έως ότου η κρίση περάσει και η οικονομική ανάκαμψη είναι σε εξέλιξη”, πρόσθεσε.

Δήλωσε ακόμη ότι «επιπλέον δημοσιονομική στήριξη θα μπορούσε να αποβεί δαπανηρή, αλλά το αξίζει εάν βοηθήσει στο να αποφευχθούν μακροπρόθεσμες οικονομικές ζημιές και να μας αφήσει με ισχυρότερη ανάκαμψη».

Η Fed και το Κογκρέσο έχουν λάβει εκτεταμένα μέτρα για να προσπαθήσουν να αντισταθμίσουν την πιθανή σοβαρή ύφεση που οφείλεται στην εκτεταμένη διακοπή της οικονομίας των ΗΠΑ.

Ωστόσο, ο Πάουελ προειδοποίησε ότι εξακολουθεί να υπάρχει ο κίνδυνος για εκτεταμένες χρεοκοπίες στις μικρές επιχειρήσεις και ανοδική τάση της ανεργίας για πολλούς ανθρώπους.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ «πρέπει να κάνει ό, τι μπορεί για να αποφύγουμε αυτά τα αποτελέσματα και αυτό μπορεί να απαιτεί πρόσθετα μέτρα πολιτικής», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Η Fed «θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί τα εργαλεία της στο έπακρο» έως ότου υποχωρήσει η κρίση, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη για τα επόμενα βήματα που θα κάνει η Fed.

Τέλος, στάθηκε στη σημασία η Fed να δανίσει εταιρείες που έχουν δεχτεί πλήγμα από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, κάνοντας λόγο για την ανάγκη κρατικής στήριξης.

SHARE