Πάουελ: Η FED θα προχωρήσει σε QE αν δει πως υπάρχει κίνδυνος ύφεσης

Ακόμα και το “όπλο” της ποσοτικής χαλάρωσης (QE) με μαζική αγορά κρατικών ομολόγων προκειμένου να ωθηθεί χαμηλότερα το βραχυπρόθεσμο κόστος χρέους θα χρησιμοποιήσει η Federal Reserve σε περίπτωση κινδύνου νέας ύφεσης, τόνισε ο πρόεδρός της, Τζέρομ Πάουελ, καταθέτοντας στην Επιτροπή για το Τραπεζικό Σύστημα της Γερουσίας των ΗΠΑ.

Η δήλωση Πάουελ οδήγησε το συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου για τον χρυσό θετικά,  στα 1.571,60 δολάρια η ουγγιά.

Πλην του QE, το έτερο όπλο της Fed είναι να επικοινωνήσει καλύτερα την νομισμαστική της πολιτική στις αγορές, το αποκαλούμενο “forward guidance”.

Η δυνατότητα της Fed να χρησιμοποιήσει τη μείωση επιτοκίων ως μέσο έχει περιοριστεί σημαντικά, καθώς ήδη το βασικό επιτόκιό της κινείται στο εύρος του 1,5% έως 1,75%.

“Θα έχουμε λιγότερο χώρο για περικοπή επιτοκίων”, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι εάν αυτά πλησιάσουν στο 0%, θα έχει έλθει η ώρα για τα άλλα δύο όπλα της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας.

Ο Πάουελ αρνήθηκε ωστόσο ότι η Fed θα μπορούσε να ωθήσει τα επιτόκιά της σε αρνητικό έδαφος, όπως έχουν πράξει χώρες όπως η Ελβετία και η Γερμανία.

Υπέρ μιας τέτοιας πολιτικής έχει ταχθεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος όμως συναντά αντίσταση Πάουελ και της πλειοψηφίας των αξιωματούχων της Fed.

O Πάουελ κάλεσε επίσης το Κογκρέσο να βάλει τον κρατικό προϋπολογισμό σε πιο βιώσιμο μονοπάτι, δεδομένης της ισχυρής φάσης που διανύει η αμερικανική οικονομία.

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έχει αγγίξει τα 23 τρισ. δολ.

Σε ερώτηση για το ποια επίπεδα χρέους θα θεωρούσε ανησυχητικά, ο πρόεδρος της Fed απάντησε: “Θα ανησυχούσα ήδη με τα σημερινά”.

 

SHARE