Pantelakis: Τα top picks στο ΧΑ το 2022 και οι τιμές-στόχοι – Ποιες μετοχές προτείνει

Τη στιγμή που ο κόσμος προετοιμάζεται για τη «μεγάλη σύσφιξη» της νομισματικής πολιτικής, η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα διαφορετικό στάδιο του οικονομικού κύκλου, επισημαίνει η Pantelakis στην ετήσια έκθεση για τις εγχώριες μετοχές. Δεν πρόκειται απλώς για μια κυκλική ανάκαμψη από την πανδημία, με το ΑΕΠ του γ’ τριμήνου να βρίσκεται ήδη πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Το πιο κρίσιμο είναι ότι η χώρα μας έχει και άλλο πρόβλημα, καθώς πρόκειται να ξεκινήσει ένας νέος πολυετής αναπτυξιακός κύκλος, με μια χιονοστιβάδα εισροών κεφαλαίων της ΕΕ (82 δισ. ευρώ ή 45% του ΑΕΠ του 2019, έως το 2027, που τροφοδοτούν την ανάκαμψη και καλύπτουν το χρόνιο επενδυτικό έλλειμμα. Ταυτόχρονα, παράγοντες που μέχρι σήμερα ήταν τροχοπέδη για την οικονομία έχουν πλέον ξετυλιχτεί. Ο ιδιωτικός τομέας έχει βελτιωθεί σημαντικά, ενώ, το πιο κρίσιμο, οι τράπεζες, οι οποίες προηγουμένως επιβαρύνονταν από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, έχουν πλέον ολοκληρώσει την επούλωσή τους.

Η χρηματιστηριακή είναι overweight στον τραπεζικό τομέα, με την ΕΤΕ και την Alpha να είναι οι τραπεζικές επιλογές στον τομέα.

Η Εθνική Τράπεζα είναι η υψηλότερη ποιοτική επιλογή του κλάδου, με κεφάλαια που είναι τα καλύτερα του κλάδου (πάνω από 1 δισ. ευρώ πλεόνασμα), υψηλή κάλυψη NPE και αμυντικό προφίλ που δεν έχει ακόμη αποτιμηθεί πλήρως. Βρίσκεται σε καλό δρόμο για να επιτύχει βασικό ROE 9%.

Στην κορυφή, προσθέτουμε κάποιο beta μέσω της Alpha Bank : η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 0,8 δισ. ευρώ που ολοκληρώθηκε τον περασμένο Ιούλιο δεν επιτάχυνε μόνο την απομείωση του κινδύνου μέσα σε λίγους μήνες, αλλά και την αφήνει με άνετη κεφαλαιακή θέση για να καρπωθεί το RRF. Στην πραγματικότητα, όντας η παραδοσιακή ελληνική εταιρική τράπεζα, η Alpha είναι πιθανώς στην καλύτερη θέση για το σκοπό αυτό.

Οι τιμές στόχοι για τις δύο τράπεζες είναι 4,4 ευρώ για την ΕΤΕ και 1,7 ευρώ για την μετοχή της Αlpha Βank, με την αποτίμηση των δύο τραπεζών να τοποθετείται στις 0,47 φορές σε όρος λογιστικής αξίας και 5,3 φορές και 5,9 φορές σε όρους κερδοφορίας για το 2023.

Δεύτερον, προτιμά υποτιμημένα ονόματα (Jumbo και Lamda Dev), όπου μια μυωπική αγορά είναι ιδιαίτερα απαισιόδοξη για τις μελλοντικές προοπτικές, είτε στις υφιστάμενες δραστηριότητες είτε σε νέα εγχειρήματα (έργο Ελληνικό).

Τέλος, εν μέσω της αναταραχής στις αγορές ενέργειας, επιδιώκει αυξημένη έκθεση σε μετοχές που θα ηγηθούν της πράσινης μετάβασης (ΔΕΗ, Μυτιληναίος και Τέρνα Ενεργειακή).

 

 • Για τη ΔΕΗ η τιμή στόχος είναι τα 14,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 62% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 6,2 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 13,7 φορές.
  Η πρόσφατη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,35 δισ. ευρώ επιταχύνει τη μετατροπή της σε καθαρή εταιρεία, σύγχρονη, πιο κερδοφόρα και λιγότερο ευμετάβλητη επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Στη χρηματιστηριακή αρέσει το γεγονός ότι η ΔΕΗ σπεύδει να συλλάβει την ευκαιρία για πράσινη μετάβαση: είναι σε καλύτερη θέση για να όχι μόνο να πρωτοστατήσει στην ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Ελλάδα.
 • Για τη Μυτιληναίος, η τιμή στόχος είναι στα 22 ευρώ με περιθώριο ανόδου 41% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 6,9 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 7,4 φορές.
  Η πρόσφατα επικαιροποίηση στο μοντέλο αποτίμησης επιστρέφει ένα υψηλότερο στόχο τιμής στα €22,0 ανά μετοχή (από €17,4), λόγω της αυξημένης εμπιστοσύνης στις προοπτικές και την ικανότητα του ομίλου να δημιουργεί ταμειακές ροές μεσοπρόθεσμα.
 • Για την Jumbo, η τιμή στόχος είναι τα 21 ευρώ με περιθώριο ανόδου 46% και δείκτη αξία επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 5,1 φορές και δείκτη τιμής προς κέρδη στις 9,9 φορές.
  Η Jumbo, πρόκειται να σημειώσει νέο υψηλό καθαρό εισόδημα το FY21e χάρη στη διεύρυνση του μικτού περιθωρίου κέρδους, δείχνοντας μια αξιοσημείωτη ικανότητα να αντέχει την ανοδική πορεία κόστους ναυτιλίας μέσω ενός συνδυασμού δράσεων, επανασχεδιασμού προϊόντων και βελτιστοποίησης προμηθειών.
 • Για την Τέρνα Ενεργειακή, η τιμή στόχος είναι τα 16,5 ευρώ με περιθώριο ανόδου 24% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 9,7 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 15,9 φορές.
  Η Τέρνα Ενεργειακή αρέσει για την καλή ορατότητα στην πορεία αύξησης των κερδών της μέχρι τουλάχιστον FY23e, χάρη στην ισχυρή ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και τις προσθήκες δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές. Προβλέπει EBITDA και καθαρά κέρδη να επιδείξουν αύξηση της τάξης του 7% και 18%, αντίστοιχα έως το FY23e. Μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος επενδύσεων, αναμένει περίπου 200 εκατ. καθαρή ταμειακή ροή ετησίως, δηλαδή απόδοση 15% από το 2024 και μετά.
 • Τέλος για τη Lamda, η τιμή στόχος είναι τα 13,2 ευρώ με περιθώριο ανόδου 81% και δείκτη αξίας επιχείρησης προς λειτουργικά κέρδη στις 10,1 φορές και δείκτης τιμής προς κέρδη στις 11,7 φορές.
  Η ομολογουμένως σταθερή πορεία της Lamda Development, με τις προοπτικές ανάπτυξης να είναι συνώνυμες με την εμβληματική ανάπτυξη του Ελληνικού, το οποίο αναμένεται να οδηγήσει την καθαρή αξία ενεργητικού 3 φορές υψηλότερα στο τέλος του 2025e σε σχέση με τα επίπεδα του FY20, αντιπροσωπεύοντας μια τεράστια 85% της αξίας. Τα τρέχοντα επίπεδα τιμών της μετοχής προσφέρουν εξαιρετικό σημείο εισόδου, δεδομένου ότι αποτιμούν την υπάρχουσα (κορυφαία) επιχείρηση εμπορικών κέντρων σε κάτω από την τρέχουσα καθαρή αξία της, ενώ αποδίδουν σχεδόν μηδενική αξία για το Ελληνικό.

 

 

SHARE