Παναγιωτόπουλος: Υπάρχει κανάλι απευθείας επικοινωνίας με τον Ακάρ

Υπάρχει ανοιχτό κανάλι επικοινωνίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας τονίζει σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με αφορμή το πρόσφατο τετ α τετ που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ.

Μάλιστα ο κ. Παναγιωτόπουλος υπογραμμίζει ότι υπάρχει εκατέρωθεν δέσμευση για την ενεργοποίηση αυτού του καναλιού επικοινωνίας για την αποφυγή κρίσεων.

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των συνομιλιών του με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρει ότι «στις συναντήσεις μου με τον κ. Ακάρ, τονίζω πάντα ότι δεν μπορούμε να κάνουμε ένα βήμα μπροστά και στη συνέχεια να πηγαίνουμε δύο βήματα πίσω, λόγω προκλητικών ενεργειών των γειτόνων μας. Το ζητούμενο κατ’ εμέ είναι να έχουμε κάποιες απτές αποδείξεις, με μικρά έστω βήματα προς τα εμπρός, προς την εκτόνωση του κλίματος έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Η αποκλιμάκωση στις σχέσεις μας με την Τουρκία επιβάλλει σεβασμό του διεθνούς δικαίου, της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της κάθε χώρας, καθώς και της αρχής της καλής γειτονίας. Μόνον αν συντρέχουν αυτές οι προϋποθέσεις, μπορούμε να συζητήσουμε για δραστηριότητες στο πλαίσιο των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ)».

Αναφορικά με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε ότι «έχει ξεσπάσει πόλεμος σε ευρωπαϊκό έδαφος, δεν γίνεται να αντιμετωπίσουμε αυτήν την πραγματικότητα στη λογική του «ναι μεν, αλλά»…».

Ο Ν. Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία επηρεάζει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αυτές θα διολισθήσουν στο χειρότερο, τονίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε.

SHARE