Παναγιωτάκης: Δεν καταρρέει η ΔΕΗ – Ναι σε στρατηγικό επενδυτή και αύξηση τιμολογίων

Η ΔΕΗ μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης, ανέφερε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της επιχείρησης Μανώλης Παναγιωτάκης μιλώντας σήμερα στη γενική συνέλευση των μετόχων.

Ο ίδιος περιέγραψε τις δύο επιλογές που διανοίγονται για τη ΔΕΗ ανάλογα με τις πολιτικές εξελίξεις. «Η ΔΕΗ, τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης, μπορεί σίγουρα να ανακάμψει και να γίνει σημαντικά κερδοφόρα με μικρές, απόλυτα διαχειρίσιμες επιβαρύνσεις της κατανάλωσης», σημειώνοντας ότι είναι εύλογο όλες οι κυβερνήσεις να μη θέλουν να αυξάνεται το ρεύμα και η ΔΕΗ κάνει ότι μπορεί για να απορροφήσει την αύξηση του κόστους «αλλά ως πότε».

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Μ. Παναγιωτάκης  κατέθεσε τη δική του εκδοχή για τα φλέγοντα θέματα επικαιρότητας που αφορούν τη ΔΕΗ, άσκησε πολυμέτωπη κριτική για τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η εταιρεία από το Δημόσιο και τα πολιτικά κόμματα, αλλά και για τον τρόπο που ανοίγει και λειτουργεί η αγορά ηλεκτρισμού ενώ υπεραμύνθηκε της πορείας της επιχείρησης υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα παρά μια δύσκολη συγκυρία που εν πολλοίς οφείλεται σε εξωγενείς παράγοντες.

Οπως είποε ο κ. Παναγιωτάκης η ΔΕΗ δεν αποτελεί συστημικό κίνδυνο: Η ΔΕΗ ούτε καταρρέει, ούτε βρίσκεται στο χείλος του γκρεμού, ούτε αποτελεί καυτή πατάτα. Αντιμετωπίζει θέματα ακόμη και διαρθρωτικά, αλλά και προβλήματα που μπορεί να λυθούν. Τόνισε δε ότι με βάση τους διακηρυγμένους στόχους όλων των πολιτικών δυνάμεων τα προβλήματα αυτά μπορούν και θα λυθούν. “Οι μέθοδοι μπορεί να αλλάζουν αλλά οι στόχοι όλων είναι ξεκάθαροι, όλοι αναγνωρίζουν το ρόλο και τη σημασία της ΔΕΗ”.

Δεύτερον ότι πρέπει να υπάρξει μια ξεκάθαρη συμφωνία ανάλογα και με την εντολή που θα δοθεί στις εκλογές για απογαλακτισμό της ΔΕΗ από το στενό δημόσιο έλεγχο. Αυτό μπορεί να γίνει με δυο τρόπους εκτίμησε ο κ. Παναγιωτάκης: είτε με διατήρηση του δημόσιου ελέγχου οπότε θα πρέπει να ενισχυθεί η εταιρική διακυβέρνηση και να επιλυθούν νομοθετικά μια σειρά από ζητήματα που αφορούν στις προμήθειες, τις αναθέσεις, τις προσλήψεις και τη λειτουργία της αγοράς. Είτε με την άμεση είσοδο στρατηγικού επενδυτή , υπό την προϋπόθεση ότι το δημόσιο θα διατηρήσει ενισχυμένο ρόλο και άποψη στο σύμφωνο μετόχων, σε ό,τι αφορά στρατηγικές αποφάσεις που άπτονται του ενεργειακού σχεδιασμού της χώρας.

Στην πρώτη περίπτωση (διατήρηση δημόσιου ελέγχου) η νέα κυβέρνηση επιβάλλεται να νομοθετήσει άμεσα την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου. Στη δεύτερη η είσοδος του στρατηγικού πρέπει επίσης να γίνει άμεσα και κατά προτεραιότητα χωρίς να προηγηθεί πώληση των παγίων. Η ΔΕΗ έχει αξία μόνο με τα σημερινά της πάγια, μόνο έτσι μπορεί ένας στρατηγικός να καταβάλει πολλαπλάσιο τίμημα της σημερινής αξίας της εταιρείας στο ταμπλό τόνισε ο κ. Παναγιωτάκης.

Η ΔΕΗ θα πρέπει να είναι ελεύθερη να δράσει με καθαρά επιχειρηματικά κριτήρια και αυτό είναι κάτι που δεν το έχουμε ακούσει από κανέναν, τόνισε.

Τρίτον το στρατηγικό πλάνο της McKinsey όχι απλά εφαρμόζεται αλλά ήδη σε αρκετούς τομείς οι στόχοι που έχουν τεθεί θα υπερκαλυφθούν: η εισπράξεις από ανεξόφλητα θα υπερβούν το στόχο των 865 εκατ. της McKinsey και θα φτάσουν το 2020 τα 950 εκατ. ευρώ. Ο στόχος για μείωση του προσωπικού κατά 4414 άτομα του προσωπικού μέχρι το 2022 επίσης θα υπερκαλυφθεί. Κοντά στους στόχους του προγράμματος επίσης βρίσκονται οι επενδύσεις στη διανομή ή τις ΑΠΕ (με υστέρηση)  ενώ κινήσεις γίνονται και για τη δραστηριοποίηση στα Βαλκάνια όχι μόνο μέσω εξαγορών αλλά και για εξαγωγές ενέργειας από τις μονάδες της ΔΕΗ.

Τέταρτον υπάρχει σοβαρό ζήτημα για τη ΔΕΗ με τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ καθώς εκτός από τις απώλειες που έχει καταγράψει μέχρι σήμερα, το 2019, οι δημοπρατούμενες ποσότητες υπερβαίνουν την παραγωγή από τις λιγνιτικές και υδροηλεκτρικές μονάδες με αποτέλεσμα η ΔΕΗ να αγοράζει από το σύστημα ακριβότερα για να πουλά φθηνότερα σε ανταγωνιστές της. Για το θέμα εκδικάστηκε στο ΣΤΕ προσφυγή της ΔΕΗ αρχές Ιουνίου.

Πέμπτον οι ζημιές του 2018 οφείλονταν εν πολλοίς σε εξωγενείς αλλά και σε one off παράγοντες: τα κόστη διοξειδίου του άνθρακα, τις δημοπρασίες ΝΟΜΕ, τις προβλέψεις για τόκους υπερημερίας προς ΑΔΜΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ, τις προβλέψεις για αποζημιώσεις προσωπικού. Ειδικά για το θέμα των τόκων υπερημερίας το παράδοξο που περιέγραψε ο κ. Παναγιωτάκης είναι χαρακτηριστικό: η ΔΕΗ για έναν λογαριασμό που δεν πληρώθηκε μπορεί να ξεκινήσει τις διαδικασίες για πίεση προς τον οφειλέτη μετά από 6 μήνες, ωστόσο προς τον ΑΔΜΗΕ και το ΔΑΠΕΕΠ για τους οποίους επίσης εισπράττει έσοδα στον ίδιο λογαριασμό πληρώνει τόκους υπερημερίας από τον πρώτο μήνα.

Έκτον για το φλέγον θέμα της επένδυσης της Πτολεμαΐδας, τόνισε ότι μπορεί η εταιρεία αυτή τη στιγμή να ματώνει για την μεγάλη επένδυση, όταν όμως ολοκληρωθεί θα φέρνει ετήσια έσοδα 300 εκατ. ευρώ και θα είναι η πιο σύγχρονη και κερδοφόρος μονάδα της εταιρείας ακόμη και χωρίς ΑΔΙ.

Έβδομον για τις αυξήσεις στα τιμολόγια: ο κ. Παναγιωτάκης θεώρησε θεμιτή την επιδίωξη των πολιτικών προϊστάμενων να μην αυξάνεται η τιμή στο ρεύμα και τόνισε ότι η ΔΕΗ έχει κάνει ό,τι μπορούσε σε αυτήν την κατεύθυνση. Ως πότε όμως, αναρωτήθηκε και έφερε το παράδειγμα ότι εάν οι μισθολογικές δαπάνες μειωθούν κατά 400 εκατ. ευρώ δεν καλύπτεται ούτε το κόστος των ΝΟΜΕ ή των Διοξειδίων.

Τέλος ο κ. Παναγιωτάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από άλλες πρωτοβουλίες για αξιοποίηση των δικτύων διανομής, την ανάπτυξη των ΑΠΕ, το φυσικό αέριο τις εναλλακτικές δραστηριότητες  κλπ. που έχει δρομολογήσει η ΔΕΗ.

SHARE