Παιδί μάλαμα – ΝΥΤ: Δεν πλήρωνε φόρους επί σειρά ετών ο γαμπρός του Τραμπ

Εμπιστευικά έγγραφα που επικαλείται η αμερικανική εφημερίδα New York Times σε σημερινό της δημοσίευμα αποκαλύπτουν ότι ο γαμπρός του Αμερικανού προέδρου, Τζάρεντ Κούσνερ πιθανώς δεν πλήρωνε φόρους από το 2009 έως το 2016.

Παρά το γεγονός ότι η οικογενειακή επιχείρηση του γαμπρού και συμμβούλου του Τραμπ έχει ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια αγοράζοντας ακίνητα και οι προσωπικές του μετοχές έχουν αυξηθεί, ο Κούσνερ φαίνεται να μην έχει πληρώσει σχεδόν κανένα ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος.

Δεκατρείς λογιστές και δικηγόροι, συμπεριλαμβανομένων και ειδικών συμβούλων από τις προηγούμενες αμερικανικές κυβερνήσεις εξέτασαν για χάρη της εφημερίδας 40 σελίδες εμπιστευτικών οικονομικών εγγράφων, που συντάχθηκαν με τη συνεργασία του Κούσνερ στο πλαίσιο εξέτασης των οικονομικών του από οργανισμό που σκεφτόταν να του δανείσει χρήματα.

Από την ανάλυση των εγγράφων – που περιγράφουν λεπτομερώς τις συναλλαγές της επιχειρήσής του, τα έσοδα, τα έξοδα αλλά και τα δάνεια του ανώτατου συμβούλου του Αμερικανού προέδρου για το διάστημα των οκτώ αυτών ετών – προκύπτει ότι ο Κούσνερ απέφυγε να πληρώσει φόρους για τουλάχιστον πέντε χρόνια, ενώ τα υπόλοιπα τρία χρόνια κατέβαλε φόρους αλλά όχι όσο του αναλογούσε.

Ο Κούσνερ δεν πλήρωνε τους ομοσπονδιακούς φόρους χρησιμοποιώντας – σύμφωνα με την εφημερίδα – ένα «παραθυράκι» του νόμου που επιτρέπει στους επενδυτές ακινήτων να αφαιρούν μέρος του κόστους των ακινήτων τους από το φορολογητέο εισόδημά τους και να εμφανίζουν στα χαρτιά απώλειες που αντισταθμίζουν το όποιο εισόδημα.

Η φορολογική νομοθεσία του περασμένου έτους αφαίρεσε αυτό το προνόμιο με ειδική ρύθυμιση για όλες τις βιομηχανίες εκτός από μια, αυτή των ακινήτων, υπογραμμίζουν αιχμηρά οι NYT.

Σε αυτό το πλαίσιο, εκπρόσωπος του δικηγόρου του Κούσνερ σχολίασε ότι τίποτα από όσα αναφέρονται στα οικονομικά έγγραφα δεν καταδεικνύει ότι ο γαμπρός του Τραμπ παραβίαζε τον νόμο. Τόνισε δε, ότι δεν απαντά στις εικασίες της εφημερίδας, που βασίστηκαν «σε ατελή έγγραφα, τα οποία αποκτήθηκαν κατά παράβαση του νόμου και των συνήθων επιχειρηματικών συμφωνιών εμπιστευτικότητας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ντ. Τραμπ επί κυβερνήσεώς του έχει «σπάσει» μια μακρά παράδοση αρνούμενος να δώσει στη δημοσιότητα τις φορολογικές του δηλώσεις. Ωστόσο, τμήματα μιας φορολογικής δήλωσης του 1995 που είχαν δημοσιεύσει στο παρελθόν οι NYT παρουσιάζουν παρόμοιες τάσεις με αυτές που εμφανίζονται στα έγγραφα που περιγράφουν τα οικονομικά του Κούσνερ.

Συγκεκριμένα, ο Τραμπ δήλωσε τότε απώλειες ύψους σχεδόν 916 εκατ. δολαρίων, γεγονός που θα του επέτρεπε να αποφύγει την πληρωμή οποιουδήποτε φόρου για σχεδόν δύο δεκαετίες.

SHARE