Παγκόσμια Τράπεζα: Καμπανάκι για χρεοκοπίες μικρών επιχειρήσεων, αύξηση της ανεργίας και των κόκκινων δανείων

Ανάπτυξη 3,8% περιμένει για την ελληνική οικονομία φέτος η Παγκόσμια Τράπεζα, όπως ανέφερε η επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού για την Ευρώπη και την Κεντρική Ασία Asli Demirgüç-Kunt, μιλώντας στο πλαίσιο της διαδικτυακής συζήτησης που διοργανώθηκε σε συνεργασία με το ΙΟΒΕ, με αφορμή την παρουσίαση της Έκθεσης «World Bank – Europe and Central Asia Regional Economic Update: Data, Digitalization, and Governance». Για το 2022, η αύξηση του ελληνικού ΑΕΠ προβλέπεται στο 5%.

Η επικεφαλής οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζα υπογράμμισε «τον κίνδυνο αύξησης των κόκκινων δανείων, των πτωχεύσεων κυρίως μικρών επιχειρήσεων, καθώς και αύξησης της ανεργίας ειδικά σε ότι αφορά το ανειδίκευτο τμήμα του πληθυσμού, που πλήττεται περαιτέρω από τις επιπτώσεις της πανδημίας».

Η πανδημία, επεσήμανε η  κ. Kunt, «οδήγησε σε σημαντικές απώλειες θέσεων εργασίας για τους φτωχούς και τους ευάλωτους, επηρεάζοντας τους χαμηλά ειδικευμένους εργαζόμενους, τις γυναίκες και τους νέους δυσανάλογα περισσότερο» και όπως συνέστησε «μια ανθεκτική ανάκαμψη θα πρέπει επίσης να είναι μια ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς».

Προσδιορίζοντας τις προκλήσεις για την ελληνική οικονομία η εκπρόσωπος του Οργανισμού επέμεινε στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στον ανθρώπινο κεφάλαιο, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να δοθεί βάρος στην αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού, στη μεταρρύθμιση της διακυβέρνησης, στη εισαγωγή εργαλείων πτώχευσης επιχειρήσεων και στην αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Οι προβλέψεις της Παγκόσμιας Τράπεζας

Η Έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας αναφέρει ότι «η οικονομική δραστηριότητα στις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας έχει συρρικνωθεί κατά 2% το 2020, καθώς η πανδημία αναμένεται να εξαλείψει τα εισοδηματικά κέρδη μιας πενταετίας για το ένα έκτο περίπου των οικονομιών της περιοχής και να αυξήσει τον αριθμό της φτώχειας». Οι οικονομίες με ισχυρούς εμπορικούς ή οικονομικούς δεσμούς με τη ζώνη του ευρώ και εκείνες που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις υπηρεσίες και τον τουρισμό υπέστησαν το ισχυρότερο χτύπημα.

Ο ρυθμός ανάκαμψης το 2021 αναμένεται να είναι ταχύτερος από το αρχικά αναμενόμενο, στο 3,6%, καθώς η ενίσχυση της εξωτερικής ζήτησης και η σταθεροποίηση των τιμών των βιομηχανικών εμπορευμάτων αντισταθμίζουν εν μέρει την πρόσφατη έξαρση του COVID-19.

Στη συνέχεια, η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί στο 3,8% το 2022, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίας σταδιακά μειώνονται και η ανάκαμψη του εμπορίου και των επενδύσεων αυξάνεται. Οι προοπτικές παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες και η ανάπτυξη θα μπορούσε να είναι πιο αδύναμη από ό, τι είχε προβλεφθεί εάν η πανδημία διαρκέσει περισσότερο από το αναμενόμενο, οι συνθήκες εξωτερικής χρηματοδότησης επιδεινωθούν, οι πολιτικές αβεβαιότητες αυξηθούν και οι γεωπολιτικές εντάσεις κλιμακωθούν.

Η πανδημία έχει επίσης υπογραμμίσει τον κρίσιμο ρόλο της σαφούς επικοινωνίας, των διαφανών επιχειρήσεων και των καλά αναπτυγμένων σχεδίων για μια αποτελεσματική αντιμετώπιση κρίσεων.

Η ψηφιοποίηση είναι αναγκαιότητα για τη βελτίωση της διακυβέρνησης. Σε όλο τον κόσμο, η ποιότητα της κυβέρνησης ενημερώνεται όλο και περισσότερο από το βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις αξιοποιούν ψηφιακά εργαλεία και τεχνολογίες για τη βελτιστοποίηση της διαχείρισης, της παροχής υπηρεσιών και της συνολικής χωρητικότητας του κράτους.

Η ψηφιακή τεχνολογία προσφέρει τη δυνατότητα αύξησης της αποτελεσματικότητας, της διαφάνειας, της ανταπόκρισης και της εμπιστοσύνης των πολιτών, επηρεάζοντας άμεσα την ποιότητα της κυβέρνησης. Η πανδημία COVID-19 έκανε ιδιαίτερα εμφανείς τις ευκαιρίες για την προώθηση της ψηφιοποίησης και τόνισε το κόστος που σχετίζεται με την καθυστέρηση του εκσυγχρονισμού του δημόσιου τομέα.