Π.Μυλωνάς: Το 4ετές σχέδιο για να γίνει η Εθνική πρώτη επιλογή – Δεν θα θυμίζει …Δημόσιο – Πιθανές προσεχώς οι “3” τράπεζες

 

Επιτακτική χαρακτηρίζει την ανάγκη αλλαγής της Εθνικής Τράπεζας ο διευθύνων σύμβουλος, Παύλος Μυλωνάς, προαναγγέλλοντας τον μετασχηματισμό της σε μια σύγχρονη τράπεζα που θα ανταπεξέλθει στις νέες προκλήσεις.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξη του στην Καθημερινή, το «ταξίδι του μετασχηματισμού» περνάει αναπόφευκτα και μέσα από τη μείωση του προσωπικού του ομίλου και υπαγορεύεται από την ανάγκη μείωσης του κόστους λειτουργίας αλλά και του αριθμού των υποκαταστημάτων. H τράπεζα προχωράει προγραμματισμένα σε μείωση του προσωπικού μέσω νέων προγραμμάτων εθελοντικής αποχώρησης, υπογραμμίζει.

Παράλληλα, τονίζει την ανάγκη αλλαγής της κουλτούρας της τράπεζας, με αναβάθμιση της διαχείρισης του ανθρώπινου δυναμικού. «Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημοσίου τομέα», αναφέρει.

Ο κ. Μυλωνάς επισημαίνει ότι βασικός πυλώνας αυτού του σχεδίου μετασχηματισμύ είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, υποστηρίζοντας ότι η πρόταση της κυβέρνησης για την αλλαγή του νόμου Κατσέλη θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείριση του χαρτοφυλακίου. Η προσπάθεια θα πρέπει να στηριχτεί με την προώθηση των δύο σχημάτων που έχουν εισηγηθεί το ΤΧΣ και η ΤτΕ 

Ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής δεν αποκλείει την προοπτική περαιτέρω συγκέντρωσης στο τραπεζικό σύστημα, εάν στο τέλος της «μεγάλης προσαρμογής», διαπιστωθεί ότι δεν χωρούν τέσσερις μεγάλες τράπεζες στην ελληνική αγορά. Κάτι τέτοιο όμως, εξηγεί, «αφορά το απώτερο μέλλον».

Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

–Εχετε ανακοινώσει την υλοποίηση ενός ευρύτατου «μετασχηματισμού» της Εθνικής Τράπεζας, λεπτομέρειες του οποίου θα ανακοινώσετε σύντομα. Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες αυτού του σχεδίου;
–Ξεκινάμε πράγματι μια μεγάλη αλλαγή στην Εθνική. Στόχος μας είναι να γίνει η τράπεζα ακόμη πιο ισχυρή, πιο σύγχρονη και αποτελεσματική για τους πελάτες μας, να περάσει γρήγορα στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και να αντεπεξέλθει με βεβαιότητα στις νέες προκλήσεις που δημιούργησαν η κρίση, η παγκοσμιοποίηση και η πρόοδος της τεχνολογίας. Αλλάζει ολόκληρο το διεθνές τραπεζικό περιβάλλον και πρέπει να ανταποκριθούμε. Σε λίγα χρόνια το τραπεζικό τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό συγκριτικά με το παρελθόν, από τον πιο απλό τρόπο συναλλαγών μέχρι την επαφή και τη σχέση της τράπεζας με τον πελάτη. Κινούμαστε έγκαιρα και με σχέδιο, για να γίνουμε κομμάτι αυτής της εξέλιξης και να μη μείνουμε πίσω.

–Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε άμεσα θέσει στο πλαίσιο του συγκεκριμένου σχεδίου;
–Πρώτον, να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που προέρχονται από το παρελθόν. Τα κόκκινα δάνεια και το κόστος λειτουργίας της τράπεζας που είναι υψηλό. Δεύτερον, να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις προσαρμογής από τη δυνητική εισαγωγή νέων και πιο ευέλικτων «παικτών» στην τραπεζική αγορά, είτε είναι οι πολυεθνικοί ψηφιακοί κολοσσοί είτε οι καινούργιες χρηματοοικονομικές εταιρείες. Ο ανταγωνισμός θα είναι σκληρός, γι’ αυτό θεωρώ ότι ο «μετασχηματισμός» της Εθνικής Τράπεζας είναι επιτακτικός. Γι’ αυτό ξεκινάμε ένα τόσο φιλόδοξο σχέδιο αλλαγών.

–Τι θα σημαίνουν οι αλλαγές αυτές για τους πελάτες σας;
–Θα εκσυγχρονίσουμε το μοντέλο εξυπηρέτησης των πελατών, τόσο της λιανικής τραπεζικής όσο και της επιχειρηματικής τραπεζικής. Η Εθνική θα γίνει πολύ πιο ευέλικτη και πιο γρήγορη απ’ ό,τι είναι σήμερα. Θα προβλέπει τις ανάγκες των πελατών, θα εξελίξει τους τραπεζικούς υπαλλήλους περισσότερο σε συμβούλους του πελάτη και θα προσφέρει όλες τις δυνατότητες μεταφοράς των απλών τραπεζικών συναλλαγών σε εναλλακτικά ψηφιακά δίκτυα. Η Εθνική, ενώ συγκεντρώνει τον σεβασμό και απολαμβάνει την απόλυτη εμπιστοσύνη της αγοράς, παρ’ όλα αυτά θεωρείται από πολλούς μια τράπεζα αργή και γραφειοκρατική. Αυτό, λοιπόν, θα αλλάξει απόλυτα.

Θα προχωρήσουμε στην αυτοματοποίηση και στην απλοποίηση των διαδικασιών και θα υιοθετήσουμε τα πλέον σύγχρονα συστήματα πληροφορικής. Με αυτό τον τρόπο θα στηρίξουμε το καινούργιο μοντέλο εξυπηρέτησης των πελατών. Μεσοπρόθεσμα τα οφέλη θα είναι τεράστια. Στόχος μου είναι να γίνει η Εθνική Τράπεζα πρώτη επιλογή των Ελλήνων.

–Μιλήσατε για την ανάγκη μείωσης του λειτουργικού κόστους της τράπεζας, για νέα συστήματα και τρόπους συναλλαγών. Πώς θα επηρεάσουν όλα αυτά το προσωπικό;
–Τράπεζα δεν είναι μόνο τα κεφάλαιά της. Η ποιότητα και η νοοτροπία του ανθρώπινου δυναμικού παίζουν σοβαρό ρόλο για τα αποτελέσματα, τη φήμη και την προοπτική της τράπεζας. Δεν θα μπορούσαμε να μιλάμε για μια κρίσιμη μεταβολή για το μέλλον της Εθνικής, εάν δεν αφορούσε και το προσωπικό μας. Στόχος μας είναι να ανανεώσουμε και να υποκινήσουμε τον οργανισμό μας σε μια δημιουργική αφύπνιση. Πρέπει το προσωπικό να συμμετάσχει ενεργά και να αισθανθεί μέρος της λύσης των προβλημάτων της τράπεζας, όπως και μέρος των επιτυχιών που θα σημειώσουμε. Ηδη αισθάνομαι έναν ηλεκτρισμό μέσα στον οργανισμό, για πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες. Θα αφήσουμε οριστικά στο παρελθόν αντιλήψεις και συμπεριφορές που θύμιζαν την κακή πλευρά ενός δημόσιου τομέα. Η Εθνική τώρα γυρίζει σελίδα αποφασιστικά. Θα αλλάξουμε την κουλτούρα μας, θα προαγάγουμε την ομαδικότητα, θα δημιουργήσουμε μοντέρνα προϊόντα και θα δυναμώσουμε την προσήλωση στον πελάτη. Hδη αναβαθμίζουμε τον τρόπο διαχείρισης του ανθρωπίνου δυναμικού, ώστε να επιβραβεύεται πρωτίστως η ικανότητα και παραγωγικότητα. Πρέπει να δικαιώσουμε την προσπάθεια όλων αυτών των ανθρώπων που τα τελευταία χρόνια κράτησαν την τράπεζα όρθια και να ανανεώσουμε τις δυνάμεις μας. Προχωράμε προγραμματισμένα σε μείωση του αριθμού των απασχολουμένων, με νέα προγράμματα εθελοντικής αποχώρησης. Η μείωση του προσωπικού υπαγορεύεται από την ανάγκη περικοπής του κόστους λειτουργίας της τράπεζας, αλλά και από τη μείωση του δικτύου των καταστημάτων μας, την οποία επιβάλλουν η αλλαγή και η απλοποίηση του τρόπου συναλλαγών. Οι περισσότερες συναλλαγές θα γίνονται πλέον από το κινητό τηλέφωνο για παράδειγμα ή από το προσωπικό κομπιούτερ, από το σπίτι ή το γραφείο.

Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης υιοθετεί μια λύση όπου υπάρχει καταμερισμός του βάρους της εύλογης λύσης, με τις τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες μπορεί να εμπεριέχουν και διαγραφές μέρους των οφειλών.

–Μιλάτε για μια μεγάλη στροφή της Εθνικής. Πόσο χρόνο χρειάζονται οι αλλαγές αυτές;
–Το πρόγραμμα «μετασχηματισμού» υπολογίζουμε να ολοκληρωθεί σε τέσσερα χρόνια. Σε λιγότερο από δύο μήνες θα συναντηθούμε με τους επενδυτές, κυρίως τους μεγαλύτερους επενδυτές του εξωτερικού, και θα τους παρουσιάσουμε την Εθνική της επόμενης μέρας. Θα τους παρουσιάσουμε το εύρος των αλλαγών, θα τους αναπτύξουμε το σχέδιό μας για τη μείωση των κόκκινων δανείων, πράγμα που συγκεντρώνει πολύ υψηλό ενδιαφέρον, και βεβαίως θα τους εξηγήσουμε τις κινήσεις μας για τη μείωση του κόστους και την αύξηση παράλληλα των εσόδων της τράπεζας. Η τράπεζα έχει αρχίσει αυτό το κρίσιμο ταξίδι του «μετασχηματισμού» με σημαντικά προτερήματα. Eναν δυνατό ισολογισμό με πολλές προβλέψεις και σχετικά λιγότερα κόκκινα δάνεια. Διαθέτει επίσης μεγάλο απόθεμα ρευστότητας που μετριέται σε δισεκατομμύρια και χαίρει της εμπιστοσύνης της ελληνικής κοινωνίας.

Είμαι πολύ αισιόδοξος. Πιστεύω ότι η Εθνική θα γίνει παράδειγμα για το πώς μπορούμε ως χώρα να αλλάξουμε και να προοδεύσουμε. Υπάρχουν ήδη απτά επιτεύγματα, όπως η ανταλλαγή του IRS SWAP για ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου που ωφελεί την κερδοφορία τουλάχιστον κατά 100 εκατ. ευρώ, η συμφωνία για τον παρακρατούμενο φόρο, η αναμενόμενη λύση για τους συνταξιούχους του ΛΕΠΕΤΕ και η αποχώρηση με εθελουσία άνω των 700 ατόμων, περίπου από τα μέσα του 2018. Επίσης, έχουμε ήδη σημειώσει μεγάλη πρόοδο στην εξυπηρέτηση επιχειρηματικών πελατών –κάτι που αναγνωρίζεται ευρέως από τους συγκεκριμένους πελάτες που μας επιβράβευσαν το 2018 με την πρωτιά στις νέες εκταμιεύσεις– και ξεκινάμε παρόμοιες ενέργειες στο δίκτυο λιανικής.

Βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών

–Τράπεζες και οικονομία είναι κομμάτια αναπόσπαστα. Στην οικονομία παρατηρείται ένα μεγάλο έλλειμμα επενδύσεων, πώς πιστεύετε ότι μπορεί να καλυφθεί;
–Οντως, οι πάγιες επενδύσεις είναι αναγκαίες για να ενισχύσουν και να επιταχύνουν την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, και υπάρχει πράγματι ένα μεγάλο έλλειμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η βελτίωση της εμπιστοσύνης των επενδυτών στην οικονομία, τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων. Η αξιοπιστία της οικονομικής πολιτικής και η εμπιστοσύνη στην προοπτική της οικονομίας είναι κολοσσιαίας σημασίας παράγοντες για την ενεργοποίηση κεφαλαίων προς επένδυση. Στην ελληνική οικονομία χρειάζονται σήμερα πολλά κεφάλαια, εάν θέλουμε να μιλήσουμε για έναν νέο κύκλο βιώσιμης ανάπτυξης. Το πρόβλημα δεν είναι ότι οι τράπεζες δεν έχουν τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουν και ειδικά η ΕΤΕ, αλλά το διστακτικό επενδυτικό ενδιαφέρον. Πρέπει να δείξουμε μεγάλη συνέπεια και να συνεχίσουμε την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων στην ελληνική οικονομία, είναι απολύτως απαραίτητο. Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας απαιτεί αποφασιστικότητα, θέλει θεσμικές τομές. Αλλαγές στο φορολογικό σύστημα, στο ασφαλιστικό σύστημα, αλλαγές στη δομή και στον χρόνο απονομής της δικαιοσύνης, στην αποτελεσματικότητα της δημόσιας διοίκησης, στην παιδεία επίσης και στη νομοθεσία για τις χρήσεις γης. Ετσι, θα προσελκύσουμε σταδιακά τις άμεσες επενδύσεις που τόσο έχουμε ανάγκη και έτσι μόνο θα μπορούμε να λέμε ότι έπιασαν τόπο οι θυσίες στις οποίες υποβλήθηκε στα χρόνια της κρίσης η ελληνική κοινωνία.

Οφειλέτης, τράπεζα, κράτος συμμετέχουν στην προστασία της α΄ κατοικίας

–Εχετε χαρακτηρίσει τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια τη σημαντικότερη κατηγορία κόκκινων δανείων. Η λύση στην οποία κατέληξε η κυβέρνηση σε συνεργασία με τις τράπεζες πιστεύετε ότι θα δώσει λύση στο πρόβλημα;
–Τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας σε οικογένειες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση είναι μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα. Η πρωτοβουλία της κυβέρνησης υιοθετεί μια λύση όπου υπάρχει καταμερισμός του βάρους της εύλογης λύσης, με τις τράπεζες να προσφέρουν βιώσιμες αναδιαρθρώσεις, οι οποίες μπορεί να εμπεριέχουν και διαγραφές μέρους των οφειλών. Το κράτος ταυτόχρονα επιδοτεί τα χαμηλά εισοδήματα, βάσει ρεαλιστικών δαπανών διαβίωσης. Ετσι και οι τρεις πλευρές, δηλαδή οφειλέτης, τράπεζα και κράτος, συμμετέχουν στην προστασία της πρώτης κατοικίας.

–Η αγορά δείχνει να πιέζει για πιο άμεση μείωση των κόκκινων δανείων, σε επίπεδα συγκρίσιμα με αυτά των υπολοίπων ευρωπαϊκών χωρών. Κατά πόσο θεωρείτε ότι είναι εφικτός ένας τέτοιος στόχος για την Εθνική;
–Η Εθνική έχει χτίσει ένα υψηλό απόθεμα προβλέψεων για τα δάνεια σε καθυστέρηση. Ως εκ τούτου, πιστεύω ότι θα μπορέσει να φέρει σε πέρας τον περιορισμό τους, προσεγγίζοντας τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Υπό αυτή την έννοια, στον συγκεκριμένο τομέα έχουμε ήδη ένα πλεονέκτημα. Στο χαρτοφυλάκιο των στεγαστικών δανείων ειδικότερα, το οποίο ενέχει ιδιαίτερες δυσκολίες διαχείρισης για λόγους κοινωνικής ισορροπίας, η προαναφερόμενη πρόταση της κυβέρνησης πιστεύω ότι θα λειτουργήσει καταλυτικά στην αποτελεσματική διαχείρισή του.

–Αντιστοίχως, έχει προεξοφληθεί η αναγκαιότητα προώθησης ενός σχήματος, τύπου SPV ή APS, στο οποίο θα μεταφερθούν κόκκινα δάνεια. Ποιες είναι οι προϋποθέσεις για την επιτυχία καθενός από αυτά;
–Και τα δύο σχήματα (SPV και APS) μπορούν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο. Το APS εισάγεται πιο εύκολα λόγω του ότι έχει ήδη εφαρμοστεί στην Ιταλία, και οι θεσμοί το γνωρίζουν. Πιστεύω ότι είμαστε σχετικά κοντά στη νομοθετική του εφαρμογή. Το SPV είναι πιο πρωτοποριακό, μπορεί να οδηγήσει σε πιο ουσιαστική μείωση των κόκκινων δανείων, αλλά μειονεκτεί στο γεγονός ότι δεν είναι γνωστό στους θεσμούς και, δεύτερον, έχει υπολογίσιμο δημοσιονομικό κόστος. Και τα δύο σχήματα πρέπει να προωθηθούν και μπορούν να εφαρμοστούν συνδυαστικά με πολλαπλά οφέλη, αυτή είναι η άποψή μου.

–Πόσο πιθανό είναι το σενάριο να οδηγηθούμε σε νέα συγχώνευση στον τραπεζικό κλάδο;
–H προτεραιότητα και των τεσσάρων συστημικών τραπεζών είναι η μείωση των κόκκινων δανείων και η μείωση των λειτουργικών τους εξόδων. Μια δυνητική συγχώνευση θα τις απέτρεπε σε αυτή τη φάση από αυτούς τους σημαντικούς στόχους, γεγονός που δεν θα αποσπούσε τη συγκατάθεση των θεσμών και της εποπτικής αρχής.

Εάν στο τέλος της μεγάλης προσαρμογής του συστήματος δεν «χωρούν» τέσσερις τράπεζες στην ελληνική αγορά, τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε συγχωνεύσεις. Αλλά, προφανώς, ένα τέτοιο γεγονός αφορά το απώτερο μέλλον.