Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗΣ: Τέλος στις ιδιωτικοποιήσεις ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΠΑ – Στοπ σε Ελληνικό, Σκουριές

091014195647_7229

ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΕΚΒΙΑΣΟΥΝ – Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ – “ΟΧΙ” ΣΕ ΣΚΟΥΡΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΣΤΟΠ ΣΤΙΣ ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΔΕΝ ΚΑΙ ΔΕΠΑ – «Μνημόνια και τρόικα τέλος (…) Το πρόγραμμα μας δεν διαιρείται και δεν τεμαχίζεται. Η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο», διακήρυξε στη Βουλή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Μη νομίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της ΕΕ και η κ. Μέρκελ ότι θα μας εκβιάσουν» ανέφερε δε ο υπουργός. «Αν νομίζουν ότι θα μας εκβιάζουν απευθύνονται σε λάθος χώρα και άλλο λαό», πρόσθεσε, τονίζοντας «ότι αν συνεχίσει έτσι η ΕΕ θα έχει ίσως την ίδια τύχη που είχε ο Υπαρκτός Σοσιαλισμός».

Ο κ. Λαφαζάνης επανέλαβε ότι σταματάει η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ. «Η ΔΕΗ μέχρι τώρα εξυπηρετούσε τα ιδιωτικά συμφέροντα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Στόχος, είπε, είναι η μείωση του ηλεκτρικού ρεύματος στο 40% για τα νοικοκυριά και τις μικρές επιχειρήσεις.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα επανεξετάσει τη συμφωνία για το Ελληνικό, κάνοντας λόγο για «σκανδαλώδη παραχώρηση».

ΣΚΟΥΡΙΕΣ – ΕΛΛΗΝΙΚΟ – ΔΕΠΑ – ΔΕΣΦΑ – ΕΛΠΕ 

Την αντίθεσή του στην επένδυση εξόρυξης και κατεργασίας χρυσού που πραγματοποιεί ο καναδικός όμιλος Eldorado Gold στη Βόρεια Ελλάδα εξέφρασε ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης περιβάλλοντος και ενέργειας.

«Πρόκειται για γνωστή θέση, την οποία είχαμε ως Αντιπολίτευση και την παλέψαμε με αγώνες. Είμαστε αντίθετοι στην επένδυση του χρυσού στις Σκουριές. Και θα αξιοποιήσουμε όλα τα δυνατά νόμιμα μέσα για να προωθήσουμε αυτή τη θέση μας. Θα στηρίξουμε όλους τους εργαζόμενους στα μεταλλεία, τη δουλειά τους και την προοπτική τους» ανέφερε.

Ακραία αντιπεριβαλλοντικά χαρακτήρισε και τα σχέδια ανάπτυξης στο Ελληνικό και ξεκάθάρισε πως η κυβέρνηση ότι θα επανεξεταστεί τη σύμβαση με στόχο την ακύρωση της.

Για το φυσικό αέριο ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης σημείωσε ότι «θα πετύχουμε σημαντική μείωση στις τιμές προμήθειας του φυσικού αερίου, που είναι το ακριβότερο στην Ευρώπη», ενώ ανακοίνωσε ότι «ανασυγκροτείται η ΔΕΠΑ, χωρίς μεσάζοντες, για να πάει σε όλη τη χώρα το φυσικό αέριο και παράλληλα εγκαταλείπεται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ».

Αναφορικά με τη ΔΕΣΦΑ είπε ότι η ιδιωτικοποίηση στην αζέρικη SOCAR έχει προχωρήσει αρκετά και η κυβέρνηση θα αποφασίσει τις κινήσεις της μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Σε ό,τι αφορά την ΕΛΠΕ διαβεβαίωσε πως «θα ασκήσουμε όλα τα δικαιώματα για την ανασυγκρότησή τους για να μειωθούν οι τιμές»

Ο κ. Λαφαζάνης έκανε επίσης λόγο για αναβάθμιση της προσπάθειας εντοπισμού και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων μέσα και από την ίδρυση σχετικού δημόσιου φορέα.

SHARE