ΟΒΕ: Μικρή επιδείνωση του δείκτη οικονομικού κλίματος τον Απρίλιο

Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος καταγράφει πτωτική πορεία τον Απρίλιο, καθώς διαμορφώνεται στις 100,3 (από 101,3) μονάδες, σημειώνοντας χαμηλότερη επίδοση σε σύγκριση με αυτή της αντίστοιχης περυσινής (102,6). 
Σε επίπεδο επιχειρήσεων, μόνο στη Βιομηχανία σημειώνεται ήπια βελτίωση των προσδοκιών, καθώς επηρεάζεται περισσότερο από το εξωτερικό περιβάλλον όπου διατυπώνονται βελτιωμένες προσδοκίες εξαγωγών.
Αντίθετα, στους υπόλοιπους τομείς σημειώνεται επιδείνωση. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώνεται ήπια, καθώς ενδεχομένως να έχει ολοκληρωθεί η θετική επίδραση της προεκλογικής περιόδου.
Βεβαίως, είναι πολύ πιθανό τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των περιφερειακών εκλογών να επηρεάσουν το επιχειρηματικό περιβάλλον και το οικονομικό κλίμα.
Άλλωστε ήδη σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, έχουν ενισχυθεί οι προσδοκίες για παροχές ή για μη εφαρμογή προγραμματισμένων μέτρων (όπως π.χ. τη μείωση του ορίου αφορολόγητου εισοδήματος).
Υπό αυτή την έννοια έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον οι δύο επόμενες έρευνες συγκυρίας, που θα περιλαμβάνουν τον εκλογικό και στη συνέχεια τον μετεκλογικό μήνα.

Στη βιομηχανία σημειώνεται οριακή επιδείνωση των επιχειρηματικών προσδοκιών, λόγω των ήπια ανοδικών εκτιμήσεων για τα αποθέματα

Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε ήπια τον Απρίλιο, στις 104,4 (από 103,8) μονάδες, φτάνοντας σε επίδοση ελαφρά υψηλότερη από την αντίστοιχη περυσινή (103,4 μον.).
Η εξέλιξη αυτή εντάσσεται σε μία ήπια δυναμική που έχει αναπτυχθεί στον τομέα τους τελευταίους μήνες και σε μία ευρύτερη προσπάθεια αναβάθμισης υφιστάμενων παραγωγικών υποδομών, αλλά και της ανάληψης μεγάλων επενδυτικών έργων από ελληνικές βιομηχανίες σε τρίτες χώρες. Η έκδοση ομολογιακών δανείων, με σκοπό κυρίως τη χρηματοδότηση επενδυτικών προγραμμάτων ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας μεταποιητικών επιχειρήσεων είχε ως αποτέλεσμα το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους την αύξηση του κύκλου εργασιών σε πρωτοπόρους κλάδους, όπως τα τρόφιμα, τα βασικά μέταλλα.
Αναμένεται να τεθούν σε ισχύ άλλωστε νέες ρυθμίσεις σχετικά με τον συνυπολογισμό των εργοδοτικών εισφορών και τη ρύθμιση οφειλών εργοδοτών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα τονώσουν τη ρευστότητα των μικρομεσαίων μεταποιητικών επιχειρήσεων.
Γενικά, παρά τις αβεβαιότητες που δημιουργούν οι εμπορικοί πόλεμοι δασμών και η αύξηση της τιμής του πετρελαίου (και άρα του κόστους ενέργειας) διεθνώς, διαφαίνεται μια συγκρατημένη αισιοδοξία για την εγχώρια βιομηχανία.
Οι εξαγωγές εξακολουθούν να στηρίζουν δυναμικά την εγχώρια μεταποίηση.
Συγκεκριμένα, όπως αποτυπώνεται και στον παρακάτω πίνακα, οι εξαγωγές βιομηχανικών προϊόντων το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2019 ξεπέρασαν οριακά τα €2,3 δισεκ., σημειώνοντας άνοδο της τάξης του 12,4% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.
Hπιότερη ήταν η άνοδος στις συνολικές εξαγωγές, κατά 3,2%, με την αξία αυτών να διαμορφώνεται σχεδόν στα €5,1 δισεκ.

Από την άλλη πλευρά, αν και ηπιότερη η άνοδος των εισαγωγών βιομηχανικών προϊόντων, κατά 6,4% το πρώτο δίμηνο του τρέχοντος έτους, το εμπορικό έλλειμμα στα βιομηχανικά προϊόντα ενισχύθηκε κατά €56 εκατ., στα €2.832 εκατ., (+2%).
Ομοίως, το ελλειμματικό ισοζύγιο στο σύνολο των προϊόντων έχει αυξηθεί το διάστημα Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου του 2019 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2018 κατά 3,3% (από €3.560 εκατ. στα €3.679 εκατ.).
Από τις βασικές μεταβλητές του δείκτη, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση βελτιώθηκε οριακά, ενώ παράλληλα οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα και το ισοζύγιο στις προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια.
Αναλυτικότερα:
Στις προβλέψεις για την εξέλιξη της παραγωγής τους προσεχείς 3-4 μήνες, το σχετικό ισοζύγιο κέρδισε 3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +32, με το 38% (από 40%) των επιχειρήσεων να προβλέπει άνοδο της παραγωγής του το επόμενο τρίμηνο και ένα 6% (από 11%) μείωσή της.

SHARE