Οριστικό: Ο Ντράγκι γίνεται Πρωθυπουργός της Ιταλίας-Στήριξη και από “5 Αστέρια”

Το κόμμα με τη μεγαλύτερη δύναμη στην ιταλική Βουλή και την ιταλική Γερουσία, Κίνημα “Πέντε Αστέρια”, ανακοίνωσε ότι θα παράσχει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση που σκοπεύει να συγκροτήσει ο εντολοδόχος πρωθυπουργός της Ιταλίας και πρώην πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, εξασφαλίζοντας ουσιαστικά την επιτυχία του εγχειρήματός του.

Τα μέλη των Πέντε Αστέρων, που έχει λαϊκιστικές “αντισυστημικές” ρίζες και κατήγγελλε για χρόνια τραπεζίτες και τεχνοκράτες, ψήφισαν σε ποσοστό 59% τη στήριξη του κ. Ντράγκι για τη θέση του επικεφαλής της κυβέρνησης, με την προϋπόθεση ότι η κυβέρνησή του θα δώσει ιδιαίτερη έμφαση σε “πράσινες” πολιτικές, όπως σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Ο Ντράγκι έχει ήδη εξασφαλίσει την υποστήριξη του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και εκείνη της εθνικιστικής δεξιάς “Λέγκα” του Ματέο Σαλβίνι και αναμένεται άμεσα να συναντηθεί με τον πρόεδρο της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα, προκειμένου να του ανακοινώσει τα αποτελέσματα των διαβουλεύσεών του με τις πολιτικές δυνάμεις.

Ακόμη και εντός της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινώσει τη σύνθεση της κυβέρνησής του.

Ο Μ. Ντράγκι έχει θέσει ως πρώτη του προτεραιότητα την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού, η οποία έχει κοστίσει στην Ιταλία 90.000 ζωές, στην επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας και στην επανεκκίνηση της οικονομίας, με όχημα το ιταλικό μερίδιο των 209 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

SHARE