Ωρες αγωνίας για τους Έλληνες στρατιωτικούς – Παιχνίδια παίζει η Άγκυρα – Να διεθνοποιήσει το πρόβλημα θέλει η κυβέρνηση

Έντονο εξακολουθεί να είναι το παρασκήνιο, αλλά και επίπονες οι επίσημες διεργασίες για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών, που συνελήφθησαν από τις τουρκικές αρχές και συμπληρώνουν σήμερα μία εβδομάδα κράτησης στη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση επιμένει στη στάσης της ψυχραιμίας και τη γραμμής καταφυγής, με συγκεκριμένες κινήσεις  δημοσιοποιόντας το θέμα στους διεθνείς οργανισμούς ώστε να αντιμετωπίσει  την κλιμάκωση της έντασης από την Τουρκία.

Ουσιαστικά, η Αθήνα βασίζεται ιδιαίτερα στην παρέμβαση της Ουάσιγκτον σε όλα τα καυτά μέτωπα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, από την υπόθεση του Έβρου, έως την κατάσταση στο Αιγαίο, αλλά και τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο.
Σε αυτο το πλαίσιο εντάσεται και η επίσκεψη στο πεντάγωνο, η συνάντηση και συνεργασία  Αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα Τζέφρεϊ Πάιατ με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Παρότι η τυπικά η συνάντηση χαρακτηρίστηκε από το ΓΕΕΘΑ «προγραμματισμένη» και μόνο η παρουσία του κ. Πάιατ στο Πεντάγωνο αυτή την περίοδο, καταδεικνύει, αφενός το ενδιαφέρον, αφετέρου το ρόλο του αμερικανικού παράγοντα στην περιοχή.

Σύμφωνα με πληροφορίες η συνάντηση διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα, χωρίς επισήμως να ανακοινωθεί τίποτα για το περιεχόμενό της. Πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι Πάιατ και Αποστολάκης συζήτησαν τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεχιζόμενη κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στις φυλακές της Αδριανούπολης, αλλά και το σύνολο της διμερούς αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος – ΗΠΑ.

Στο μεταξύ και ενώ τούρκοι αξιωματούχοι προκαλούν διαρκώς με τις επιθετικές δηλώσεις τους εναντίον της χώρας μας, η κυβέρνηση προσπαθεί να διαχειριστεί το θέμα με τους δύο στρατιωτικούς και ενώ στην Άγκυρα έχει φτάσει ήδη ο Έλληνας πραγματογνώμονας που θα συμμετέχει στην έρευνα για τα κινητά των δύο συλληφθέντων. Ο μεγάλος φόβος της Αθήνας είναι μήπως οι τουρκικές αρχές χρησιμοποιήσουν τα κινητά για να κατηγορήσουν τους δύο Έλληνες για κατασκοπεία.

Να διεθνοποιήσει το ζήτημα επιχειρεί η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση επιχειρεί να διεθνοποιήσει το πρόβλημα και να προκαλέσει την παρέμβαση διεθνών οργανισμών, ώστε να μην καταστούν οι δύο στρατιωτικοί μέρος του διπλωματικού παιχνιδιού της Άγκυρας, δια των καθυστερήσεων της άλλων παρελκυστικών κινήσεων.

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος έθεσε  στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στο ΝΑΤΟ το θέμα τής σύλληψης και παρατεινόμενης κράτησης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους ένω ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτιέρες.

Ο κ. Καμμένος, ενημέρωσε τους Eυρωπαίους ομολόγους του στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, υπογράμμισε ότι υπάρχει εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας και ειδικά μετά την άρνηση του εισαγγελέα να παραμείνουν οι Έλληνες στρατιωτικοί στο ελληνικό προξενείο στην Αδριανούπολη μέχρι τη δίκη.

Πάντως το ΝΑΤΟ απέφυγε μέχρι τώρα να πάρει την οποιαδήποτε θέση –σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Ένωση- παρότι ενημερώθηκε πλήρως από τον υπουργό Άμυνας Πάνο Καμμένο για το συμβάν και τις ελληνικές θέσεις.

Λίγο μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ε.Ε στις Βρυξέλλες, η Υπατη Εκπρόσωπος της Ε.Ε, για θέματα εξωτερικής πολιτικής, ανέφερε ότι τόσο η ίδια όσο και οι 27 υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε ενημερώθηκαν σήμερα το πρωί από τον Έλληνα υπουργό, Πάνο Καμμένο, για τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία.

Υπογράμμισε, επίσης, ότι είναι εξαιρετικής σημασίας η διατήρηση καλών σχέσεων γειτονίας, πόσω δε μάλλον μεταξύ δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ. Οι υπουργοί Άμυνας της Ε.Ε που ενημερώθηκαν, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και την ελπίδα να επιλυθεί το ζήτημα με ταχύ και θετικό τρόπο.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θα θέσει το θέμα σε επίπεδο αρχηγών κρατών και εφόσον το πρόβλημα παραμένει, τότε θα επιδιώξει συζήτησή του και στις 26 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια της Ευρωτουρκικής Συνάντησης Κορυφής στη Βάρνα.

Στο κατακόρυφο η αγωνία των συγγενών

Το φρόνημα των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης είναι υψηλό και δεν έχει ασκηθεί εναντίον τους κανενός είδους βία, τονίζουν οι συγγενεις τους που τους επισκέφτηκαν.

 «Ο γιος μου είναι ήρωας»

«Με διακατέχει μεγάλη περηφάνια γιατί ο γιος μου είναι κρατούμενος στις φυλακές της Τουρκίας. Τον θεωρώ ήρωα και επειδή το αίσθημα του πατριωτισμού σε εμάς εδώ είναι πολύ αυξημένο, με οδηγεί να αισθάνομαι μεγάλη περηφάνια για το παιδί μου».

Αυτό δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κούκλατζης, πατέρας ενός εκ των δύο Ελλήνων στρατιωτικών που έχουν συλληφθεί και κρατούνται φυλακισμένοι στην Τουρκία.

«Οπλίζομαι με υπομονή, με διακατέχει περηφάνια», είπε χαρακτηριστικά, αντιμετωπίζοντας με περίσσια ψυχραιμία την περιπέτεια του παιδιού του.

Μετά την επίσκεψή του στις φυλακές της Αδριανούπολης, λέει χαρακτηριστικά: «Ένιωσα ότι το ηθικό του είναι υψηλό κι αυτό με γέμισε περηφάνια, στέκεται περήφανος».

Παράλληλα, μίλησε για τις συνθήκες κράτησής τους, επισημαίνοντας πως οι δύο αξιωματικοί είναι μαζί στο ίδιο κελί και αυτό είναι θετικό γιατί έχουν επικοινωνία και δεν είναι απομονωμένοι.

Χαρακτήρισε καλές τις συνθήκες κράτησης των δύο στρατιωτικών, σημειώνοντας ότι ελπίζουν πως σύντομα θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Όπως είπε, όταν είδε τον γιο του στο επισκεπτήριο, απέφυγε να μιλήσει μαζί του με λεπτομέρειες για τις συνθήκες υπό τις οποίες συνελήφθη, προκειμένου να μην τον φορτίσει συναισθηματικά.

Η μητέρα του λοχία ΕΠΟΠ Δημήτρη Κούκλατζη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τόνισε πως αυτό που προέχει είναι να γυρίσει το παιδί της στο σπίτι του.

«Παρακαλώ να επιστρέψει το παιδί μου στο σπίτι», είπε, προσθέτοντας πως η αγωνία που ζει όλη η οικογένεια είναι μεγάλη και πως «έχουμε πίστη στον Θεό και την πολιτεία ότι θα έχουμε αίσια έκβαση». «Προσευχόμαστε», πρόσθεσε, για να καταλήξει: «Αισθάνομαι περήφανη, αλλά δεν παύω να έχω τον πόνο μου που είναι ανείπωτος».

Όμηροι των Τούρκων για εβδομάδες οι Έλληνες στρατιωτικοί – Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν, είπε ο Κοτζιάς στη Βουλή

Παρέμβαση του ΟΗΕ για τους κρατούμενους στρατιωτικούς ζήτησε ο Πρωθυπουργός – “Προσεκτικοί χειρισμοί και υπομονή”

Καμμένος: Ευρωπαϊκό θέμα η σύλληψη των ελλήνων στρατιωτικών – Κρατούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας

Αγκυρα: Οι δύο έλληνες στρατιωτικοί κατηγορούνται και για κατασκοπεία – Παραμένουν σε τουρκική φυλακή

Για τους δύο Έλληνες στρατιωτικούς συζήτησαν ο αμερικανός πρέσβης με τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ

SHARE