Όμηροι των Τούρκων για εβδομάδες οι Έλληνες στρατιωτικοί – Δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουν, είπε ο Κοτζιάς στη Βουλή

 

Η υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών θα διαρκέσει αρκετές εβδομάδες, ίσως και μήνες…Αυτό βγαίνει από ανεπίσημες πηγές βουλευτών που πήραν μέρος στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά.

Ο κ. Κοτζιάς υπογράμμισε πως ακόμα βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από Τούρκους εμπειρογνώμονες με έμφαση στα κινητά των δύο στρατιωτικών, ενώ αποκάλυψε ότι θα σταλεί και Έλληνας εκπρόσωπος σε αυτές τις έρευνες, οι οποίες θα κρατήσουν δύο με τρεις εβδομάδες. Έπειτα θα διαμορφωθεί το κατηγορητήριο. Άρα, απροσδιόριστος ο χρόνος λήξης του θέματος με τους δύο Έλληνες στον Έβρο.

Ο υπουργός, λένε οι ίδιες πηγές,  τόνισε την ανάγκη να κλείσουν αυτή τη στιγμή όλα τα ανοιχτά μέτωπα που υπάρχουν στην εξωτερική πολιτική της χώρας, με σκοπό το βάρος να πέσει στην αντιμετώπιση της τουρκικής επιθετικότητας κατά τρόπο αποτελεσματικό.

Μπακογιάννη: Τα Ιμια δύο είναι πολύ πιο βαριά από τα Ιμια 1

Η Ντόρα Μπακογιάννη στη δίκη της συνομιλία με τους δημοσιογράφους ανέφερε ότι ο προβληματισμός είναι πάρα πολύ μεγάλος συνολικά για την στάση της Τουρκίας απέναντι στη χώρα.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «η δική μου αίσθηση είναι ότι τα πράγματα πάνε σε μία πολύ μεγάλη ένταση έχουμε παντελώς νέα δεδομένα στην περιοχή. Τα Ιμια 2 είναι πολύ πιο βαριά από τα Ιμια 1 και απαιτείται πολύ μεγαλύτερη σοβαρότητα, πολύ μεγαλύτερη υπευθυνότητα, πολύ μεγαλύτερη εγρήγορση και πολύ καλύτερος συντονισμός αν θέλουμε σοβαρά να αντιμετωπίσουμε και σε εθνικό επίπεδο πια το θέμα των σχέσεων με την Τουρκία».

Η κυρία Μπακογιάννη ανέφερε ακόμη ότι στα νέα δεδομένα όσον αφορά τη στάση της Τουρκίας είναι και το γεγονός ότι η Τουρκία πια δεν ενδιαφέρεται με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση που το έκανε το προηγούμενο διάστημα για την ένταξη της στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Λοβέρδος: Η κυβέρνηση δεν θέλει τη στήριξη της αντιπολίτευσης

Από την πλευρά της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο Ανδρέας Λοβέρδος συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους ανέφερε πως «υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η κυβέρνηση δεν θέλει την στήριξη της αντιπολίτευσης» διότι είτε αφορά τα ελληνοτουρκικά, είτε είναι η Κύπρος, είτε η FYROM, η κυβέρνηση δεν ενημερώνει την αντιπολίτευση.

«Δεν μπορούν να νουθετούν την αντιπολίτευση ότι υπάρχει ανάγκη ενότητας όταν θέλουν να επιβάλλουν την ενότητα με τους δικούς τους όρους και δεν δημιουργούν τις προϋποθέσεις. Τα μαθαίνουμε όλα από τις πηγές που έχουμε στα υπουργεία, από τον Τύπο και από την Κύπρο.

Ο Α. Λοβέρδος τόνισε ότι για τους δύο Ελληνες αξιωματικούς ενημερώθηκε αρμοδίως από το στράτευμα και από τους πρέσβεις.

«Κρατήσαμε μία στάση, να μην μεταφέρουμε τις συγκρούσεις μας και στο θέμα αυτό, πέρασαν πέντε μέρες και το θέμα εξελίχτηκε ανάποδα από αυτό που εκτιμούσε η κυβέρνηση» σημείωσε ο Α. Λοβέρδος και κατέληξε: «Ρώτησα εάν υπάρχει εικόνα για το τι μέλλει γενέσθαι όμως αυτά που μου είπε δεν μπορώ να σας τα πω».

Κουμουτσάκος: Λάθος το ότι η Τουρκία είναι «νευρική δυναμη»

Επιμένει η ΝΔ στο αίτημά της για ενημέρωση της Βουλής από τους κ.κ. Κοτζιά και Καμμένο, καθώς θεωρεί ότι η κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Εξωτερικών δεν κάλυψε όλο το φάσμα των θεμάτων που θα έπρεπε να καλυφθούν λόγω της απουσίας του υπουργού Εθνικής Άμυνας από την συνεδρίαση, καθώς ο κ. Καμμένος βρίσκεται στις Βρυξέλλες.

«Επαναφέραμε το αίτημά μας διότι παραμένει αναπάντητο», είπε σχετικά ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος. Παράλληλα, ο κ. Κουμουτσάκος άσκησε κριτική στην κυβέρνηση και το ΥΠΕΞ για τον τρόπο που προσεγγίζουν την στάση της Τουρκίας, την οποία θεωρούν μια νευρική δύναμη, εννοώντας ότι η νευρικότητα είναι στοιχείο παροδικό, ενώ η ΝΔ την ερμηνεύει ως σταθερή στρατηγική γιατί η Τουρκία αισθάνεται ισχυρή. Μάλιστα σχολίασε σχετικά ότι «λάθος εκτιμήσεις οδηγούν σε λάθος στρατηγικές» και δήλωσε ότι η Τουρκία «καθίσταται ένας αμφισβητίας της διεθνούς νομιμότητας στην ανατολική Μεσόγειο παρεμποδίζοντας την άσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων Ελλάδας-Κύπρου».

Μάλιστα επανέλαβε ότι η επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα τον περασμένο Δεκέμβριο αποδείχθηκε ότι όχι μόνον δεν βοήθησε τις σχέσεις των δυο χωρών, όπως υποστήριζε η κυβέρνηση, αλλά τις τραυμάτισε. Επικαλέστηκε προς τούτο το γεγονός ότι (και) στην περίπτωση της σύλληψης των δυο Ελλήνων στρατιωτικών αποδείχθηκε ότι δεν λειτούργησαν οι δίαυλοι επικοινωνίας που υποτίθεται ότι υπήρχαν, ενώ στηλίτευσε και την στάση του ΥΠΕΘΑ λέγοντας ότι «εάν χρειάζεται πέντε μέρες για να τοποθετηθεί υπουργός Άμυνας αυτό συνιστά μείζον ζήτημα».

«Θα δούμε πώς θα εξελιχθεί το θέμα. Όμως αρχίζει πλέον να αποκτά σταθερό χαρακτήρα η πολιτική ομηρείας που ακολουθείται και γίνεται εργαλείο εξωτερικής πολιτικής», σχολίασε ο κ. Κουμουτσάκος, ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε στην συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας και Εξωτερικών την πρόταση του κόμματός του για την συγκρότηση Ανώτατου Συμβουλίου Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας Κύπρου, κάτι, που φέρεται να έγινε αποδεκτό από τον κύπριο υπουργό Εξωτερικών Ν. Χριστοδουλίδη, που ήταν παρών.

 

SHARE