Μητσοτάκης: Δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν

UPD: Μία ώρα και 35 λεπτά διήρκεσε η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Οι κ.κ. Μητσοτάκης και Ερντογάν βγήκαν από την αίθουσα που διεξήχθησαν οι συνομιλίες χαμογελαστοί όπως φαίνεται και στο βίντεο που ανάρτησε στο facebook ο δημοσιογράφος Δημήτρης Κοτταρίδης.

Oι δύο πλευρές αποχώρησαν δίχως να κάνουν δηλώσεις.

Πάντως, ο κ.Μητσοτάκης, λίγο μετά έκανε μια λιτή δήλωση μπροστά στις κάμερες.«Με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν είχαμε μια ανοιχτή συζήτηση. Έθεσα στο τραπέζι όλα τα ζητήματα που προκύπτουν από τις τελευταίες τουρκικές ενέργειες.
Κατεγράφησαν οι εκατέρωθεν διαφωνίες. Οι δύο πλευρές ωστόσο συμφώνησαν στη συνέχιση των συζητήσεων για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Έδωσα εντολή στον Υπουργό Εξωτερικών να συγκαλέσει το Ανώτατο Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής για να ενημερωθούν τα πολιτικά κόμματα.

Θέλω να διαβεβαιώσω τον Ελληνικό λαό ότι δυσκολίες στη σχέση με την Τουρκία, υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Εκτιμώ ότι εφόσον και οι δύο πλευρές δείξουν καλή διάθεση αυτές τελικά μπορούν να ξεπεραστούν».
Ολοκληρώθηκε το ραντεβού Μητσοτάκη-Ερντογάν μετά από 1:30 ώρα

 

Παρόντες στη συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν ήταν επίσης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, η διευθύντρια του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλεξάνδρα Παπαδόπουλου, ο σύμβουλος ασφαλείας του πρωθυπουργού αντιναύαρχος Αλέξανδρος Διακόπουλος και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Δημήτρης Τσιόδρας.

Για μια ανοικτή, ειλικρινή και δύσκολη συνάμα συζήτηση με όλα τα θέματα στο τραπέζι κάνουν λόγο κυβερνητικές πηγές όσον αφορά στην διάρκειας 95 λεπτών συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές πηγές ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα της συμφωνίας Λιβύης – Τουρκίας όπου ο πρωθυπουργός σύμφωνα με πληροφορίες την χαρακτήρισε παράνομη και πως λειτουργεί ως αποσταθεροποιητικός παράγοντας. Επίσης, έθεσε το θέμα της στάσης του Λιμενικού της Τουρκίας και πως η Άγκυρα δεν κάνει αυτά που πρέπει για την ανάσχεση των μεταναστευτικών ροών. Στην συνάντηση δεν συζητήθηκε καθόλου το Κυπριακό.  Η Αθήνα λέει ακόμα πως αν υπάρχει καλή διάθεση από την Τουρκία να επανεκκινήσουμε τις σχέσεις μας. Στο πως ήταν το κλίμα στην συνάντηση οι πληροφορίες λένε ότι δεν ήταν ούτε καλό ούτε κακό.

Νωρίτερα ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης είχε παραβρεθεί στο γεύμα που παρέθεσε ο Ντόναλντ Τραμπ  στους ηγέτες των χωρών μελών που καλύπτουν το στόχο των δαπανών για την άμυνα σε ποσοστό τουλάχιστον 2% επί του ΑΕΠ.

Σε παρέμβαση νωρίτερα στη σύνοδο του ΝΑΤΟ ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα περιμένει από τους γείτονές της να επιδείξουν σεβασμό για τα κυριαρχικά της δικαιώματα, απέχοντας από ενέργειες και δηλώσεις που θέτουν σε κίνδυνο τις σχέσεις καλής γειτονίας και τη διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας.

Τα μέλη του ΝΑΤΟ έχουν ευθύνη να σέβονται τα άλλα μέλη και να ενεργούν σύμφωνα με τις αρχές της ενότητας και τις αλληλεγγύης, τόνισε χαρακτηριστικά, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αποφεύγονται ενέργειες που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν εντάσεις μεταξύ συμμάχων και γειτόνων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου και σημαντικού πυλώνα για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και την νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Αναφερόμενος στο μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης, διεμήνυσε ότι η προώθηση διεθνών συμφωνιών οι οποίες παραβιάζουν κατάφωρα τόσο το διεθνές δίκαιο, όσο και τα νόμιμα δικαιώματα των χωρών του ΝΑΤΟ, αντίκειται στο πνεύμα συνεργασίας και στις θεμελιώδεις αρχές στις οποίες στηρίζεται η Συμμαχία.

 

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη στην Τουρκία – Σεβασμό στα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας

SHARE