Όλοι οι “γιατροί” πάνω από την οικονομία στην Αθήνα – Διαφωνίες για τα “φάρμακα” πριν την έξοδο από το …νοσοκομείο

Τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών έπιασαν δουλειά στην Αθήνα, εν αναμονή της έλευσης την Τετάρτη των επικεφαλής Ντέκλαν Κοστέλο (Ευρωπαϊκή Επιτροπή), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Πίτερ Ντόλμαν (ΔΝΤ). Παρούσα στην Αθήνα και η πρόεδρος του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Daniele Nouy που θα έχει συναντήσεις με τους τραπεζίτες.

Τα θέματα που συζητούν τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών με την κυβέρνηση είναι  επανυπολογισμός των συντάξεων, η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών, ο επανυπολογισμός του ΕΝΦΙΑ, η αύξηση του ΦΠΑ σε Μυτιλήνη, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, η πώληση των λιγνιτικών μονάδων τηςΔΕΗ, οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, ο νόμος Κατσέλη και ο εξωδικαστικός μηχανισμός.

Στόχος είναι να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (Staff Level Agreement) για την τέταρτη αξιολόγηση έως το Eurogroup της 24ης Μαΐου, ώστε το Eurogroup του Λουξεμβούργου να αποφασίσει στις 21 Ιουνίου όλα τα στοιχεία που θα εξασφαλίσουν την επιτυχημένη έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

EuroWorking Group

Τα εκκρεμή θέματα αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα και τις εργασίες του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες το οποίο θα κάνει αποτίμηση της τέταρτης αξιολόγησης και θα ασχοληθεί με το ζήτημα της μεταμνημονιακής εποπτείας και του χρέους.

Οι θέσεις που επεξεργάζεται το EuroWorking Group για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους δεν παραπέμπουν σε έναν αυτόματο μηχανισμό, αλλά σε ένα σχήμα που θα συνδέει άμεσα τις παρεμβάσεις στο χρέος με τις δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδος και με μια «ρήτρα μη αναστροφής» των μεταρρυθμίσεων.

Η  παρέμβαση για το χρέος αυτή τη στιγμή σχετίζεται με τις επεκτάσεις των ωριμάνσεων των δανείων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Για τα δάνεια αυτά, συνολικού ύψους 130,9 δισ. ευρώ και σταθμισμένης μέσης διάρκειας 32,45 έτη μελετάται η επέκταση της ωριμάνσεως τους στα 44,45 χρόνια, δηλαδή κατά 12 έτη. Στη βάση αυτή η εξόφληση των δανείων του EFSF θα εκκινήσει το 2035 και θα ολοκληρωθεί το 2068.

Ακόμη, δεν έχει ξεκαθαρίσει το εάν η εξαγορά των δανείων του ΔΝΤ -που έχουν υψηλό επιτόκιο- ύψους 10 δισ. ευρώ περίπου θα γίνει με τη χρήση των αδιάθετων πόρων του προγράμματος του ESM ή από το ταμειακό μαξιλάρι που σχηματίζει η Ελλάδα για τη μετά το Μνημόνιο εποχή. Στην ίδια βάση ανοικτό είναι και το ζήτημα της επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ζώνης του ευρώ (SΜP και ANFA).

Σε ότι αφορά στον «γαλλικό μηχανισμό» για το χρέος, δεν φαίνεται πως περνάει. Εξετάζεται ένας ημιαυτόματος μηχανισμός επέκτασης των λήξεων των δανείων σε περίπτωση που η αύξηση του ΑΕΠ είναι χαμηλότερη του προσδοκώμενου. Αλλά αυτό θα γίνεται μόνον εφόσον Κομισιόν και ESM επιβεβαιώνουν πως η Ελλάδα είναι συνεπής με τις υποχρεώσεις της. Αυτή πάντως η «γερμανικής εμπνεύσεως» προσέγγιση δεν βρίσκει σύμφωνο το ΔΝΤ, καθώς θεωρεί πως θα δημιουργήσει αβεβαιότητα στις αγορές.

Το ΔΝΤ επιμένει στη δραστική μείωση του χρέους, θεωρώντας ότι μόνο έτσι αυτό καθίσταται βιώσιμο. Φέρεται πάντως διατεθειμένο, προκειμένου να παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα, να βάλει…νερό στο κρασί του, με έκθεση η οποία θα “βαφτίζει” το χρέος “βραχυπρόθεσμα βιώσιμο” υπό όρους, αποσύροντας την μέχρι σήμερα διατύπωση “εξαιρετικά μη βιώσιμο”.

Ο γαλλικός μηχανισμός

Εφόσον η μέση ανάπτυξη της Ελλάδος σε βάθος πενταετίας θα είναι χαμηλότερη από το 2,8%, η χώρα θα απαλλάσσεται πλήρως από την αποπληρωμή χρεολυσίων. Εάν η οικονομία αναπτύσσεται από 2,8% έως και 3,4% τότε θα καταβάλει μέρος των χρεολυσίων. Εάν η μέση ανάπτυξη ξεπερνά το 3,4% τότε θα προβλέπεται πλήρης εξόφληση των δανείων.

ΟΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ ΤΗΣ ΕΚΤ

Βόμβες ΕΚΤ-Φραντσέσκο Ντρούντι: Ασταθές το κλίμα για την Ελλάδα στις αγορές – Ήταν απαραίτητη η πιστοληπτική γραμμή! – “Κίτρινες κάρτες” για τράπεζες, capital controls

SHARE