Ολικό lockdown από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί-Κλειστά και μίνι μάρκετ, ψιλικατζίδικα

Σε νέα πραγματικότητα μπαίνει από απόψε το βράδυ στις 9 όλη χώρα καθώς θα τεθεί σε ισχύ το ολικό lockdown με περιορισμό των μετακινήσεων των πολιτών στο ελάχιστο, ενώ πλέον μαζί με τα σούπερ μάρκετ ρολά θα κατεβάζουν και τα mini market, αλλά και τα ψιλικατζίδικα.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Οπως είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνης Γεωργιάδης μιλώντας στον ΣΚΑΙ στο πλαίσιο των νέων μέτρων για τον κορωνοϊό πλέον και τα mini market, αλλά και τα ψιλικατζίδικα που λειτουργούσαν με διευρυμένο ωράριο, θα πρέπει να κλείνουν από τις 9 το βράδυ, ώρα που θα ξεκινάει ο περιορισμός της κυκλοφορίας.

Ουσιαστικά το μέτρο είναι αποτρεπτικού χαρακτήρα. Ο σκοπός είναι να μην μπορούν οι πολίτες να κυκλοφορήσουν εκείνες τις ώρες και να πάνε για ψώνια σε μινι μάρκετ και ψιλικατζίδικα ή ακόμα και τις κάβες.
Ωστόσο δεν είναι ξεκάθαρο αν το ωράριο τους θα αλλάξει από την Δευτέρα, καθώς από την επόμενη εβδομάδα τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν στις 8:30 το βράδυ.

Από απόψε οι μετακινήσεις που θα επιτρέπονται σε όλη την επικράτεια από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί θα είναι αυστηρά και μόνο για τρεις λόγους:

-για μετάβαση ή επιστροφή από την εργασία,
-εξαιρετικές περιπτώσεις υγείας
-συνοδείας των κατοικίδιων ζώων των πολιτών σε κοντινή απόσταση από την κατοικία.

Κατά το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, εξακολουθεί να απαιτείται η αποστολή SMS προς το 13033 σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους υγείας (SMS με κωδικό 1) ή συνοδείας κατοικίδιου ζώου (SMS με κωδικό 6), καθώς και η βεβαίωση εργαζομένου σε περίπτωση μετακίνησης για λόγους εργασίας.

Τι θα ισχύει για delivery και take away

Κατά τις ώρες 09:00 (βράδυ) – 05:00 (πρωί) θα επιτρέπονται τόσο οι υπηρεσίες παράδοσης κατ’ οίκον (delivery) όπως και η παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away).
Σχετικά με την παραλαβή από εν λειτουργία καταστήματα (take away) τονίζεται ότι ναι μεν συνεχίζεται μετά τις 21:00 και καθ’ όλη τη διάρκεια του ωραρίου λειτουργίας τους, όχι όμως ως αυτοτελής λόγος μετακίνησης, αλλά στο πλαίσιο των επιτρεπόμενων μετακινήσεων κατά τις ώρες αυτές.

ΟΧΙ ΚΥΝΗΓΙ-ΨΑΡΕΜΑ

Επιπλέον, απαγορεύονται το κυνήγι και το ψάρεμα  καθώς η Επιτροπή των Επιδημιολόγων ομόφωνα απέρριψε το σχετικό αίτημα, βασισμένη τόσο σε επιδημιολογικά αλλά κυρίως σε κριτήρια αποφυγής περιττών μετακινήσεων.

Παπαθανάσης: Μετά τις 9 δεν θα μπορούμε να πάμε βόλτα το σκύλο και να πάρουμε σουβλάκια

Ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Νίκος Παπαθανάσης, μιλώντας στην εκπομπή του ΑΝΤ1 «Καλημέρα Ελλάδα», διευκρίνισε ότι κατά τη διάρκεια του lockdown τα σούπερ μάρκετ θα κλείνουν πλέον στις 8:30 το βράδυ, αλλά από την ερχόμενη Δευτέρα και το take away θα γίνεται και μετά τις 9:00 το βράδυ, αλλά μόνο για όσους βρίσκονται νόμιμα έξω για τους λόγους που έχουν διευκρινιστεί. Επίσης ήταν κατηγορηματικός, ότι απαγορεύεται να πάρει για παράδειγμα κάποιος το σκυλάκι του για βόλτα και να πάει να πάρει σουβλάκια.

ΝΕΕΣ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ

Από σήμερα, Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020 και καθ’ όλο το διάστημα ισχύος των περιοριστικών μέτρων:

-Τα καταστήματα τροφίμων (π.χ. super market, mini market, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία), τα φαρμακεία και τα συνεργεία αυτοκινήτων θα λειτουργούν έως τις 20.30.

 

-Τα περίπτερα μπορούν να λειτουργούν καθ’ όλο το 24ωρο.

 

SHARE