Όλαφ Σόλτς: Τέλος Ιουνίου οι αποφάσεις για την μεταμνημονιακή Ελλάδα

Στο τέλος Ιουνίου θα ληφθούν οι αποφάσεις για την ελάφρυνση του χρέους και το πλαίσιο της μεταμνημονιακής εποπτείας διαμήνυσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς στην ελληνική κυβέρνηση μέσω των «ΝΕΩΝ» από τη Χάγη, όπου βρέθηκε χθες, δύο μέρες μετά τη συμμετοχή του στις άκαρπες συζητήσεις με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για το ελληνικό χρέος στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών G7 στον Καναδά.

«Έχουμε την ευκαιρία για μία καλή απόφαση», στο τέλος Ιουνίου, για την ελάφρυνση του χρέους και το πλαίσιο μεταμνημονιακής περιόδου, δηλώνει.

Ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Ολαφ Σολτς  αναφέρει: «Περιμένω τις τελευταίες αξιολογήσεις και τις τελικές αποφάσεις που θα πρέπει να ληφθούν στην Ελλάδα και θα μας δώσουν την ευκαιρία στο τέλος Ιουνίου να δούμε πώς θα τελειώσουμε με το πρόγραμμα, πώς θα είναι το μέλλον, πώς θα οργανωθεί η μεταμνημονιακή περίοδος και τι θα προβλέπεται».  και αποφεύγοντας να διαψεύσει το ότι η Γερμανία εμφανίζεται να ζητά αυστηρούς όρους για την ελάφρυνση του χρέους και για τη μεταμνημονιακή περίοδο.

Σύμφωνα με τα ΝΕΑ ο γερμανός υπουργός Οικονομικών φάνηκε να αφήνει να εννοηθεί ότι όλα τα επιμέρους ζητήματα είναι ακόμη ανοιχτά, μόλις τρεις εβδομάδες πριν από το κρίσιμο Eurogroup στις 21 Ιουνίου, κατά το οποίο η κυβέρνηση αναμένει λύση – πακέτο.

«Δεν είναι εύκολο να πούμε ποιο θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα [των συζητήσεων]. Αυτό που είναι απολύτως ξεκάθαρο είναι ότι θα έχουμε την ευκαιρία για μια καλή απόφαση και η εξέλιξη αυτή έχει προετοιμαστεί με την ισχυρή ατζέντα μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα» πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, επιβεβαιώνοντας εμμέσως το βάρος που δίνει η Γερμανία στην εφαρμογή ισχυρής ατζέντας μεταρρυθμίσεων.

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πορεία διαβουλεύσεων με το ΔΝΤ, ο κ.Σόλτς δήλωσε ότι «συζητάμε τις συγκυρίες για να πάρουμε αποφάσεις», επιβεβαιώνοντας έτσι τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων μεταξύ Βερολίνου και ΔΝΤ.

Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, τόνισε επίσης ότι «η Ελλάδα πηγαίνει καλά. Βλέπουμε σημαντική πρόοδο στη χώρα, η οικονομική ανάπτυξη είναι πολύ καλύτερη από ό,τι θα περίμενε κανείς πριν δυο-τρία χρόνια. Το βλέπουμε όλοι».

SHARE