Οκτακόσια ευρώ σε 1,4 εκατ. εργαζόμενους, επαγγελματίες – Δώρο Πάσχα το καλοκαίρι – Στο “κλουβί” οι εισπρακτικές – 6 δισ. απο Ε.Ε σε εταιρείες

Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί Εργασίας, Οικονομικών και Ανάπτυξης ανακοινώσαν την τρίτη δέσμη οικονομικών μέτρων στήριξης μετά και τις χθεσινές εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.  Οι τρεις υπουργοί έδωσαν λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο θα κατανεμηθούν τα 10 δις. ευρώ στα οποία αναφέρθηκε o Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο υπουργός Οικονομικών  Χρήστος Σταϊκούρας ανακοίνωσε ότι σε συμφωνία με τις τράπεζες θα υπάρξει διευκόλυνση των δανειοληπτών και για τα φυσικά πρόσωπα με αναστολή πληρωμής των δόσεων για 3 μήνες σε όσους θα πάρουν το βοήθημα των 800 ευρώ.

Το έκτακτο επίδομα θα δοθεί σε 1,4 εκατομμύρια εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους που θα πάρουν το έκτακτο επίδομα των 800 ευρώ, το οποίο θα είναι ακατάσχετο.

Σε ό,τι αφορά το δώρο Πάσχα θα δοθεί η δυνατότητα στους εργοδότες να καταβληθεί μεταγενέστερα χωρίς κυρώσεις.

Το έκτακτο δώρο Πάσχα στους υγειονομικούς, τους εργαζόμενους στην Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και τον ΕΟΔΥ είπε ότι αφορά περίπου 108.000 ανθρώπους.

Κάλεσε, τέλος, τους οικονομικά ισχυρούς «να λειτουργήσουν εμπράκτως. Η ελληνική κοινωνία πρέπει να βγει όρθια και θα βγει όρθια και με συνοχή από τη δοκιμασία».

Αναλυτικά όσα ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ Χρήστος Σταϊκούρας

1ον. Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων, σε συνέχεια στενής συνεργασίας και σχετικών συσκέψεων με τους αρμόδιους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης και Επενδύσεων, αποφάσισαν να στηρίξουν, εκτός από τις επιχειρήσεις, και τα φυσικά πρόσωπα που πλήττονται από την κρίση, προσφέροντας διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων των ενήμερων δανείων τους.

Εργαζόμενοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις που λαμβάνουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ, θα έχουν τη δυνατότητα αναστολής δόσεων για διάστημα τριών μηνών.

Με αυτό τον τρόπο, μαζί με την προηγούμενη δέσμη μέτρων, καλύπτουμε πλέον με αναστολές όλο το ιδιωτικό χρέος νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται, σε εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και τράπεζες.

2ον. Έχοντας διασφαλίσει τον απαραίτητο χρηματοδοτικό και δημοσιονομικό χώρο, με σύνεση και ασφάλεια ερχόμαστε να στηρίξουμε, άμεσα, 1.400.000 εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, επεκτείνοντας την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ.

Ενίσχυση η οποία είναι ακατάσχετη.

Συγκεκριμένα οι εργαζόμενοι επιχειρήσεων που πλήττονται και τελούν σε καθεστώς αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους, θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης.

Το ίδιο θα ισχύσει για όλους τους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες που πλήττονται.

Για όλο αυτό το εργατικό δυναμικό της χώρας, που θα είναι δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, παίρνουμε μέτρα κάλυψης όλης της ασφαλιστικής δαπάνης, κρατώντας ανεπηρέαστα τα ασφαλιστικά δικαιώματα όλων των δικαιούχων.

Το συνολικό κόστος αυτής της παρέμβασης, για 1,4 εκατ. συμπατριώτες μας, μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιτηδευματίες, ξεπερνά πλέον, για τον Απρίλιο, τα 2 δισ. ευρώ.

Σήμερα, θα δοθούν στη δημοσιότητα οι Κωδικοί Αριθμοί Δραστηριότητας (ΚΑΔ) των κλάδων που πλήττονται.

Θέλω να τονίσω ότι η λίστα είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται με τις ανάλογες Υπουργικές αποφάσεις κατά την εξέλιξη της κρίσης.

Υπολογίζεται ότι περιλαμβάνονται περίπου 440.000 ιδιωτικές επιχειρήσεις, με 1 εκατομμύριο εργαζομένους, και μηνιαίο τζίρο περίπου στα 6,5 δισ. ευρώ.

3ον. Θα λάβουν 800 ευρώ, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, και όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάσθηκαν σε παραίτηση από 1η μέχρι και 17 Μαρτίου.

4ον. Το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο σύνολό του.

Θα καταβληθεί από όλες τις επιχειρήσεις, προς όλους τους εργαζόμενους.

Λαμβάνοντας υπόψη τις έκτακτες συνθήκες και αφού αφουγκραστήκαμε τις επιπτώσεις που αυτές έχουν στην αγορά, δίνουμε τη δυνατότητα στους εργοδότες, η καταβολή του Δώρου Πάσχα να πραγματοποιηθεί μεταγενέστερα, χωρίς κυρώσεις, ώστε να ανακουφίσουμε τις επιχειρήσεις από τις δυσμενείς συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού στη ρευστότητά τους, και το σημαντικότερο, να επιτύχουμε τη δίκαιη διασπορά του Δώρου Πάσχα στο σύνολο της οικονομίας και όχι μόνο σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις και κλάδους που σήμερα δεν βρίσκονται σε αναγκαστικά περιοριστικά μέτρα λειτουργίας τους.

Επιπλέον, 108.000 εργαζόμενοι στα νοσοκομεία της χώρας, ιατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό, οι εργαζόμενοι στο ΕΚΑΒ, οι εργαζόμενοι στο ΕΟΔΥ, καθώς και όσοι υπηρετούν στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, θα λάβουν Δώρο Πάσχα.

Δώρο το οποίο έχει καταργηθεί στο Δημόσιο.

Γεωργιάδης

– Με 1 τηλεφώνημα στις τράπεζες η αναστολή πληρωμής χρεών για 3 μήνες. Όσοι το επιθυμούν μπορούν αναζητήσουν εξατομικευμένες πιο ευνοϊκές λύσεις σε σχέση με το παρελθόν

– Να διαφυλάξουμε την κουλτούρα πληρωμών που έχουμε κατακτήσει. Σύνθημά μας “Όλοι μαζί θα πάμε μπροστά και κανένας δεν μένει πίσω”. Δεν θα υπάρξουν πλέον οχλήσεις σε συνεπείς δανειολήπτες. Όποιος πλήττεται από την κρίση δεν θα πρέπει να ενοχλείται

– Σήμερα δημοσιεύεται η ΠΝΠ που μας δίνει εργαλεία για την αντιμετώπιση της αισχροκέρδιας. Επάρκεια υφίσταται. Όλες οι παραγγελίες [αντισηπτικά] είχαν παραδοθεί από χθες αλλά μέχρι το απόγευμα υπήρχαν ελλείψεις.

– Τα πρώτα πρόστιμα θα επιβληθούν στους κερδοσκόπους

Προχθές ανακοινώσαμε την απόφαση για δυνατότητα παροχής δανείων 3 δισ. στις ΜμΕ. Μετά την απόφαση του Eurogroup, ανακοινώνουμε ότι σχετική παρέμβαση αν χρειαστεί να ενερηοποιηθεί, δύναται να ανέλθει στα 6 δισ. ευρώ

Βρούτσης: Ποιοι θα πάρουν τα 800 ευρώ

Ως έκτακτο μέτρο, δίνουμε τη δυνατότητα υπαγωγής των εργαζομένων στο καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας τους. Οι εργαζόμενοι γίνονται δικαιούχοι του ποσού των 800 ευρώ, μαζί με όλα τα ασφαλιστικά δικαιώματα».  Και διευκρίνισε: «Μπορούν οι επιχειρήσεις να θέσουν μέχρι και όλους τους εργαζόμενους στο καθεστώς αυτό, αλλά «το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για ένα μήνα, με δυνατότητα παράτασης εάν δεν έχει βελτιωθεί η κατάσταση με τον κορονοϊό». Όπως διευκρίνισε «το μέτρο αυτό είναι έκτακτο».

«Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού, η απόλυση είναι άκυρη», εξήγησε ο κ. Βρούτσης.

Και συνέχισε: «Ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό συμβάσεων εργασίας, με το ίδιο καθεστώς». Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει ηλεκτρονικά ότι έχει ανασταλεί η σύμβασή του, επισήμανε.

«Δικαιούχοι της ενίσχυσης των 800 ευρώ, είναι και όσοι έμειναν χωρίς εργασία από 1/3», τόνισε ο κ. Βρούτσης.

Τέλος, σημείωσε: «Το δώρο του Πάσχα, για να δώσουμε οξυγόνο στις επιχειρήσεις, του προσφέρουμε τη δυνατότητα να καταβάλουν το δώρο στο σύνολό του το καλοκαίρι, μαζί με το επίδομα αδείας».

 

SHARE