Οικονομία – Τράπεζες στη “Βαβέλ” των δανειστών – Καλά λόγια, αναπάντητα κρίσιμα ερωτήματα από ΕΕ-ΔΝΤ – Τσακαλώτος βλέπει Λαγκάρντ, Τόμσεν

Ένα από αυτά τα ερωτήματα αφορά και στις τράπεζες, καθώς σε ερώτηση στον Π.Τόμσεν “αν επιμένει το ΔΝΤ στην άποψη πως θα χρειαστούν οι τράπεζες 10 δισ”, η απάντηση ήταν “θα περιμένω τα stress test”.
Για σήμερα το βράδυ (11-12 ώρα Ελλάδος) έχουν οριστεί τα ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Ευ.Τσακαλώτου με την Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια του ΔΝΤ και με τον Πολ Τόμσεν, διευθυντή του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, οπότε και θα υπάρξει η δυνατότητα της ελληνικής πλευράς να διευκρινίσει περισσότερα πράγματα.
Αποτέλεσμα εικόνας για σολτς
ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΛΑΦ ΣΟΛΤΣ
«Η κατάσταση είναι διαφορετική από ό,τι ήταν πριν από ένα-δυο χρόνια. Γι’ αυτό μπορεί κανείς να ελπίζει ότι το πρόγραμμα θα οδηγηθεί με καλό τρόπο στην λήξη του», δήλωσε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του γερμανικού ιδιωτικού τηλεοπτικού δικτύου n-tv, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Όλαφ Σολτς. Προειδοποίησε ωστόσο ότι η λύση θα απαιτήσει πολλές εβδομάδες. 
Ο Όλαφ Σόλτς τόνισε πως η τελική απόφαση δεν θα ληφθεί στη συνεδρίαση του Ecofin στη Σόφια την επόμενη εβδομάδα.

 

Ο Π.ΜΟΣΚΟΒΙΣΙ

Ο Επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί, εξέφρασε  τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί «στην ώρα του» και αισιοδοξία για ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. «Όλοι οι εταίροι της Ελλάδας επιθυμούν τη συμμετοχή του Ταμείου και οι συζητήσεις που διεξάγονται είναι σε αυτό το πνεύμα»

Όπως υπογράμμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, «υπάρχει η κοινή πρόθεση όλων των εμπλεκομένων να ολοκληρώσουμε αλλά και η αίσθηση ότι αυτό αποτελεί υποχρέωση όλων μας απέναντι στην Ελλάδα, η οποία πρέπει να σταθεί στα πόδια της και να γίνει και πάλι μια κανονική χώρα στην Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι συνολικά για την Ευρωζώνη «μετά από δέκα χρόνια, η μέρα που θα τελειώσει το ελληνικό πρόγραμμα θα είναι θετικό σημάδι ότι έχουμε αφήσει την κρίση πίσω μας».

Επανέλαβε ότι δεν υπάρχει θέμα της όποιας αλλαγής ή παράταση του προγράμματος, σημειώνοντας ότι ότι «θα κάνουμε τα πάντα για να τηρήσουμε το χρονοδιάγραμμα, δηλαδή να έχουμε μια απόφαση εάν είναι δυνατό στο Eurogroup της 21ης Ιουνίου ή το αργότερο τον Ιούλιο, έτσι ώστε τον Αύγουστο να είναι εφικτή η ολοκλήρωση του προγράμματος.

«Πρέπει και οι εταίροι της Ελλάδας να αναλάβουν τις ευθύνες τους, που σημαίνει να ολοκληρώσουν το πρόγραμμα της Ελλάδας εγκαίρως, να αποκλείσουν οποιαδήποτε παράταση ή ένα καινούργιο πρόγραμμα και να αποσαφηνίσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο γαλλικός μηχανισμός φαίνεται πως είναι μια καλή βάση», ανέφερε ο Π. Μοσκοβισί.

Ο Γάλλος επίτροπος αναφέρθηκε ακόμη στη συνάντηση που είχε χθες με τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η τέταρτη αξιολόγηση εγκαίρως τον Μάιο, κάτι που προϋποθέτει ότι οι μεταρρυθμίσεις που απομένουν θα έχουν εφαρμοστεί. «Υπάρχει, λοιπόν, ακόμη πρόοδος που απομένει να γίνει. Ακόμη κι αν είμαι πεπεισμένος ότι θα τα καταφέρουμε εγκαίρως, πρέπει οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν στην εφαρμογή των τελευταίων μεταρρυθμίσεων», επέμεινε.

Μ. Σεντένο: «Η επιτυχής έξοδος είναι απόλυτα εφικτή τον Αύγουστο»

Ο ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

«Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο. Πλησιάζουμε το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης και οι Έλληνες έχουν κάνει μεγάλες προσπάθειες. Πρέπει να διατηρηθεί αυτό το μομέντουμ», είπε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρούνο Λε Μερ μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να «σκεφτούμε το μέλλον και τα μέτρα για το χρέος».

«Υποστηρίζω μια φιλόδοξη προσέγγιση, ούτως ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να διατηρήσει την εμπιστοσύνη των αγορών».

 

Ανοίγουν τον φάκελο “μετα-μνημονιακή Ελλάδα” κεκλεισμένων των θυρών Ευρωπαίοι, ΔΝΤ, Ντράγκι στην Ουάσιγκτον

 

SHARE