ΟΗΕ: Βάλτε φόρους στους πλούσιους – 5 $τρισ συν στις περιουσίες τους στην πανδημία – Bloomberg: Οι 8 πλουσιότεροι του πλανήτη έχουν $1 τρισ!

Ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προέτρεψε σήμερα τις κυβερνήσεις να σκεφτούν το ενδεχόμενο να επιβάλουν έναν “φόρο αλληλεγγύης ή περιουσίας” στους πλούσιους, που έβγαλαν χρήματα κατά τη διάρκεια της πανδημίας του νέου κορονοϊού, σε μια προσπάθεια μείωσης της ακραίας ανισότητας.

“Πρέπει να βεβαιώσουμε ότι χρήματα πηγαίνουν εκεί που τα χρειάζονται περισσότερο. Οι τελευταίες αναφορές λένε ότι υπήρξε μια αύξηση ύψους 5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στις περιουσίες των πλουσιότερων του πλανήτη τον περασμένο χρόνο”, είπε ο Γκουτέρες, κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στον ΟΗΕ με επίκεντρο τη χρηματοδότηση για την ανάπτυξη.

“Προτρέπω τις κυβερνήσεις να σκεφτούν την επιβολή ενός φόρου αλληλεγγύης ή περιουσίας σε εκείνους που επωφελήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, προκειμένου να μειωθούν οι ακραίες ανισότητες”, επισήμανε.

Ο Γκουτέρες επανέλαβε ότι η Ομάδα των 20 πλουσιότερων κρατών (G20) και οι μεγάλες αναδυόμενες δυνάμεις θα πρέπει να παρατείνουν την αναστολή εξυπηρέτησης του χρέους το 2022 και να την επεκτείνουν προκειμένου να βοηθήσουν τόσο τις αναπτυσσόμενες όσο και τις μεσαίου εισοδήματος οικονομίες να ανακάμψουν από την πανδημία.

“Όμως, πρέπει να πάμε πέραν της ελάφρυνσης του χρέους”, σημείωσε ο Γκουτέρες,

“Χρειαζόμαστε επειγόντως να ενισχύσουμε τη διεθνή αρχιτεκτονική χρέους με στόχο να βάλουμε τέλος στους φονικούς κύκλους των κυμάτων χρέους, τις διεθνείς κρίσεις χρέους και τις χαμένες δεκαετίες”.

Ο Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε για μία ακόμη φορά έκκληση τα εμβόλια κατά της Covid-19 να γίνουν διαθέσιμα σε όλες τις χώρες και ζήτησε περισσότερα χρήματα για την πλήρη χρηματοδότηση του προγράμματος COVAX.

“Το να προωθήσουμε μια ισότιμη παγκόσμια απάντηση και ανάκαμψη από την πανδημία αποτελεί μια δοκιμασία για την πολυμέρεια. Μέχρι στιγμής, έχουμε αποτύχει σε αυτήν τη δοκιμασία. Οι προσπάθειες εμβολιασμού είναι ένα παράδειγμα”, τόνισε.

“Μόλις 10 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο αντιπροσωπεύουν το περίπου 75% των εμβολιασμών παγκοσμίως”.

Η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά το $1 τρισ.

Το πρόσφατο ράλι στις μετοχές της τεχνολογίας οδήγησε τον αριθμό των ανθρώπων με περιουσία που ξεπερνά τα $100 δισ. στους οκτώ, σύμφωνα με το Bloomberg.  

Οι συνιδρυτές της Google, Larry Page και Sergey Brin έκαναν την προηγούμενη εβδομάδα την είσοδο τους στο αποκλειστικό κλαμπ, μπαίνοντας σε μια ομάδα στην οποία κυριαρχούν Αμερικανοί επιχειρηματίες από τον κλάδο της τεχνολογία, σύμφωνα με τον δείκτη Bloomberg Billionaires.

Η περιουσία των οκτώ πιο πλούσιων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά πλέον το $1 τρισ. έχοντας προσθέσει συνολικά $110 δισ. αυτό το έτος. 

Το 2017 ο Jeff Bezos της Amazon.com Inc. ήταν ο πρώτος που έφτασε το ορόσημο των $100 δισ. μετά τον συνιδρυτή της Microsoft Corp. Bill Gates το 1999. Η περιουσία του Gates υποχώρησε σημαντικά με το σκάσιμο της φούσκας των dot-com, ενώ απέκτησε ξανά τον τίτλο του δισεκατομμυριούχου με πάνω από $100 δισ. μόλις το 2019.

Ο Elon Musk της Tesla Inc. και ο Mark Zuckerberg της Facebook Inc. μπήκαν στο κλαμπ το περασμένο έτος καθώς ο κλάδος της τεχνολογίας πρωταγωνίστησε στη δημιουργία πλούτου με την πανδημία του κορονοϊού να επιταχύνει τη μετάβαση στις ηλεκτρονικές συναλλαγές.

Η περιουσία των οκτώ πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη ξεπερνά το $1 τρισ.

Οι δισεκατομμυριούχοι με πλούτο τουλάχιστον $100 δισ. έχουν κυρίως έδρα τις ΗΠΑ. Η Γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Elizabeth Warren και άλλοι προοδευτικοί νομοθέτες πρόσφατα αξιολόγησαν το ενδεχόμενο της εισαγωγής ενός φόρου στον πλούτο, αν και κάποια τέτοια πρόταση δεν αναμένεται να περάσει στο Κογκρέσο.

“Η αμερικανική οικονομία είναι η πιο ισχυρή μηχανή στον κόσμο για τη δημιουργία πλούτου και ευημερίας”, δήλωσε ο John Lettieri, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του think tank Economic Innovation Group, με έδρα την Ουάσιγκτον, μιλώντας στο Κογκρέσο στις 17 Μαρτίου. “Παρ’ όλ’ αυτά, η έλλειψη πλούτου στα κατώτερα στρώματα παραμένει ένα δύσκολο και επίμονο γεγονός σε αυτή τη χώρα”.

Οι αμερικανικές μετοχές σκαρφάλωσαν σε νέο ρεκόρ την προηγούμενη Παρασκευή εν μέσω αισιοδοξίας για την οικονομική ανάκαμψη. Ο τεχνολογικός Nasdaq 100 έχει ενισχυθεί σε ποσοστό άνω του 7% φέτος, με τη μητρική της Google, Alphabet Inc. να σημειώνει ράλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες καθώς κέρδισε μια απόφαση για τα “δικαιώματα δημιουργού”. Οι Page και Brin πρόσθεσαν πάνω από $20 δισ. ο καθένας στον πλούτο τους φέτος και είναι μεταξύ των μεγάλων κερδισμένων της χρονιάς.

Ο Warren Buffett έφτασε για λίγο τα $100 δισ. τον Μάρτιο ενώ ξαναέφτασε το συγκεκριμένο επίπεδο την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο Bernard Arnault της γαλλικής εταιρείας πολυτελών ειδών LVMH μπαίνει και βγαίνει στο κλαμπ από το 2019.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ