Nόμος τον Νοέμβριο η νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη- Μεγάλου, Μυλωνάς, Καλαντώνης, Θεοδωρίδης για τις τράπεζες

Μέσα στον Νοέμβριο θα είναι νόμος του κράτους και η διάταξη με την οποία θα παρέχεται νομική κάλυψη στα τραπεζικά στελέχη, σε στελέχη που υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων. Την αποκάλυψη έκανε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων,  Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στο 11ο Risk and Management Compliance Forum.  Όπως είπε ο υπουργός, η κυβέρνηση κινείται με μεγάλη ταχύτητα στο θέμα της κατ΄ έγκληση ποινικής δίωξης που έχουν ζητήσει οι τράπεζες, για να μπορούν να ληφθούν γρήγορα αποφάσεις είτε για την αναδιάρθρωση βιώσιμων επιχειρήσεων είτε για την πτώχευση μη βιώσιμων και να εξυγιανθεί η Οικονομία.

“Οχι για να τους δίνεται ασυλία και να μην ελέγχονται, αλλά για να προχωρούν νομικά με μεγαλύτερη ασφάλεια τις διαδικασίες. Έκαμε επίσης αναφορά και στο θέμα των χρεώσεων τραπεζών για συναλλαγές σε εναλλακτικά δίκτυα και σε κάρτες, λέγοντας πως από πλευράς κοινής γνώμης, «υπάρχει η αίσθηση – δεν λέω ότι έτσι έγινε – πως οι τράπεζες προχώρησαν σε αυξήσεις σε συνεννόηση μεταξύ τους»

Τις σοβαρές προκλήσεις που έχουν να αντιμετωπίσουν οι ελληνικές τράπεζες στην ψηφιακή εποχή, στο τιτάνιο έργο της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, αλλά και το μεγάλο ζητούμενο της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων και εν συνεχεία των νοικοκυριών ανέλυσαν στο 11ο Risk Management & Compliance Forum ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Μάρτιν Τζούρντα, ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο αναπληρωτής CEO της Eurobank και επικεφαλής της μονάδας διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων Θεόδωρος Καλαντώνης και ο αναπληρωτής CEO της Alpha Bank Αρτέμης Θεοδωρίδης.

Κοινό ήταν το συμπέρασμα ότι η μεγαλύτερη πρόκληση, εκτός από την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, είναι οι τράπεζες να έχουν βιώσιμη κερδοφορία και να χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία.

Περιγράφοντας το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σε μια τριετία από σήμερα, κοινή συνισταμένη όλων των διοικητικών στελεχών ήταν, ότι θα έχει μικρότερο δίκτυο φυσικών καταστημάτων και εργαζομένων καθώς τρέχουν προγράμματα εθελούσιας εξόδου, ενώ θα υπάρχει μεγαλύτερη χρήση εναλλακτικών ψηφιακών δικτύων. Τα καταστήματα θα έχουν αναβαθμισμένο, συμβουλευτικό ρόλο. Η κερδοφορία των τραπεζών θα προέλθει σε πρώτη φάση από το corporate banking (τομέας επιχειρήσεων) και σε δεύτερη φάση καθώς η οικονομία αναπτύσσεται με ταχύτερους ρυθμούς και από την λιανική τραπεζική. Άλλοι τομείς που θα συνεισφέρουν στην κερδοφορία, είναι οι πωλήσεις τραπεζοασφαλιστικών προϊόντων κλπ..

«Δεν υπάρχει επενδυτικό σχέδιο που πληροί τα κριτήρια του τραπεζικού δανεισμού, το οποίο δεν θα χρηματοδοτήσουν οι ελληνικές τράπεζες. Η πίτα είναι μεγάλη, καθώς σε ποσοστό οι τραπεζικές χρηματοδοτήσεις αντιστοιχούν στο 50% του ΑΕΠ όταν σε άλλες χώρες το ποσοστό είναι πολύ μεγαλύτερο», τόνισε από την πλευρά του ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.

Στο ίδιο ύφος κινήθηκε και η τοποθέτηση του CEO της Εθνικής Τράπεζας Παύλου Μυλωνά, ο οποίος τόνισε ότι «η χρηματοδότηση των επιχειρήσεων είναι για την Εθνική Τράπεζα βασική προτεραιότητα, καθώς αποτελεί πηγή κερδών για τα επόμενα χρόνια. Η αύξηση του ΑΕΠ και η μείωση της ανεργίας θα ανοίξουν σταδιακά – αλλά σε δεύτερο χρόνο – την χρηματοδότηση και των νοικοκυριών».

Στην χρηματοδότηση των επιχειρήσεων θα ρίξει το βάρος και η Alpha Bank σύμφωνα με τον αναπληρωτή CEO Α. Θεοδωρίδη, ο οποίος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ορθή αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Ανέφερε ότι ο «Ηρακλής» είναι θετικό βήμα «μένει να δούμε τις λεπτομέρειες του σχεδίου» σημείωσε. Η εφαρμογή του θα βοηθήσει στην επιτάχυνση της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Ο κ. Θεοδωρίδης έθεσε όμως και ένα δίλημμα: Αν η γρήγορη μείωση των NPLs, για την οποία πιέζουν οι επόπτες, θα προκαλέσει μικρότερες σε μέγεθος τράπεζες σε αντίθεση με την στρατηγική των ρυθμίσεων.

Έμφαση στην ανάγκη χρηματοδότησης των επιχειρήσεων έδωσε και ο αναπληρωτής CEO της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης, ο οποίος, όμως, ανέφερε ότι σήμερα οι διοικήσεις των τραπεζών ασχολούνται κατ’ αποκλειστικότητα με την μείωση των κόκκινων δανείων ενώ «στο δωμάτιο έχει μπει ένας νέος ελέφαντας που δεν είναι άλλος από το πως και από που οι τράπεζες θα παράξουν έσοδα και κέρδη». Και εκείνος από την πλευρά του τόνισε ότι «σε δύο-τρία χρόνια όταν τα NPLs θα μειωθούν σε μονοψήφια ποσοστά, το μέγεθος των «καλών» τραπεζών θα είναι πολύ μικρό. Και συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις τις λύσεις τις δίνει η αγορά».

Η έκκληση Αδ. Γεωργιάδη

Πρόσκληση να εκμεταλλευθούν την θετική συγκυρία που προκύπτει για την ελληνική οικονομία με την συμβολή και των προσπαθειών της νέας κυβέρνησης, που αποτυπώνεται μεταξύ άλλων και στα νέα ιστορικά χαμηλά επίπεδα απόδοσης του δεκαετούς ομολόγου, απηύθυνε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης.

Στο συνέδριο της ΕΕΔΕ για το risk management και ενώπιον πολυπληθούς ακροατηρίου από τραπεζικά στελέχη, μεταξύ των οποίων και διοικητικά στελέχη των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε πως δεν πρέπει να την αφήσουμε να πάει χαμένη αυτή η θετική συγκυρία και πως θα πρέπει ο καθένας από την μεριά του να βρει τρόπους να πάρει μπροστά η ελληνική οικονομία.

Έχετε μπροστά σας μια κυβέρνηση που έχει διάθεση να βρίσκει λύσεις. Θέλουμε και εσείς από την πλευρά σας να συμβάλετε προς την κατεύθυνση αυτή με ταχύτητα, είπε ο κ.Γεωργιάδης, επικαλούμενος διαμεσολαβητικές πρωτοβουλίες με επιτυχή κατάληξη, όπως αυτή της «Βαρβαρέσος Α.Ε. Ευρωπαϊκά Νηματουργεία».

Όπως επισήμανε, οι συμφωνίες δεν είναι σημαντικό μόνο να γίνονται, αλλά να γίνονται και στον κατάλληλο χρόνο. Γιατί όταν γίνονται μετά, καμιά φορά δεν έχει σημασία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και επενδύσεων, αναφέρθηκε και στην Creta Farm, επισημαίνοντας ότι ελπίζει να υπάρξει μια καλή πιθανότητα να ξεμπλέξει από την περιπέτεια της.

 

SHARE