Οι “άσοι” στο μανίκι του Κ.Μητσοτάκη απέναντι στον Τραμπ – Το νέο σκηνικό στη “θερμή” Μ.Ανατολή – Η συνάντηση με την Διευθύντρια του ΔΝΤ

 Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρεί την Κυριακή για τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη μεταξύ 5-8 Ιανουαρίου, με δύο πολύ κρίσιμα ραντεβού την Τρίτη 7 Ιανουαρίου: Το πρώτο, φυσικά με τον Πρόεδρο Τραμπ και το δεύτερο, με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Η ΚΡΙΣΙΜΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΤΡΑΜΠ

Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση στη Μ.Ανατολή και συνεχίζει να διαμορφώνεται, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απόφοιτος σημειωτέον του Harvard, με διαχρονικές σχέσεις στις ΗΠΑ, έχει μια καλή ευκαιρία να προβάλει τον ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο, με σταθερή την επιλογή της συμμαχίας με τις ΗΠΑ και τη Δύση.

Η Ελλάδα, έχει άλλωστε ισχυρούς ιστορικούς, πολιτιστικούς, οικονομικούς και θρησκευτικούς δεσμούς με τον Αραβικό Κόσμο, και με μια ιδιαίτερη σχέση με τα Πρεσβυγενή Πατριαρχεία.

Η αυξανόμενη σημασία της Ελλάδας για τις ΗΠΑ εκφράζεται ήδη με σειρά ενεργειών και δηλώσεων από την πλευρά τόσο του State Department, όσο και  ισχυρών παραγόντων του αμερικανικού κατεστημένου, παρά τα αντιφατικά μηνύματα που εκπέμπονται κατά καιρούς από τις δηλώσεις του Προέδρου Τράμπ σχετικά με την Τουρκία και κυρίως σχετικά με την “προσωπική εκτίμηση” που τρέφει για τον Ερντογάν.

Το State Department μετά την «συμφωνία» Τουρκίας- Λιβύης είχε δηλώσει ότι «η ανακοίνωση ενός υπογεγραμμένου μνημονίου κατανόησης για την οριοθέτηση μεταξύ της Τουρκίας και της κυβέρνησης Εθνικής Συμφιλίωσης της Λιβύης (GNA) έχει προκαλέσει εντάσεις στην περιοχή, δεν είναι χρήσιμη και είναι προκλητική».

 Ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ.Πάϊατ, με αφορμή την τοποθέτησή του για το «μηνμόνιο» Τουρκίας-Λιβύης, τάχθηκε ανοιχτά υπέρ των ελληνικών θέσεων στην προσέγγιση που αφορά γενικότερα στα ζητήματα των θαλασσίων ζωνών.

«Η νομική άποψη των ΗΠΑ είναι ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής κυβέρνησης για τις διεκδικήσεις των θαλάσσιων ζωνών και συγκεκριμένα για τις υφαλοκρηπίδες διαφέρουν από τη νομική μας ανάλυση και από τη νομική ανάλυση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας που αφορά το καθεστώς των νησιών» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης, προσθέτοντας πως «τα κατοικημένα νησιά ως αντικείμενα του εθιμικού διεθνούς δικαίου δικαιούνται την ίδια μεταχείριση με τα ηπειρωτικά εδάφη».

ΣΤΗ ΦΑΡΕΤΡΑ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ

Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκεται η ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας σε συνεργασία με τις HΠΑ. Είναι ένα θέμα που …ενδιαφέρει ιδιαίτερα τον Τραμπ.

Στον αμυντικό τομέα, υπεγράφη τον Οκτώβριο στην Αθήνα η νέα συμφωνία αμυντικής συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και τις ΗΠΑ από τον Ν.Δένδια και τον ομόλογό του Μάικ Πομπέο. Πρόκειται για την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τροποποίησης της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (Mutual Defense Cooperation Agreement – MDCΑ), το οποίο έχει επιταχύνει σημαντικά τον βηματισμό της συμμαχικής σχέσης Αθήνας-Ουάσινγκτον, αναβαθμίζοντας τον στρατηγικό ρόλο της Ελλάδας.

Η αναβάθμιση των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ, σταθερό σύμμαχο των ΗΠΑ, είναι επίσης ένα σημαντικό “όπλο” στο να πετύχουν για τα συμφέροντα της Ελλάδας οι συνομιλίες Μητσοτάκη-Τραμπ.

Ο ενισχυμένος ρόλος της Ελλάδας, ως δύναμη σταθερότητας εκφράζεται και στον ενεργειακό τομέα, αφού η χώρα μας αποτελεί πλέον μέρος και του ενεργειακού σχεδιασμού των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Η συμφωνία αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας (MDCA) Ελλάδας-ΗΠΑ, προβλέπει τη χρήση μέρους των υποδομών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης από τις αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, αλλά θα χρησιμοποιηθεί και για τις εισαγωγές υγροποιημένου αμερικανικού φυσικού αερίου μέσω της προωθούμενης κατασκευής πλωτού σταθμού αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Το γεγονός αυτό συμβάλει επίσης στην αναβάθμιση του ρόλου  της Ελλάδας στην ενεργειακή σκακιέρα των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης.

ΣΤΟ ΔΝΤ

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον θα έχει και σημαντική οικονομική διάσταση. Πέρα από  συνάντηση την Τετάρτη με επενδυτές που αναμένεται να έχει θετικό πρόσημο, σημαντικά μηνύματα θα προκύψουν και από τη συνάντηση με την Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα.

Με το δεδομένο ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας  το 2020 είναι αρκετά περιορισμένες, μία εμπροσθοβαρής εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ είναι επιθυμητή από την ελληνική πλευρά.
Μετά την πρόωρη εξόφληση των 2,9 δισ. ευρώ, η Ελλάδα έχει περιορίσει τις δανειακές υποχρεώσεις της προς το ΔΝΤ από τα 8,8 δισ. ευρώ στα 5,9 δισ. ευρώ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας προανήγγειλε νέα αποπληρωμή 2 δισ ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι για την τελευταία δόση του Ιουνίου 2024 θα απομείνουν 3,9 δισ. Αυτό το ποσόν, η Ελλάδα θέλει να το εξοφλήσει νωρίτερα. Το ΔΝΤ δεν έχει λόγους να διαφωνεί, καθώς απεμπλέκεται πλήρως από την …ελληνική περιπέτεια, αλλά εδώ, ο λόγος ανήκει μάλλον στους Γερμανούς, που δεν επιθυμούν την εξόφληση, καθώς θέλουν το ΔΝΤ “ελεγκτή” της ενισχυμένης μετα-μνημονιακής εποπτείας της Ελλάδας.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού διαμορφώνεται ως εξής:

-Την Κυριακή, 5 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα αφιχθεί στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα όπου από τις 18.00 τοπική ώρα (01.00 μετά τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) θα έχει επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας. Ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Δήμαρχο του Τάρπον Σπρινγκς Χρυσόστομο Αλαχούζο και το μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Γκας Μπιλιράκης. Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους απόδημους Έλληνες της Φλόριντα στο πλαίσιο εκδήλωσης της ΑΧΕΠΑ στην οποία θα συμμετάσχει και η Παγκρητική Ένωση Αμερικής.

-Τη Δευτέρα, 6 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανείων στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 10.00 το πρωί (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη, θα παρακολουθήσει τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινγκς. Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) θα παραστεί στην τελετή κατάδυσης του Τιμίου Σταυρού και στη συνέχεια θα έχει επαφές με ομογενείς στην ευρύτερη περιοχή.

-Την Τρίτη, 7 Ιανουαρίου ο Πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Ουάσινγκτον.

Στις 09.50 τοπική ώρα (16.50 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με την ηγεσία του Atlantic Council και στις 10.15 (17.15 ώρα Ελλάδας) θα συμμετάσχει σε πάνελ με τον αντιπρόεδρο του Atlantic Council Ντέιμον Γουίλσον.

Στις 11.30 (18.30 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στην έδρα του Ταμείου στην Ουάσινγκτον.

Στις 14.00 (21.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στον Λευκό Οίκο όπου θα συναντηθεί με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Μετά την κατ’ ιδίαν συνάντηση θα ακολουθήσει συνάντηση διευρυμένων αντιπροσωπειών.

-Την Τετάρτη, 8 Ιανουαρίου, ο πρωθυπουργός θα συνεχίσει τις επαφές του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Στις 10.00 (17.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τη Γερουσία και θα συναντηθεί με μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων.

Στις 11.00 (18.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντήσει τη διακομματική ηγεσία της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 13.00 (20.00 ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθίσει σε γεύμα που παραθέτουν ομογενειακές οργανώσεις.

Στις 15.00 (22.00 ώρα Ελλάδας) ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με Αμερικανούς επενδυτές.

Στις 18.00 (01.00 μετά τα μεσάνυχτα, ώρα Ελλάδας) ο κ. Μητσοτάκης θα παραστεί στη δεξίωση που παραθέτουν ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Μάικ Πενς και ο Υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Τον πρωθυπουργό θα συνοδεύουν στις ΗΠΑ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, o υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για την οικονομική διπλωματία και την εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

 

 

SHARE