Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θέτουν την ΕΕ προ των ευθυνών της για το μεταναστευτικό

Να θέσει προ των ευθυνών της την Ε.Ε  για την διαχείριση των εξαιρετικά αυξημένων προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών λόγω Τουρκίας  επιχειρεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (χθες κάλεσε την κυβέρνηση να ζητήσει έκτακτη σύγκληση του συμβουλίου Κορυφής).

Σε ερώτηση που κατέθεσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην Ευρωπαική Επιτροπή, καταρχάς επισημαίνονται οι δηλώσεις του διευθυντή υπηρεσίας ΜΜΕ της Άγκυρας, Φαχρετίν Αλτούν, ο οποίος δήλωσε ότι οι πρόσφυγες αποτελούν πλέον πρόβλημα της Ευρώπης και του κόσμου και πρόσθεσε ότι η Άγκυρα “δεν είχε άλλη επιλογή” παρά να χαλαρώσει τους συνοριακούς ελέγχους, αφού δεν έλαβε επαρκή βοήθεια για τη φιλοξενία 3,7 εκατομμυρίων σύρων προσφύγων. Στο πλαίσιο αυτό, και πολλών σχετικών διαρροών στα τουρκικά φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ, σημειώνονται αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας.

“Το πρόβλημα επιτείνει η σημερινή δραματική κατάσταση των συνθηκών στα ελληνικά νησιά, όπου δεν έχουν ληφθεί ριζικά μέτρα, αποσυμφόρησης και βελτίωσης των συνθηκών”, τονίζουν  οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ρωτούν την Επιτροπή:

1. Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει στη συνεργασία της με την Τουρκία για να εγγυηθεί την πιστή εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την ανακοπή των ροών από την Τουρκία προς την Ελλάδα;

2. Ποια μέτρα πρόκειται να λάβει για την ανακούφιση των εγκλωβισμένων στα ελληνικά νησιά, προσφύγων;

Έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή τη στιγμή, σχέδιο για την αντιμετώπιση απότομης αύξησης των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προς την Ελλάδα και για τον δίκαιο καταμερισμό τους στα κράτη-μέλη, με δεδομένη την κλιμάκωση της σύρραξης στη Συρία και την Τουρκική στάση;

Την ερώτηση προς την Κομισιόν συνυπογράφουν οι ευρωβουλευτές: Δ. Παπαδημούλης, Κ. Αρβανίτης, Α. Γεωργούλης, Π. Κόκκαλης, Ε. Κουντουρά, Στ. Κούλογλου”.

SHARE