Η απειλή της ύφεσης τρομάζει τις αγορές – «Βουτιά» 2% σε Wall και Ευρώπη

Τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από τη Γερμανία και την Κίνα ενίσχυσαν τους φόβους για επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας, επισκιάζοντας την προσωρινή ανακωχή στους δασμούς μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, με αποτέλεσμα οι αγορές σε Ευρώπη και Wall να δέχονται ισχυρές πιέσεις. 

Την ανησυχία ενέτεινε η αντίστροφη της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, για πρώτη φορά από το 2007.

Ο Dow Jones υποχωρεί κατά 2% στις 25.736 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει πτώση 2,1% στις 2.864 μονάδες και ο Nasdaq κινείται κατά 2,3% χαμηλότερα, στις 7.828 μονάδες. 

Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχωρεί 2% στις 11.514 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο καταγράφει πτώση 1,3% στις 7.156 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 σημειώνει απώλειες 1,8% στις 5.264 μονάδες.

Ο FTSE MIB στο Μιλάνο καταγράφει πτώση 2,3% στις 20.074 μονάδες, με την πολιτική αβεβαιότητα να παραμένει, καθώς η πρόταση μομφής από τη Lega κατά της κυβέρνησης Conte βρίσκεται στον αέρα.

Η κυβέρνηση Τραμπ θα καθυστερήσει την επιβολή δασμών ύψους 10% σε ορισμένα κινεζικά προϊόντα, περιλαμβανομένων φορητών υπολογιστών (λάπτοπ) και κινητών τηλεφώνων, που είχε σχεδιαστεί να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα, όπως ανακοίνωσε χθες το Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ (USTR), προσφέροντας κάποια ανακούφιση στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές.

Ωστόσο, τα αδύναμα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Κίνα και η συρρίκνωση της γερμανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο αποτέλεσαν υπενθύμιση ότι ο αντίκτυπος από τον παρατεταμένο εμπορικό πόλεμο μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας κάθε άλλο παρά έχει τελειώσει.

 

SHARE