Οι εκτιμήσεις της IBG για τα αποτελέσματα Β’ τριμήνου Alpha και Εθνικής

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της Alpha Βank και της Εθνικής Τράπεζας που αναμένεται να ανακοινωθούν σήμερα παραθέτει η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος (IBG) σε ανάλυσή της.

Για την Alpha Βank, η IBG αναμένει κέρδη 51 εκατ. ευρώ. Συγκεκριμένα, η τράπεζα αναφέρει ότι το 2ο τρίμηνο θα διαφέρει ελάχιστα από το προηγούμενο όσον αφορά τις κύριες τάσεις και αναμένονται μικρές βελτιώσεις σε όλους τους τομείς.

Τα βασικά έσοδα αναμένονται κατά 3% υψηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο,  κατά κύριο λόγο εξαιτίας των αυξημένων προμηθειών, μια τάση που θα επιταχυνθεί περαιτέρω το επόμενο εξάμηνο.

Όπως αναφέρει η IBG, το κόστος θα είναι υψηλότερο σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα PPI θα διαμορφωθούν στα 321 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 18% σε σχέση με το β’τρίμηνο. Τέλος οι προμήθειες αναμένεται να κινηθούν επίπεδα.

Όσον αφορά την Εθνική, η IGB «βλέπει» καθαρά κέρδη 92 εκατ. ευρώ, έναντι των εκτιμήσεων για 81 εκατ.

Η IGB υπενθυμίζει ότι στα τέλη του 1ου τριμήνου, η Εθνική Τράπεζα συμφώνησε να ακυρώσει τη σύμβαση ανταλλαγής επιτοκίων που είχε με το Ελληνικό Δημόσιο και να την αντικαταστήσει με τρία GGBs με σταθερό κουπόνι, κίνηση με ετήσιο όφελος άνω των 100 εκατ. ευρώ για τον Όμιλο. Δεδομένου ότι η συναλλαγή ολοκληρώθηκε στα τέλη του 1ου τριμήνου, ο πλήρης αντίκτυπος θα είναι εμφανής στο 2ο τρίμηνο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αναμένει ότι τα NII θα αυξηθούν κατά 6% σε σχέση με το 2ο τρίμηνο, παρά τη συνεχόμενη απομόχλευση και τη μείωση των NPEs.

Επιπλέον, η IGB βλέπει συνολικά έσοδα κατά 5% χαμηλότερα σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, στα 427 εκατ. ευρώ.

SHARE