Οι Εκατό “μάστορες” που στήνουν “Γέφυρα” ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ – Όχι ΓΑΠ-Λαλιώτη

Επώνυμοι που αυτοχαρακτηρίζονται κεντροαριστεροί, από την πολιτική, τα πανεπιστήμια, τη δημοσιογραφία, τον συνδικαλισμό και τις τέχνες, με την εμβληματική υπογραφή  και του Δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, έδωσαν  στην δημοσιότητα το κείμενο της πρωτοβουλίας «Γέφυρα»,  στο οποίο προτείνεται η συγκρότηση ενός νέου πόλου της κεντροαριστεράς, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, “που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα”

ΠΟΙΟΙ ΥΠΟΓΡΑΦΟΥΝ

Πανεπιστημικοί: Κωστής Βαϊτσος, Νίκος Μουζέλης, Σωτήρης Βαλντέν, Θόδωρος Γεωργίου, Τάκης Καφετζής, Παντελής Λαζαρίδης. Αχιλλέας Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θόδωρος Σακελλαρόπουλος,

Πολιτικοί: Σπύρος Δανέλλης, Νίκος Μπίστης

Αυτοδιοίκηση: Γιάννης Μπουτάρης, Φώτης Προβατάς, Θοδωρής Ψαλιδόπουλος, Γιώργος Μακρινός

Απο κινήσεις Δικαιωμάτων και Διπλωματίας: Κωστής Παπαϊωάννου, Ντόρα Προσομανιδου,

Επιστήμονες: Δημήτρης Φωτόπουλος, Αννα Χατζηγιαννάκη, Ακριβούλη Ζωή, Άννα Παπαδημητρίου Τσάτσου

Συνδικαλισμός: Φωτεινή Σιάννου, Τσιούτρας Βασίλης

Τέχνη: Κυριάκος Αγγελάκης, Μητρούσης Μιχάλης, Πάνος Χαράλαμπους,

Δημοσιογράφοι: Παναγιώτης Παναγιώτου, Ελίζα Παπαδάκη, Χ.Μαχαίρας

Το κείμενο της πλατφόρμας

Το κείμενο της πλατφόρμας

Το κείμενο της πλατφόρμας

Το κείμενο της Γέφυρας για την συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ- ΚΙΝΑΛ

«Σε Ελλάδα και Ευρώπη, επείγει να διαμορφωθεί ένας ισχυρός προοδευτικός πόλος που θα φράξει το δρόμο στο Δεξιό/Ακροδεξιό μπλοκ και θα πραγματοποιήσει τις μεγάλες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η χώρα. Επείγει οι προοδευτικές δυνάμεις να εγκαταλείψουν το εναγκαλισμό με τη Δεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό που κινδυνεύει να τις σβήσει από τον πολιτικό χάρτη. Επείγει να ξεπεράσουν την πολυδιάσπασή τους συγκλίνοντας σε μια τολμηρή αριστερή μεταρρυθμιστική πολιτική. Η Ισπανία και η Πορτογαλία δείχνουν το δρόμο σύγκλισης και συνεργασίας των δυνάμεων της Αριστεράς.

Καλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ, τώρα απαλλαγμένο από την παράταιρη συμμαχία με τους ΑΝ.ΕΛΛ, να αναλάβει πιο τολμηρές πρωτοβουλίες για διάλογο και σύγκλιση με τους προοδευτικούς πολίτες και τις συλλογικότητες της Κεντροαριστεράς. Καλούμε επίσης το ΚΙΝ.ΑΛΛ και όσες δυνάμεις τοποθετούνται στο φιλοευρωπαϊκό προοδευτικό χώρο να εγκαταλείψουν την αδιέξοδη πολιτική της μετωπικής αντιπαράθεσης και «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ και να συμμετάσχουν σε ένα διάλογο με βάση προγραμματικές θέσεις για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου με άξονα τα μεγάλα προβλήματα της Ελλάδας και της Ευρώπης.

Καλούμε όλους τους προοδευτικούς δημοκρατικούς πολίτες να υπερβούν τις διαιρέσεις και τις πικρίες του παρελθόντος και να συμβάλουν ενεργά στη διαμόρφωση ενός πόλου που θα διεκδικήσει τη διακυβέρνηση της χώρας και θα ενισχύσει τις προοδευτικές δυνάμεις στο Ευρωκοινοβούλιο, στις επικείμενες κρίσιμες αναμετρήσεις. Για να παραμείνει η Ελλάδα στο προοδευτικό στρατόπεδο. Για να ολοκληρωθεί η επούλωση των πληγών από την κρίση. Αλλά και για να βγει η χώρα από το περιθώριο της στασιμότητας, να δημιουργήσει υποδοχείς της τεχνοεπιστημονικής καινοτομίας και της αειφόρου ανάπτυξης, συνδυασμένους με συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας και την κοινωνική αλληλεγγύη. Για να προχωρήσει η χώρα σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον εκσυγχρονισμό των θεσμών, για να μειωθούν οι κοινωνικές ανισότητες που αυξήθηκαν στα χρόνια της κρίσης, και να καταπολεμηθούν οι κάθε λογής διακρίσεις που τρέφουν τον φασισμό.”

 

ΣΚΛΗΡΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΑΠΟ Γ.ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ Κ.ΛΑΛΙΩΤΗ

«Αυτοί που μας έλεγαν παλαιοτέρα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους εν όψει εκλογών», τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Η Κεντροαριστερά και το Κίνημα Αλλαγής δεν θα μετατρέπονται σε δεκανίκι και ουρά είτε του ΣΥΡΙΖΑ είτε της ΝΔ» γράφει στην επιστολή του προς το ΒΗΜΑ ο Κ.Λαλιώτης.

 

SHARE