Ο Τραμπ προετοιμάζει έδαφος να ζητήσει δισ. δολάρια αποζημιώσεις από την Κίνα – Σημείωση: Η Κίνα κατέχει μεγάλο ποσοστό αμερικανικού χρέους

Ο κορονοιός φέρνει τεράστιες αλλαγές και στην παγκόσμια οικονομική σκακιέρα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στον Λευκό Οίκο στο ενδεχόμενο η Ουάσινγκτον να απαιτήσει από το Πεκίνο να καταβάλει δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημιώσεις για τη ζημία που προκαλεί στις ΗΠΑ η πανδημία του κορωνοϊού, θυμίζοντας ότι ο SARS-CoV-2 εμφανίστηκε για πρώτη φορά στην πόλη Ουχάν της κεντρικής Κίνας.

(Δεν πρέπει στο πλαίσιο των γεωπολιτικών αλλαγών που δρομολογούνται με αφορμή τον κορονοιό, να ξεχνάμε ότι η Κίνα κατέχει μεγάλο ποσοστό Αμερικανικού χρέους…)

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι με την Κίνα» επανέλαβε ο Ρεπουμπλικάνος και συνέχισε: «Η ασθένεια θα μπορούσε να είχε σταματήσει στην πηγή της και να μην είχε εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο».

«Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους η Κίνα μπορεί να λογοδοτήσει. Διεξάγουμε πολύ σοβαρή έρευνα» για το θέμα αυτό, πρόσθεσε ο Τραμπ.

Μια δημοσιογράφος απηύθυνε στον Αμερικανό πρόεδρο ερώτηση σχετικά με κύριο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας Bild στο οποίο διατυπωνόταν η αξίωση το Πεκίνο να καταβάλει στο Βερολίνο 165 δισεκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση.

«Μιλάμε για πολύ περισσότερα χρήματα» απάντησε. «Δεν έχουμε ακόμη καταλήξει στο οριστικό ποσό, αλλά είναι πολύ υψηλό» πρόσθεσε. «Δεν υπήρξαν ζημίες μόνο στις ΗΠΑ, αλλά σε όλο τον κόσμο».

Στις ΗΠΑ καταγράφονται σχεδόν ένα εκατομμύριο κρούσματα μόλυνσης από τον SARS-CoV-2 και 56.000 θάνατοι εξαιτίας του COVID-19, ενώ η οικονομία υφίσταται βαρύ πλήγμα λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν για την αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τους ανθρώπους που θυσιάστηκαν εξαιτίας μιας ανικανότητας, ή πιθανόν κάποιου άλλου πράγματος, ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν τον κόσμο» είπε επιπλέον ο Αμερικανός πρόεδρος.

Ο Τραμπ κατηγορεί εδώ κι εβδομάδες την κυβέρνηση της Κίνας ότι καθυστέρησε να ειδοποιήσει τον κόσμο για το εύρος και τη σοβαρότητα του COVID-19 και ότι παρουσιάζει στοιχεία πολύ κατώτερα των πραγματικών για τον αριθμό των νεκρών στην επικράτειά της εξαιτίας της πανδημίας.

Η κυβέρνησή του εξάλλου έχει καταστήσει σαφές πως δεν αποκλείει το ενδεχόμενο ο νέος κορωνοϊός να «ξέφυγε» από ατύχημα από εργαστήριο βιολογικής έρευνας στο Ουχάν.

Τη 18η Απριλίου ο Τραμπ είχε ήδη προειδοποιήσει την Κίνα ότι ενδέχεται να αντιμετωπίσει «συνέπειες» αν η Ουάσινγκτον συμπεράνει πως ήταν «εσκεμμένα υπεύθυνη» για την πανδημία του κορωνοϊού.

Το ΥΠΕΞ της Κίνας απορρίπτει τις αμερικανικές κατηγορίες.

SHARE