Ο Τραμπ κήρυξε τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης – 8 κρίσιμες εβδομάδες!

upd: Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κήρυξε την Παρασκευή τις ΗΠΑ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για την κρίση του κορονοϊού,  κάνοντας χρήση της Stafford Act για να μπορέσει να παράσχει ομοσπονδιακή βοήθεια μέσω πόρων στις Πολιτείες και τους δήμους.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε τις ΗΠΑ ο Τραμπ - αδειάζουν τα σούπερ μάρκετ στη Ν. Υόρκη

Ο Τραμπ σημείωσε στο διάγγελμά του ότι θα απελευθερωθούν 50 δισεκατομμύρια δολάρια για την παροχή στήριξης σε Αμερικανούς που έχουν πληγεί από την επιδημία του COVID-19, τα οποία καθίστανται διαθέσιμα σε Πολιτείες για την καταπολέμηση του ιού.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πόσο αναμένεται να διαρκέσει η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο πρόεδρος δεν έδωσε σαφή απάντηση. ”Ελπίζω να μην διαρκέσει πολύ καιρό”, σημείωσε. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι αναμένει να διατεθούν 1,4 εκατομμύρια κιτ ιατρικών δοκιμών για τον κορονοϊό εντός μιας εβδομάδας και συνολικά 5 εκατομμύρια κιτ κατά τον επόμενο μήνα. Ωστόσο δήλωσε ότι αμφιβάλλει ότι η χώρα θα “χρειαστεί κοντά στα” 5 εκατομμύρια κιτ. Κάλεσε παράλληλα κάθε πολιτεία να εγκαθιδρύσει κέντρα έκτακτης ανάγκης για την αντιμετώπιση του ιού. Ο ίδιος είπε ακόμη πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση συνεργάζεται με τον ιδιωτικό τομέα για να επιτύχει την παραγωγή διαγνωστικών τεστ ώστε να γίνουν ευρέως διαθέσιμα στους Αμερικανούς.

Ο ένοικος του Λευκού Οίκου προέτρεψε τον κόσμο να μην πανικοβληθεί και να κάνουν εξετάσεις μόνο όσοι παρουσιάζουν συγκεκριμένα συμπτώματα της νόσου.

Ο Δρ Anthony Fauci, διευθυντής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργίας και Λοιμωδών Νοσημάτων, προειδοποίησε στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ότι “θα υπάρξουν πολλά περισσότερα κρούσματα κορονοϊού” τις προσεχείς εβδομάδες. Εξάλλου και ο Τραμπ τόνισε πως ”οι επόμενες οχτώ εβδομάδες είναι πολύ κρίσιμες”.

Εξάλλου νωρίτερα, τα αμερικανικά Κέντρα για τον Έλεγχο και την Πρόληψη των Ασθενειών (CDC) ανακοίνωσαν σήμερα ότι έχουν καταγραφεί 1.678 κρούσματα του νέου κορονοϊού, μια αύξηση 414 κρουσμάτων σε σύγκριση με τον προηγούμενο απολογισμό τους, κι ότι ο αριθμός των θανάτων από τη νόσο ανέβηκε στους 41 (+5). Τα CDC επεσήμαναν ότι κρούσματα έχουν καταγραφεί σε 46 πολιτείες των ΗΠΑ.

Παράλληλα με την ανακοίνωση της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενισχύονται οι αρμοδιότητες του υπουργού Υγείας και Ανθρωπίνου Δυναμικού Alex Azar, δίνοντάς του την εξουσία να μπορεί να παρακάμψει αρκετούς κανόνες που διέπουν τον τρόπο με τον οποίο τα νοσοκομεία υποδέχονται ασθενείς και για το διάστημα παραμονής τους.

Ο Τραμπ ανακοίνωσε επίσης ομοσπονδιακή βοήθεια για σπουδαστικά δάνεια φοιτητών και πάγωμα των τόκων μέχρι νεωτέρας για όσα από αυτά τα δάνεια διακρατεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση.

“Με ταλέντο, ή με τύχη, πείτε το όπως θέλετε, αλλά μέσα από μια συλλογική δράση και κοινές θυσίες, εθνική αποφασιστικότητα, θα υπερβούμε την απειλή του ιού”. τόνισε ο Τραμπ.

Οι γερουσιαστές των Δημοκρατικών, σημειώνεται πως πίεζαν εδώ και μέρες τον  Τραμπ να κάνει χρήση της Stafford Act ώστε να “απελευθερώσει” πόρους προς τις Πολιτείες στο πλαίσιο του Ταμείου Ανακούφισης από Καταστροφές.

Εν τω μεταξύ, ο πρόεδρος ο ίδιος ήρθε πρόσφατα σε επαφή με έναν Βραζιλιάνο αξιωματούχο το περασμένο Σάββατο που αργότερα βρέθηκε θετικός στον κορονοϊό. Ο Λευκός Οίκος χθες ανακοίνωσε πως ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας δεν παρουσίαζε συμπτώματα και δεν έχει εξεταστεί. Σήμερα είπε πως πολύ πιθανόν θα εξετασθεί “σύντομα” για τον νέο κορονοϊό.

Ο Τραμπ ενισχύει και τα στρατηγικά αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ

Παράλληλα, ο Τραμπ δήλωσε ότι έχει δώσει εντολή στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ να αγοράσει πετρέλαιο για να ενισχύσει τα στρατηγικά αποθέματα των ΗΠΑ σε μια προσπάθεια να στηρίζει τον τομέα της ενέργειας.

“Με βάση τις υφιστάμενες τιμές του πετρελαίου, έδωσα επίσης εντολή στον Υπουργό Ενέργειας να αγοράσει σε πολύ καλές τιμές μεγάλες ποσότητες αργού για ενίσχυση των στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ”, δήλωσε ο ένοικος του Λευκού Οίκου, προσθέτοντας “Θα εφοδιάσουμε τα αποθέματά μας μέχρι την κορυφή, για να γλιτώσουμε τους Αμερικανούς φορολογούμενους από δισεκατομμύρια δολάρια, να βοηθήσουμε την πετρελαϊκή μας βιομηχανία [και να επιτύχουμε] αυτόν τον υπέροχο στόχο -τον οποίο επιτύχαμε, όταν κανείς δεν πίστευε ότι ήταν εφικτός- της ενέργειας ανεξαρτησία”.

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης Τραμπ έρχεται μετά τη χειρότερη εβδομάδα που έχει βιώσει η αγορά πετρελαίου από το 2008, εν μέσω της ραγδαίας εξάπλωσης της πανδημίας του κορονοϊού και του πολέμου τιμών μεταξύ των παραγωγών πετρελαίου, που οδήγησε σε “βουτιά” τις τιμές του αργού και σε σημαντικές απώλειες τις μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών των ΗΠΑ.

 

SHARE