Ο Τραμπ εξαγγέλλει Β’ φάση συμφωνίας με την Κίνα για τους δασμούς -Κόστισαν στις ΗΠΑ 46 δισ.

Ως τις 15 Ιανουαρίου αναμένεται  η υπογραφή της συμφωνίας α’ φάσης μεταξύ ΗΠΑ-Κίνας για το εμπόριο και τους δασμούς. Η Ουάσιγκτον θα μειώσει δασμούς που επιβλήθηκαν τον Σεπτέμβριο του 2019, ύψους 120 δισ. δολαρίων σε κινέζικα προϊόντα.
«Θα αρχίσουμε να διαπραγματευόμαστε άμεσα τη δεύτερη φάση, δήλωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο, όπως μεταδίδει το Reuters.
«Νομίζω ότι ίσως περιμένω να την ολοκληρώσω μετά τις εκλογές, γιατί κάνοντας το αυτό πιστεύω ότι μπορούμε να κάνουμε μια καλύτερη συμφωνία, ίσως μια πολύ καλύτερη συμφωνία», είπε.

Πάντως, ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Ντ.Τραμπ φέρεται να έχει κοστίσει στις αμερικανικές εταιρείες 46 δισ. δολάρια, σύμφωνα με ανάλυση του Τμήματος Εμπορίου.

Τον κύριο λόγο για αυτό το «χαράτσι» αποτελούν οι δασμοί – αντίποινα στις ΗΠΑ, με το μερίδιο του λέοντος, περίπου 37,3 δισ. δολάρια να προκύπτει από δασμούς στις εισαγωγές από την Κίνα, ανακοίνωσε η Trade Partnership Worldwide, η οποία υπολόγισε σωρευτικά το κόστος των δασμών μέχρι τον Νοέμβριο του 2019.

Οι εξαγωγές προϊόντων των ΗΠΑ που πλήττονται από αντίποινα από την Κίνα και άλλες χώρες σημείωσαν μείωση κατά 23% το τελευταίο δωδεκάμηνο, σε σύγκριση με το 2017, πριν από την έναρξη των δασμών, με τη σχετική ανάλυση να δείχνει πως δεν υπήρξε ανάκαμψη, ακόμη και όταν έληξαν τα αντίποινα.

 

 

 

SHARE