Ο TAP στηρίζει με 32 εκατ. τη διαχείριση απορριμμάτων στη Μακεδονία

Δράσεις ύψους 32 εκατομμυρίων ευρώ υλοποιεί ο Διαδριατικός Αγωγός (Trans Adriatic Pipeline – TAP) μέσα από το εθελοντικό Πρόγραμμα Κοινωνικών & Περιβαλλοντικών Επενδύσεων που υλοποιεί στις τρεις Περιφέρειες τις οποίες διατρέχει, δηλαδή τις Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Ανατολικής. Οι δράσεις αυτές, σύμφωνα με την κοινοπραξία, αποτελούν προϊόν συνεχούς διαλόγου με τις τοπικές κοινότητες, με τις οποίες συνδιαμορφώνονται και επιλέγονται βιώσιμες και αμοιβαία αποδεκτές επενδύσεις.

Έτσι , στο πλαίσιο του 4ου άξονα της στρατηγικής των Κοινωνικών και Περιβαλλοντικών του Επενδύσεων του TAP (βελτίωση της περιβαλλοντικής διαχείρισης, με έμφαση στη διατήρηση της βιοποικιλότητας), έχουν ήδη υλοποιηθεί ή υλοποιούνται παράλληλα με την κατασκευή του αγωγού επενδύσεις σε δήμους και άλλους φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης προκειμένου να βελτιστοποιήσουν τη διαχείριση των απορριμμάτων. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν ο δήμος Λαγκαδά, στην περιοχή του οποίου βρίσκεται ο ΧΥΤΑ Μαυροράχης, και ο δήμος Ηράκλειας, όπου έχει κατασκευαστεί και πρόκειται να λειτουργήσει η πρότυπη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) Σερρών.

Αναλυτικά, σύμφωνα με την εταιρία, ο  δήμος Λαγκαδά παρέλαβε 4 απορριμματοφόρα και πάνω από 1.000 κάδους χάρη σε δωρεά του TAP.  Μάλιστα τα τέσσερα τελευταίας τεχνολογίας απορριμματοφόρα οχήματα, που έλαβε ο Δήμος Λαγκαδά, τα περισσότερα από κάθε άλλον έως σήμερα, αντιστοιχούν σχεδόν στο 1/3 του στόλου αποκομιδής. Μαζί με αυτά, αξιοποιώντας τη δωρεά του TAP, η δημοτική αρχή προμηθεύθηκε και 1.126 πλαστικούς κάδους. Όπως αναφέρει ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Ανακύκλωσης και Πρασίνου, Ηλίας Τζαγγάνας «πρόκειται για αριθμούς που, αν μη τι άλλο, βελτίωσαν ξεκάθαρα τη διαχείριση απορριμμάτων και την καθαριότητα σε όλη την περιοχή, τομείς στους οποίους ο δήμος «πονούσε».

«Δεν ήταν, απλώς, μία δωρεά, ήταν επένδυση. Επένδυση που αφορά τουλάχιστον μία δεκαετία. Ήταν στη διακριτική ευχέρεια της διοίκησης να αξιοποιήσει όπως ήθελε τη δέσμευση του ΤΑΡ να επενδύσει σε προγράμματα ΕΚΕ στις τοπικές κοινωνίες. Έτσι, επέλεξε αυτό που προβλημάτιζε περισσότερο την περιοχή μας: δηλαδή την Καθαριότητα. Με την πρόσθετη παραλαβή ακόμη τεσσάρων οχημάτων, με ίδια κονδύλια, πλέον ο στόλος του δήμου μας ανανεώθηκε κατά περίπου 70%, ενώ διαθέτει και εφεδρεία στον τομέα της αποκομιδής», προσθέτει ο κ. Τσαγγάνας.

Επιπλέον  στην Κεντρική Μακεδονία ο Δήμος Ηράκλειας,  έπειτα από δικό του σχετικό αίτημα, έχει ήδη παραλάβει χάρη στον TAP 400 μεγάλους μεταλλικούς κάδους απορριμμάτων και ένα σύγχρονο όχημα για την πλύση τους προκειμένου αυτοί να καθαρίζονται και να προστατεύεται αρτιότερα η δημόσια υγεία. Το συγκεκριμένο όχημα μπορεί να βοηθήσει και στην πλύση δρόμων, καθώς διαθέτει τα κατάλληλα εξαρτήματα, ενώ μπορεί να λειτουργήσει, στην ανάγκη, και πυροσβεστικά.

«Πρόκειται για δωρεές που αγγίζουν τις 220.000 ευρώ και τις είχαμε μεγάλη ανάγκη, ώστε να ενισχύσουμε ουσιαστικά τις υπηρεσίες καθαριότητας και να αναβαθμιστεί η ποιότητα ζωής των συνδημοτών μας», λέει ο δήμαρχος Ηράκλειας, Κλεάνθης Κοτσακιαχίδης, εξαίροντας την αγαστή συνεργασία με τον TAP. «Αφού καταθέσαμε το σχετικό αίτημα και το συγκεκριμένο όχημα είχε ιεραρχηθεί πρώτο για τις ανάγκες μας, αυτό τέθηκε σε προτεραιότητα από τον Αγωγό και υλοποιήθηκε άμεσα, δίνοντας μια μεγάλη ανάσα στη δημοτική αρχή».

Σύμφωνα με την Κοινοπραξία του ΤΑΡ, ο  Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) θα δωρίσει συνολικά 90 περίπου οχήματα κοινής ωφέλειας σε τοπικές κοινότητες και στις τρεις περιφέρειες της Βορείου Ελλάδας, μια επένδυση που πρόκειται να ξεπεράσει τα 10 εκατ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, το κονδύλι αυτό έχει δεσμευθεί για την αγορά 19 οχημάτων καθαριότητας (17 απορριμματοφόρων και 2 πλυστικών κάδων), 19 τετρακίνητων δασικών οχημάτων και 15 εκχιονιστικών.

Εξοπλισμός αυτού του είδους -όπως απορριμματοφόρα, οχήματα καθαρισμού δρόμων και πλυστικά-, αλλά και κάδοι απορριμμάτων, παραδόθηκαν από τον ΤΑΡ και σε άλλους δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας, πέραν αυτών του Λαγκαδά και της Ηράκλειας: από ένα απορριμματοφόρο όχημα έλαβαν επίσης η Πέλλα, οι Σέρρες, η Σκύδρα και το Ωραιόκαστρο, ενώ ο δήμος Ωραιοκάστρου παρέλαβε ακόμη 950 πλαστικούς κάδους και η Νέα Ζίχνη πλυστικό όχημα για κάδους. Έτσι, περισσότεροι από 270.000 άνθρωποι που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή επωφελούνται από τη δωρεά του Διαδριατικού Αγωγού, καθώς μέσω των αναβαθμισμένων υπηρεσιών διαχείρισης απορριμμάτων βελτιώνεται η ποιότητα ζωής τους.

Ο TAP αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις στη χώρα μας, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ. Διατρέχει σχεδόν στο σύνολό της τη Βόρεια Ελλάδα, προκειμένου να μεταφέρει φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας στην Ευρώπη ως το ευρωπαϊκό σκέλος του Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου. Ενός συστήματος αγωγών που καλύπτει συνολικά διαδρομή με μήκος όσο το… μισό Σινικό Τείχος, δηλαδή 4.000 χιλιόμετρα. Και, όπως φαίνεται, ο ΤΑΡ λειτουργεί ως αγωγός «καλής ενέργειας» για τις βορειοελλαδίτικες κοινότητες από τις οποίες περνά.

SHARE