Ο Σκυλακάκης έριξε το γάντι σε ΣΥΡΙΖΑ-ΚΚΕ για δαπάνες υγείας και μισθούς

“Όλα τα χρόνια του ΣΥΡΙΖΑ οι δαπάνες υγείας ήταν μικρότερες από την τελευταία χρονιά της περιόδου Σαμαρά. Οι πραγματικές δαπάνες υγείας, όλη την περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν μικρότερες από τις δαπάνες υγείας του 2014”, είπε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης.

“Υγειονομικά, είμαστε, όπως ξέρετε, η δεύτερη πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης. Θα σας πω μόνο, ότι για τους ανθρώπους που είναι πάνω από τα 80, που είναι οι κατ’ εξοχήν ευάλωτοι στον κορονοϊό, έχουμε 7,1, με μέσο όρο της Ευρώπης 5,8 στον πληθυσμό, έχουμε 22% περισσότερους ηλικιωμένους, κατά συνέπεια, ευάλωτους σε αυτή τη κρίση.

Ταυτόχρονα, έχουμε ένα πάρα πολύ υψηλό βαθμό αστικοποίησης, όχι τόσο στο ποσοστό των ανθρώπων που ζουν στις πόλεις μας, αλλά στο γεγονός, ότι οι πόλεις μας είναι εξαιρετικά πυκνοκατοικημένες. Η Αθήνα έχει 19.000 ανθρώπους ανά τετραγωνικό χιλιόμετρο. Είναι η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της Ευρώπης. Επίσης, καλώς ή κακώς και αυτό το λέμε πολλές φορές σαν πλεονέκτημα, είμαστε μια χώρα σταυροδρόμι.

Έχουμε ταυτόχρονα σημαντικό τουρισμό, τον περισσότερο τουρισμό από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ως ποσοστό του ΑΕΠ, έχουμε εποχικούς εργάτες γης, που είναι κρίσιμοι για τις καλλιέργειες και έρχονται από τις γειτονικές βορινές χώρες, διαδοχικά, σε πολλά κομμάτια ετησίως, έχουμε πολλούς απόδημους και εννοώ μετανάστες που επιστρέφουν.

Έχουμε, καλώς ή κακώς, πολλούς παράνομους και παράτυπους μετανάστες και πρόσφυγες, οι οποίοι διέρχονται τα σύνορά μας και αυτή είναι μία πραγματικότητα.

Επίσης, η κοινωνική απόσταση δεν είναι, για να πούμε την αλήθεια, κομμάτι της δικής μας κουλτούρας, ενώ και στην ικανότητά μας να ακολουθούμε κανόνες, δεν είμαστε το ίδιο καλοί όπως οι Γερμανοί, ιδίως αν πρόκειται αυτό να γίνεται επί μακρό χρόνο. Επίσης, μπήκαμε στην υγειονομική κρίση, δυστυχώς, με ένα σύστημα υγείας, που είχε πολύ λίγες ΜΕΘ.

Από την προηγούμενη κυβέρνηση παραλάβαμε περίπου τις μισές σε σχέση με το μέσο όρο της Ευρώπης. Έγιναν προσπάθειες σημαντικές για να αυξηθεί ο αριθμός των ΜΕΘ και αυξήθηκε πολύ σημαντικά, αλλά προφανώς, κανένας αριθμός ΜΕΘ δεν μπορεί να σε προστατεύσει. Ούτε και η Γερμανία, που είχε πολύ περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη χώρα, δεν μπορεί μόνο με τις ΜΕΘ να αντιμετωπίσει αυτή τη κρίση. Τέλος, στο σύστημα υγείας, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει αξιόλογες επενδύσεις όλα αυτά τα τελευταία χρόνια”.

“Κι ως τη Γη του Πυρός να περπατήσει το ΚΚΕ δεν ανεβαίνουν οι μισθοί”

Ο κ. Σκυλακάκης αναφέρθηκε στο θέμα αύξησης των μισθών που έβαλαν βουλευτές κυρίως του ΚΚΕ επισημαίνοντας ότι το ύψος τους δεν είναι κυβερνητική αλλά συνάρτηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας. “Καλοί μισθοί υπάρχουν όπου υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα και αυτό σημαίνει και προσωπικές δεξιότητες στο ανθρώπινο δυναμικό σπουδές, χαρακτήρας, εργασιακή εμπειρία, ικανότητα να δουλεύεις σε ομάδες, κάτι που ξεχνάμε, και σημαίνουν και επενδύσεις στο παραγωγικό δυναμικό κεφαλαιακός εξοπλισμός, σύγχρονη τεχνολογία, οργανωμένη επιχειρηματικότητα, marketing, καινοτομία, σύγχρονα συστήματα διοίκησης. Αυτά παίρνουν καλούς μισθούς”, τόνισε.

“Όλα τα υπόλοιπα είναι κουβέντες για να λέγονται, αλλά αν δεν έχεις παραγωγικότητα και ανταγωνιστικότητα, αν δεν έχεις δυνατές επιχειρήσεις και με καλές δεξιότητες εργαζόμενους, δεν μπορείς να έχεις καλούς μισθούς ούτε θέσεις εργασίας. Να το πω χαρακτηριστικά, κύριε Καραθανασόπουλε, όσες διαδηλώσεις και να κάνει η Αριστερά, ακόμη και αν πάει στη Γη του Πυρός περπατώντας, οι μισθοί δεν πρόκειται να αυξηθούν αν δεν υπάρχει ανταγωνιστικότητα και παραγωγικότητα, διότι δεν μπορείς να πάρεις πλούτο από εκεί πέρα που δεν υπάρχει”.

SHARE