Ο Πομπέο στην Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου

Η επιβεβαίωση της ισχυρής σχέσης μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των ΗΠΑ αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο των συναντήσεων που θα έχει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, με τον Πρόεδρο της Κύπρου Νίκο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη. Ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας θα επισκεφτεί την Κύπρο στις 7 Ιανουαρίου στο πλαίσιο της πρώτης περιοδείας του για το νέο έτος.

Όπως επισημαίνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, «στις 7 Ιανουαρίου, ο υπουργός θα μεταβεί στη Λευκωσία όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών Χριστοδουλίδη για να επιβεβαιώσει την ισχυρή σχέση ΗΠΑ-Κυπριακής Δημοκρατίας. Κατά την παραμονή του, ο υπουργός θα συναντηθεί επίσης με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ακιντζί».

Πέραν από τα θέματα διμερούς συνεργασίας και τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις, ο κ. Πομπέο «θα επαναβεβαιώσει στους ηγέτες και των δύο κοινοτήτων τη συνεχιζόμενη στήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών για τις κυπριακής ιδιοκτησίας προσπάθειες που γίνονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ για την επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Η Κύπρος θα είναι ο τελευταίος σταθμός της περιοδείας του κ. Πομπέο, η οποία θα περιλαμβάνει την Ουκρανία, τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Σε δήλωσή του στο ΚΥΠΕ, ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης, είπε πως πρόκειται για μια σημαντική και ουσιαστική επίσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας θα συζητηθούν θέματα που άπτονται της περαιτέρω ενίσχυσης των διμερών σχέσεων Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ, θα ανταλλαχτούν απόψεις για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις και τις πρωτοβουλίες της Λευκωσίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και θα συζητηθούν η κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό και οι προσπάθειες επανέναρξης των συνομιλιών από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.

«Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε πώς μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες ενισχύεται περαιτέρω η διμερής συνεργασία Κυπριακής Δημοκρατίας – ΗΠΑ σε όλους τους τομείς στη βάση μιας θετικής προσέγγισης», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Πρόσθεσε πως «θα έχουμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τις περιφερειακές εξελίξεις σε μια περίοδο ιδιαίτερων προκλήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο» και πως κατά τις συνομιλίες με τον κ. Πομπέο θα συζητηθεί και το θέμα των περιφερειακών συνεργασιών που Κύπρος και Ελλάδα έχουν αναπτύξει με χώρες της περιοχής.

Πηγές: ΑΜΠΕ, ΚΥΠΕ

 

SHARE