Ο Π.Καμμένος είπε τα καλά του λόγια στους Ρώσους, αλλά…δεν “τσιμπάνε” πια

Ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος, τέσσερις μήνες μετά την ένταση που είχε προκύψει στις σχέσεις Αθήνας- Μόσχας, με την απέλαση διπλωματών, επιχείρησε να ρίξει γέφυρες “νέας αρχής” στη σχέση των δύο χωρών, αλλά  η ρωσική πλευρά εξέφρασε ανησυχία για την αμερικανική και νατοϊκή επιρροή στην Ελλάδα.

«Προτείνω να συζητήσουμε τα θέματα ενίσχυσης της παρουσίας βάσεων ξένων χωρών του ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα των Ηνωμένων Πολιτειών, στην επικράτεια της Ελλάδας. Παρακολουθούμε αυτή τη διαδικασία στα σύνορά μας. Σήμερα, η στρατιωτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ έχει φτάσει σε ένα πρωτοφανές επίπεδο από τον Ψυχρό Πόλεμο. Η ένταση και η κλίμακα των επιχειρησιακών και πολεμικών ασκήσεων έχει αυξηθεί, κατά τη διάρκεια της οποίας εκτελούνται πολεμικές δραστηριότητες επιθετικής φύσεως» υπογράμμισε ο Σοϊγκού.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καμμένος, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον, είχε μιλήσει για τη δημιουργία αμερικανικών βάσεων και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας.

Ο κ. Καμμένος, σύμφωνα με το ΑΠΕ, επιχείρησε να δώσει στους συνομιλητές του την εικόνα ότι η ένταση των προηγούμενων μηνών στις διμερείς σχέσεις μπορεί να θεωρηθεί παρελθόν και ο ίδιος βρίσκεται στη Μόσχα, πέρα των άλλων θεμάτων στρατιωτικού χαρακτήρα, και για να δώσει ώθηση στη διμερή συνεργασία για να έχει επιτυχία τόσο η Σύνοδος της Μόνιμης Διακρατικής Επιτροπής που θα συνέλθει στα τέλη Νοεμβρίου, όσο κυρίως η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, που έχει ορισθεί για τις 7 Δεκεμβρίου.

Ο Πάνος Καμμένος αγάπησε ξανά τη Ρωσία | in.gr Μετά τη συνάντηση, ο κ. Καμμένος ανέφερε πως ο Ρώσος ομόλογός του εξέφρασε τον προβληματισμό της Μόσχας αναφορικά με την πρόθεση των ΗΠΑ να βγουν από τη Συμφωνία απαγόρευσης των πυραύλων μικρού και μέσου βεληνεκούς. Αν αυτό συμβεί, θα υπάρξει ένταση η οποία θα επηρεάσει και την αντίδραση της Ρωσίας. Τέτοιου είδους εντάσεις δεν πρέπει να υπάρχουν, τόνισε ο κ. Σόιγκου. Ο κ. Καμμένος ζήτησε περισσότερες διευκρινίσεις επ´αυτού.

Ένα επίσης ζήτημα που έθιξε η ρωσική πλευρά είναι οι τρόποι συνεργασίας στη Μεσόγειο για το σταμάτημα της παράνομης διακίνησης όπλων, πετρελαίου και ναρκωτικών από τις χώρες της Μέσης Ανατολής, θέματα που αποτελούν πηγή εσόδων για τις τρομοκρατικές οργανώσεις.

«Η Ελλάδα και η Ρωσία έχουν παραδοσιακές σχέσεις και στον αμυντικό και στο διπλωματικό τομέα. Φέτος κλείσαμε 190 χρόνια διπλωματικών σχέσεων. Αυτό σημαίνει ότι οι δύο λαοί, ανεξαρτήτως του διεθνούς περιβάλλοντος, μπορούν και συνεννοούνται, μπορούν και συνεργάζονται μεταξύ τους, προς όφελος της ειρήνης, της δημοκρατίας και προς όφελος των λαών της Ρωσίας και της Ελλάδος», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο κ. Καμμένος. «Μοιραζόμαστε κοινές αξίες και ιδιαίτερα μέσα από την Ορθόδοξη πίστη. Μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε στην επίλυση προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων», συμπλήρωσε και ανέφερε ότι οι δύο πλευρές συμφώνησαν να εργαστούν προκειμένου η επικείμενη επίσκεψη Τσίπρα αλλά και η διοργάνωση της Διυπουργικής Επιτροπής, να μπορέσουν να ανοίξουν μια καινούρια εποχή στις ελληνορωσικές σχέσεις.

«Στις στρατιωτικές διμερείς σχέσεις, στο πλαίσιο που επιτρέπουν οι διεθνείς συνθήκες, συνεχίζουμε την υποστήριξη των ρωσικών συστημάτων που κατέχουν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις και συνεργαζόμαστε στην εκπαίδευση, στην ανταλλαγή πληροφοριών στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και για τη διασφάλιση συνθηκών ειρήνης στην περιοχή μας», δήλωσε ακόμη ο κ. Καμμένος.

 

Ο Π.Καμμένος στη Μόσχα – Τι θα συζητήσει με τον Ρώσο υπουργό Άμυνας

SHARE