Ο ΟΟΣΑ υποβαθμίζει τις προοπτικές για την παγκόσμια ανάπτυξη

Σε πτωτική αναθεώρηση των προβλέψεών του για την παγκόσμια οικονομία που πλήττεται από τον κορωνοϊό, προχώρησε ο ΟΟΣΑ, προειδοποιώντας μάλιστα ότι η επιδημία βυθίζει την παγκόσμια οικονομία στη χειρότερη οικονομική κάμψη από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, το 2008 .

Συγκεκριμένα, οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για την παγκόσμια ανάπτυξη, αναθεωρήθηκαν πτωτικά κατά 0,5% , στο 2,4%, έναντι ρυθμού 2,9% που προβλέπονταν τον Νοέμβριο. . Αυτή είναι και η χαμηλότερη εκτίμηση που έχει κάνει ο ΟΟΣΑ από το 2009.

Οι προοπτικές ανάπτυξης παραμένουν εξαιρετικά αβέβαιες, τονίζοντας πως αν ο κορωνοϊός εξαπλωθεί σε Ασία, Ευρώπη και Βόρεια Αμερική, η παγκόσμια ανάπτυξη θα μπορούσε να υποχωρήσει έως το 1,5% φέτος.
Εάν η κατάσταση επιδεινωθεί, ο ΟΟΣΑ υπολογίζει πως μια συντονισμένη αντίδραση των κεντρικών τραπεζών με νομισματική χαλάρωση και δημοσιονομική τόνωση ύψους 0,5% του ΑΕΠ στις χώρες του G20 θα μπορούσε να οδηγήσει μέσα σε δυο χρόνια σε μια ανάπτυξη υψηλότερη κατά 1,2%.

Για την Ευρωζώνη ο ΟΟΣΑ εκτιμά πως θα φτάσει το 0,8% σε ανάπτυξη το 2020, συρρικνούμενη κατά 0,3% από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου. Οι προοπτικές για την Κίνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά, με τον ρυθμό οικονομική ανάπτυξης να υποχωρεί κάτω από το 5% για το 2020, πριν ανακάμψει σε ποσοστό άνω του 6% το 2021. Το 1% σε ρυθμό ανάπτυξης για το 2020 δεν θα πιάσει ούτε η Βρετανία  με τον ΟΟΣΑ να κάνει λόγο για 0,8% υποβαθμισμένη κατά 0,2%.

Πιο περιορισμένη επίδραση του κορωνοϊού «βλέπει» ο ΟΟΣΑ για την αμερικανική οικονομία, αναθεωρώντας κατά 0,1% προς τα κάτω την εκτίμησή του για την ανάπτυξη, στο 1,9%.

SHARE