Ο οίκος Fitch υποβάθμισε το outlook των ΗΠΑ λόγω χρέους – Διατηρεί αξιολόγηση ΑΑΑ

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch αναθεώρησε την Παρασκευή (31/7) την προοπτική του για την οικονομία των ΗΠΑ από «σταθερή» σε «αρνητική», επικαλούμενος την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών της χώρας.

Αν και ο Fitch διατήρησε τη βαθμολογία των ΗΠΑ στο “ΑΑΑ”, τη μεγαλύτερη δυνατή, τόνισε ότι από τη χώρα «απουσιάζει ένα αξιόπιστο σχέδιο δημοσιονομικής εξυγίανσης».

ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Η ευελιξία χρηματοδότησης, με τη βοήθεια της παρέμβασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας για την αποκατάσταση της ρευστότητας στις χρηματοπιστωτικές αγορές, δεν εξαλείφει πλήρως τους κινδύνους για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα του χρέους και υπάρχει αυξανόμενος κίνδυνος οι πολιτικοί των ΗΠΑ να μην καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν τα δημόσια οικονομικά ώστε να σταθεροποιήσουν το δημόσιο χρέος μετά την παρέλευση του σοκ που προκάλεσε η πανδημία.

ΤΑ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Η διατήρηση της πιστοληπτικής αξιολόγησης των ΗΠΑ στην ανώτατη βαθμίδα, σύμφωνα με τον οίκο, υποστηρίζεται από τα διαρθρωτικά πλεονεκτήματα των Ηνωμένων Πολιτειών που περιλαμβάνουν το μέγεθος της οικονομίας, το υψηλό κατά κεφαλήν εισόδημα και το δυναμικό επιχειρηματικό περιβάλλον.

Ο οίκος προσθέτει, επίσης, ότι οι ΗΠΑ επωφελούνται από την έκδοση του δολαρίου, του κυρίαρχου αποθεματικού νομίσματος στον κόσμο, και από τη σχετική εξαιρετική ευελιξία χρηματοδότησης της οικονομίας, κάτι που επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη φορά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου του τρέχοντος έτους.

SHARE