Ο Ν.Παππάς στην Προανακριτική: Τι έγινε στο Μαξίμου με Παπαγγελόπουλο -Μιωνή;

Με την κατάθεση του πρώην υπουργού Επικρατείας και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, που έχει προγραμματιστεί για τις 2μ.μ., συνεχίζονται σήμερα οι εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης της Βουλής για τη Novartis.

Ο κ. Παππάς καλείται να εξηγήσει στα μέλη της Επιτροπής,τι ακριβώς συνέβη στη συνάντηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή στο Μέγαρο Μαξίμου τον Μάρτιο του 2016, στην οποία ο ίδιος ήταν παρών.

Ο Σάμπυ Μιωνή ήταν καταπέλτης εις βάρος του Δ. Παπαγγελόπουλου. Σύμφωνα με πληροφορίες υποστήριξε ότι ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης είχε το πρώτο λόγο σε μια εγκληματική οργάνωση, μέλη της οποίας ήταν δικαστικοί και δημοσιογράφοι, που στόχευαν σε πολιτικά και οικονομικά οφέλη.

Ο επιχειρηματίας φέρεται να αποκάλυψε ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Παππά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου (Μάρτιος 2016) συνάντηση του ιδίου με τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Στόχος ήταν να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ του εκδότη της εφημερίδας “Δημοκρατίας” Γιάννη Φιλιππάκη και του Σάμπυ Μιωνή.

Σημειώνεται πάντως ότι ο επιχειρηματίας φέρεται να είχε δηλώσει ότι ο Νίκος Παππάς δεν είχε καμία εμπλοκή στις μεθοδεύσεις του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης. Ωστόσο η πλειοψηφία της επιτροπής έκρινε ότι η εξέταση του ήταν επιβεβλημένη λόγω των σοβαρότατων αποκαλύψεων του επιχειρηματία.

Κατά την συνάντηση εκείνη υπήρξε η πρώτη νύξη του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης για την καταβολή ποσού από την πλευρά του Μιωνή προς τον Φιλιππάκη ως αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα που είχε κάνει ο εκδότης. Ο επιχειρηματίας όμως αρνήθηκε να συμφωνήσει.

Την σχετική στιχομυθία αναπαρήγαγε στην μήνυση που κατάθεσε (μετά το πέρας της εξέτασης του ενώπιον της προανακριτικής επιτροπής) εις βάρος των Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Γιάννη Φιλιππάκη και της δημοσιογράφου Γιάννας Παπαδάκου.

Τα αποσπάσματα που αναδημοσίευσε το “Πρώτο Θέμα” είχαν ως εξής:

Νίκος Παππάς : Έχει γίνει μια συνάντηση την προηγούμενη ημέρα με τον Φιλιππάκη, στην οποία η παρέμβαση του Μίμη ήταν σημαντική για να καταλάβει και εκείνος ότι πρέπει να αποσυμπιεστούν τα πράγματα. Τώρα πρέπει να κάτσουμε εδώ πέρα να δούμε, να βρούμε και να σχεδιάσουμε ένα σχέδιο συμβιβαστικής λύσης.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Ναι.

Νίκος Παππάς: Θα κάνουμε ένα χαρτί στο οποίο θα γράψουμε τις κινήσεις που θα κάνει κάθε πλευρά, ώστε να αποσυμπιεστεί το θέμα. Ο Σάμπυ μου μετέφερε το θέμα του Μεταξά (σ.σ επρόκειτο για συνεργάτη του) και νομίζω για τον Φιλιππάκη είναι το θέμα των αγωγών.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Και των εξόδων που έχει κάνει μέχρι τώρα, που του έχεις δημιουργήσει.

Σάμπυ Μιωνή: Δεν του οφείλω κανένα ποσό. Αντιθέτως εκείνος οφείλει σε μένα.

Δημήτρης Παπαγγελόπουλος: Τότε δεν υπάρχει περίπτωση…

Σύμφωνα με τον Σάμπυ Μιωνή υπήρξε και άλλη συνάντηση. Εκεί ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έγινε πιο συγκεκριμένος και ζήτησε 350.000 ευρώ ως αποζημίωση για τα δικαστικά έξοδα που είχε δαπανήσει ο Γιάννης Φιλιππάκης. Παράλληλα του προτάθηκε ένα πλαίσιο συμφωνίας, (roadmap) στο οποίο μεταξύ άλλων υπήρχε η διαβεβαίωση ότι η Δικαιοσύνη θα αρχειοθετούσε όλες τις ανοικτές υποθέσεις μεταξύ του εκδότη και του επιχειρηματία.

ΔΙΕΥΡΥΝΣΗ ΚΑΤΗΓΟΡΗΤΗΡΙΟΥ ΓΙΑ ΠΑΠΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟ

Σε ότι αφορά την διεύρυνση του κατηγορητηρίου, το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής γνωμάτευσε ότι πρέπει να κατατεθεί νέα πρόταση με τα νέα αδικήματα και τις απαιτούμενες υπογραφές βουλευτών (τουλάχιστον 30). Στην συνέχεια θα υπάρξει συνεδρίαση της Ολομέλειας, εκτενής συζήτηση όπου θα αναπτυχθούν οι θέσεις των κομμάτων και στην οποία θα πάρει το λόγο αν επιθυμεί και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Η διαδικασία θα κλείσει με την έγκριση ή απόρριψη της πρότασης που θεωρείται όμως δεδομένο ότι θα υπερψηφιστεί με ευρεία πλειοψηφία.

Το Επιστημονικό Συμβούλιο δίνει επίσης τη δυνατότητα στην προανακριτική επιτροπή να διερευνήσει την εμπλοκή και μη πολιτικών προσώπων στην υπόθεση. Υπενθυμίζεται ότι μάρτυρες έχουν καταθέσει ότι ρόλο στις μεθοδεύσεις του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, διαδραμάτισε η Εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη.

 

SHARE