Ο Ν.Φίλης για τους Αμερικανούς στη ΔΕΘ: Μην βλέπουμε τις επενδύσεις με πολιτική αφέλεια – Φοβού τους Δαναούς…

 

«Timeo Danaos et dona ferentes», δηλαδή «Φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντας». Με τη φράση του Λαοκόοντα από την «Αινειάδα»  του Βιργιλίου ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, σχολίασε την αμερικανική παρουσία, ως τιμώμενη χώρα  στη 83η ΔΕθ.

Ο Νίκος Φίλης είπε χαρακτηριστικά: «Δεν χρησιμοποιώ αυτή τη φράση ως  κάτι καθυστερημένο και αντιαμερικανικό, αλλά δυστυχώς στην περιοχή μας επιχειρούνται ανατάξεις γεωπολιτικές. Φτιάχνονται, δυστυχώς άξονες και προνομιακές συμμαχίες. Και η αλήθεια είναι πως ”δενόμαστε” στο άρωμα των Αμερικανών, θέλουμε δε θέλουμε».

Και πρόσθεσε: «Έχουμε μια διοίκηση Τραμπ που ανοίγει ”πληγές” και εμείς είμαστε στο επίκεντρο όλων αυτών, αλλά είναι πλεονέκτημα ότι έχουμε μια σταθερή κυβέρνηση στη χώρα μας. Παραμένουμε βέβαια στην ΕΕ. Μην βλέπουμε τις όποιες επενδύσεις με πολιτική αφέλεια. Πρέπει να ξέρουμε από ποιο έδαφος κάνουμε εξωτερική πολιτική. Η πολυδιάσταση εξωτερική πολιτική πρέπει να διαφυλαχτεί από άποψη χειρισμού. Θέλει μεγάλη προσοχή. Είναι επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ η λύση του Μακεδονικού, άσχετα με το ότι συμπίπτει με τα θέλω των αμερικανών».

Για την έναρξη της σχολικής χρονιάς ο πρώην υπουργός Παιδείας ευχήθηκε καλή δύναμη στα παιδιά και το δύσκολο έργο των εκπαιδευτικών και υπογράμμισε ότι οι συνθήκες πλέον είναι καλύτερες, συγκριτικά με το παρελθόν, ενώ υπερτόνισε την ανάγκη «το σχολειό να επισπεύσει το διορισμό μόνιμων δασκάλων και καθηγητών».

Ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε τα μέτρα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της ΔΕΘ είπε ότι πρόκειται για μια  προσπάθεια να αλλάξει σελίδα η χώρα στην οικονομία και να επέλθει πιο σύντομα χαλαρότητα της επιτροπείας. Ωστόσο, επισήμανε ότι παραμένουν εμπόδια από τη διεθνή αστάθεια που υπάρχει και τον καταναγκασμό του πρωτογενούς πλεονάσματος που βαραίνει. «Ακόμη και στα αισιόδοξα σενάρια για την οικονομία αυτό δεν δημιουργεί προϋποθέσεις για γρήγορα βήματα που είναι η δημιουργία νέων θέσεων. Υψηλός και ο στόχος για την καταπολέμηση της ανεργίας». «Πρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, τα εμπόδια είναι μπροστά μας και έχουν να κάνουν και με το πρόγραμμα με το οποίο έχουμε δεσμευτεί και είναι καταναγκασμοί», σημείωσε.

«Βρισκόμαστε μπροστά σε μια δέσμη μέτρων που θα συζητηθούν στη κοινωνία, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές. Η προεκλογική περίοδος είναι επιβαρυμένη και η συζήτηση είναι δύσκολη με πολλά σοβαρά ζητήματα. Μια περίοδο που είναι δύσκολο να κάνεις μεταρρυθμίσεις και πρέπει να βρεθούν οι κατάλληλες συνθήκες για συναίνεση και συζήτηση».

Τέλος για τις εκλογές είπε: «Το στοίχημα είναι ανοιχτό στις εκλογές. Αν ο κόσμος δει αλλαγές, τότε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ελπίζει σε νίκη». 

SHARE