Τα γυρίζει ο Ν. Ξυδάκης μετά τη θύελλα αντιδράσεων για τη δραχμή

 

Σε διευκρινιστική δήλωση για την πρωινή τοποθέτησή του πως πρέπει να ξεκινήσει από τη Βουλή η συζήτηση για τη δραχμή, προχώρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Ξυδάκης, μετά τη θύελλα που ξεσήκωσαν οι επικίνδυνες δηλώσεις του, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή για τη χώρα και την οικονομία.

Ο κ. Ξυδάκης, αφού επαναλαμβάνει πως “καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα”, δηλώνει ότι “Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή”.

Ωστόσο έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημείωσή του πως “γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού”.

Αναλυτικά, η διευκρινιστική δήλωση του κ. Ξυδάκη, έχει ως εξής: 

Επαναλαμβάνω αυτό που λέω όλο το τελευταίο διάστημα: Είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, τις ιστορικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, αναζητώντας τις πιο πρόσφορες συνθέσεις. Να συζητάμε δημόσια, δηλαδή θεσμικά — ούτε στα καφενεία, ούτε στα παρασκήνια. Σε αυτό ακριβώς το πνεύμα υποστήριξα ότι καμία συζήτηση δεν πρέπει να δαιμονοποιείται, ώστε οι πολίτες να έχουν ξεκάθαρη εικόνα που να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Ποτέ δεν υποστήριξα επιστροφή στη δραχμή, όπως εξάλλου βεβαιώνεται σε εκατοντάδες δημόσιες παρεμβάσεις μου, γραπτές και προφορικές, όλες διαθέσιμες στο διαδίκτυο.

Και αυτό ακριβώς επειδή γνωρίζουμε ότι μια άτακτη μετάβαση θα απέβαινε εις βάρος του ελληνικού λαού. Κανείς δεν ξέρει πώς θα είναι η ευρωζώνη σε μερικά χρόνια από τώρα. Ωστόσο, η έξοδος από την ευρωζώνη αποτελούσε το σχέδιο Σόιμπλε που απορρίφθηκε το καλοκαίρι του 2015 .

Θα εξακολουθήσω να υποστηρίζω ότι οι Έλληνες πολίτες, και οι αιρετοί ακόμη περισσότερο, θα πρέπει με παρρησία και ευθύνη να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, ακόμη και για να τα απορρίψουν. Καθήκον μας είναι να ορίζουμε τη μοίρα μας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Θέμα επιστροφής στη δραχμή άνοιξε εκ νέου ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Ξυδάκης τονίζοντας ότι “δεν πρέπει να υπάρχουν ταμπού όταν κουβεντιάζουμε για τη μοίρα του λαού. Πρέπει να φτιάχνουμε σενάρια, να βλέπουμε την ιστορική εμπειρία””.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στον ΣΚΑΙ, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν εκφράζει προσωπική άποψη ή βαθύτερες σκέψεις του κυβερνώντος κόμματος ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “έχουμε φτάσει σε ένα σημείο που δεν υπάρχουν άλλες φυσικές αντοχές ενός πληθυσμού… Εγώ νομίζω ότι θα πρέπει να γίνει μια συζήτηση επί της ουσίας πολιτική και εθνική που δεν έχει γίνει τα τελευταία επτά χρόνια. Και φυσικά πρέπει να ξεκινήσει η συζήτηση από τη Βουλή. Τα περασμένα χρόνια δαιμονοποιήθηκε μια κουβέντα, εγώ είχα πει ότι και επί δραχμής η Ελλάδα μεγαλούργησε”.

Και πρόσθεσε: “Είχαμε δραχμή και πριν το ευρώ… Το 1910, το 1912, 1930, το 1960 κάτι έκανε μια χώρα, κάπως ζούσαμε, ζούσαμε και σε άλλες περιόδους. Εγώ τη βάζω ιστορικά τη συζήτηση αυτή”.

Ο βουλευτής και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ επέρριψε ευθύνες για το θέμα της δραχμής που άνοιξε στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών λέγοντας ότι “άμα στην ανοίξουν οι άλλοι, εσύ τι θα πεις εγώ δεν κουβεντιάζω; Αφού το λέει ο κ. Σόιμπλε”.

Ο κ. Ξυδάκης επιτέθηκε και στο ΔΝΤ λέγοντας πως “αυτά για εσωτερική υποτίμηση που προτείνει είναι για ηλιθίους”.

Θύελλα αντιδράσεων

Οι δηλώσεις Ξυδάκη έχουν προκαλέσει σφοδρές αντιδράσεις.  Ο τομεάρχης εξωτερικών της Ν.Δ, Γιώργος Κουμουτσάκος, διατύπωσε δια twitter, την απορία : “Στρώνει χαλί δραχμής η Κυβέρνηση δια του κ. Ξυδάκη; Τι συμβαίνει; Πού το πάνε; Τι σχεδιάζουν;”.

Άμεση ήταν και η αντίδραση του πρώην υπουργού και κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέα Λοβέρδου, στις δηλώσεις του Ν. Ξυδάκη περί επιστροφής στη δραχμή.

«Οι δηλώσεις του κ. Ξυδάκη περί δραχμής είναι απολύτως προκλητικές και επικίνδυνες. Μία απάντηση: Μην τολμήσετε!» έγραψε ο κ. Λοβέρδος στο Twitter.

“Υπάρχει σχέδιο δραχμής ή με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;” διερωτάται σε γραπτή του ανακοίνωση ο Χάρης Θεοχάρης και ζητεί από τον πρωθυπουργό να πάρει θέση.

“Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ θέλει συζήτηση στη Βουλή για τη δραχμή γιατί -όπως είπε- με αυτή μεγαλουργήσαμε 200 χρόνια. Το επιχείρημα είναι αστείο. Τα 200 χρόνια με τη δραχμή, κατά αντιστοιχία με τα 400 χρόνια υπό τον ζυγό των Τούρκων, αποτελεί ένα υπεραπλουστευτικό σχήμα”, αναφέρει και εξηγεί:

“Η σύγκριση ανόμοιων ιστορικών περιόδων, αγνοώντας τις κραυγαλέες διαφορές τους, σκοπεύει στο συναίσθημα και παραβιάζει κάθε έννοια λογικής. Ο ιδεαλισμός του παρελθόντος είναι λανθασμένο και λαϊκίστικο επιχείρημα”.

Ο ίδιος, καλεί τον κ. Ξυδάκη να “μας πει έχει σχέδιο μετάβασης στη δραχμή ή πάλι με γιουρούσια στο νομισματοκοπείο θα τη βγάλουμε;”.

Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζει πως: “Όταν με το ευρώ η κυβέρνηση κατάφερε να αυξήσει τους μισθούς του δημοσίου κατά 1,3 δισ. μέσα σε ένα χρόνο -από το 2015 έως το 2016- όλοι μπορούν να καταλάβουν γιατί στον ΣΥΡΙΖΑ θέλουν τη δραχμή.

Με αυτό το πολιτικό σύστημα η δραχμή είναι καταστροφική. Με ένα άλλο, δε θα τη χρειαζόμασταν. Ας μην υπάρχει αμφιβολία. Στο -25% του ΑΕΠ θα προστεθεί τουλάχιστον -15% ακόμη. Και θα το πληρώσουν οι πιο αδύναμοι”.

Και καταλήγει: “Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις απόψεις του κ. Ξυδάκη. Ταυτίζεται και ο ίδιος με τις απόψεις Σόιμπλε, όπως ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπός του;”

SHARE