Ο μοναδικός ωφελημένος από τον covid-19: Ο πλανήτης!

 

Γράφει: Εύα Βαλαμβάνου

Όλοι μας τους τελευταίους μήνες και κυρίως το τελευταίο δεκαήμερο, παρακολουθούμε “μουδιασμένοι” τις καθημερινές εξελίξεις της πανδημίας , η οποία έχει βάλει σε καραντίνα ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι νεκροί πλησιάζουν ήδη τους 20.000, σε Ευρώπη, Κίνα, Ιράν, Μ.Βρετανία, ΗΠΑ…τα κρούσματα πολλαπλασιάζονται με αλματώδεις ρυθμούς, φάρμακο ή εμβόλιο δεν έχει βρεθεί παρά τον πακτωλό χρημάτων που ξοδεύουν οι κυβερνήσεις, οι σκηνές Αποκάλυψης στα νοσοκομεία διαδέχονται η μία την άλλη, οι οικονομίες, οι επιχειρήσεις και η καθημερινή ζωή παρέλυσαν.

Και όμως, σε αυτή την τόσο δύσκολη δοκιμασία που καλούμαστε όλοι με ψυχραιμία να ανταπεξέλθουμε, κυρίως μένοντας σπίτι, υπάρχει και μία θετική πλευρά: Ζώα, φυτά, ατμόσφαιρα, ο πλανήτης δηλαδή, ζουν ίσως την καλύτερη στιγμή τους για τα τελευταία τριάντα και πάνω χρόνια! Ένα γεγονός, που αξίζει να μας προβληματίσει.

Παρακάτω, καταγράφονται οι  θετικές επιπτώσεις  που προέκυψαν από την λήψη μέτρων προστασίας κατά του ιού, όπως η μείωση της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, αεροπλάνων και πλοίων.

Μπορεί ο COVID-19 να μας έκλεισε όλους σπίτια μας , όμως η πανίδα, η χλωρίδα και η ατμόσφαιρα είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση. Μήπως είναι η κατάλληλη στιγμή, μιας και έχουμε άπλετο χρόνο, να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με την φύση, τα ζώα, την κατανάλωση άγριας ζωής;

  • Στις ΗΠΑ, παρουσιάζεται δραματική μείωση της κυκλοφορίας στους δρόμους, λόγω της απαγόρευσης κυκλοφορίας. Ο δορυφόρος που ανιχνεύει τις εκπομπές στην ατμόσφαιρα, οι οποίες συνδέονται με την κυκλοφορία αυτοκινήτων και φορτηγών, δείχνει τεράστια μείωση της ρύπανσης σε Los Angeles, Seattle, New York, Chicago και Atlanta.

2019 March 1 to March 19              Los Angeles             2020 March 1 to March 19

(More NO2 emissions)

https://www.eastcountymagazine.org/sites/eastcountymagazine.org/files/resize/2020/March/LosAngelesPollutionCleaned-355x165.png?913

 

Στο Los Angeles, επιχειρήσεις και σχολεία παραμένουν κλειστά, αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν, με αποτέλεσμα τη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Σύμφωνα με την New York Times, το διοξείδιο του αζώτου, το οποίο εκπέμπεται κυρίως από αυτοκίνητα και φορτηγά, βρίσκεται σε εντυπωσιακά χαμηλότερα επίπεδα τις δύο πρώτες βδομάδες του Μαρτίου, συγκριτικά με την ίδια περίοδο πέρυσι. Παρόμοια η κατάσταση και στο Seattle, με τη μειωμένη κυκλοφορία, ειδικά μετά το προσωρινό “κλείσιμο” των μεγαλύτερων εργοδοτών, Amazon και Microsoft.

2019 March 1 to March 19              Seattle             2020 March 1 to March 19

(More NO2 emissions)

No2 Emissions from Seattle 2019 on the left and 2020 on the right.

 

Στην Νέα Υόρκη, την προηγούμενη βδομάδα η κυκλοφοριακή ροή κινήθηκε 36% ταχύτερα από το κανονικό, σύμφωνα με στοιχεία της INRIX. Ερευνητές από το Columbia University, παρατηρώντας τις εκπομπές μονοξειδίου άνθρακα στην Νέα Υόρκη, είδαν μείωση πάνω από 50% σε σχέση με την αμέσως περασμένη εβδομάδα. Ο Roisin Commane, βοηθός καθηγητής στο Columbia, λέει χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε ξαναδεί τέτοια πτώση, όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής. Παρατηρείται πάντα μια πτώση του μονοξειδίου του άνθρακα, τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές, αλλά αυτό είναι τελείως διαφορετικό». Και είναι απολύτως λογικό, αφού πρώτη φορά κλείνουν μαζικά σχολεία, εστιατόρια και γραφεία σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

2019 March 1 to March 19              New York             2020 March 1 to March 19

(More NO2 emissions)

No2 Emissions over NYC

Source: Sentinel-5P satellite data processed by Descartes Labs

  • Παρόμοια κατάσταση παρατηρούμε και στην Ιταλία. Ο Marco Percoco, καθηγητής στο Bocconi, λέει χαρακτηριστικά ότι πρώτη φορά στην ιστορία βλέπουμε κάτι τέτοιο. Τα ποσοστά διοξειδίου του αζώτου στη ατμόσφαιρα έχουν μειωθεί σημαντικά. Επιπρόσθετα, δορυφόρος που ανιχνεύει εκπομπές καυσαερίων από αυτοκίνητα, φορτηγά και ορυκτά καύσιμα που καίγονται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής και άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες, δείχνει εντυπωσιακή πτώση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στην Ιταλία, ειδικά στο Βόρειο τμήμα της, όπου και καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα και θύματα της πανδημίας.

Η εικόνα αυτή του Ιανουαρίου 2020, καμία σχέση δεν έχει με την εικόνα του Μαρτίου, μετά την μεγάλη μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

  • Nitrogen dioxide over northern Italy

Cnnclimate, satellite images by the European Union’s Earth Observation program.

Τα κανάλια της Βενετίας δεν έχουν καμία σχέση με το πώς ήταν πριν ένα μήνα. Το νερό είναι πεντακάθαρο, η πανίδα και η χλωρίδα έχουν επανέλθει, αφού κανείς μπορεί να δει μικρά ψαράκια και πάπιες να κάνουν τις βόλτες τους στα πανέμορφα κανάλια. Σύμφωνα με την Guardian, η διαύγεια του νερού οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην απουσία μηχανοκίνητης μεταφοράς τουριστών, η οποία κανονικά αναδεύει το δάπεδο από το λασπώδες κανάλι. Η απουσία κρουαζιερόπλοιων, τουριστών, καθώς και η μείωση κυκλοφορίας πλοίων στην Βενετία και στην λιμνοθάλασσά της, συντέλεσαν τόσο στην μείωση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, όσο και της ρύπανσης των υδάτων. Αυτή η διαπίστωση αποτελεί ιδανική ευκαιρία για να οργανωθεί στο μέλλον καλύτερα η ισορροπία πόλης και τουρισμού.

  • Ο COVID-19 δεν θα μπορούσε να μην επηρεάσει το περιβάλλον και την ατμόσφαιρα, της χώρας από την οποία άρχισε, της Κίνας. Η Κίνα άλλωστε ευθύνεται για την μεγαλύτερη ρύπανση παγκοσμίως, με το 30% των παγκόσμιων εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα ετησίως. Όμως με την μείωση της παραγωγής πετρελαίου και χάλυβα, την μείωση των εγχώριων πτήσεων κατά 70%, οι εκπομπές της χώρας έπεσαν στο ¼ από τις 3 Φεβρουαρίου μέχρι τη 1η Μαρτίου. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Le Monde, το διοξείδιο αζώτου, το οποίο προκαλεί βήχα, άσθμα και δυσκολία στην αναπνοή, μειώθηκε 10%-30% από την αρχή της πανδημίας, συγκριτικά με τις τιμές πέρσι την ίδια περίοδο. Η πτώση αυτή θα έχει τεράστιο θετικό αντίκτυπο παγκοσμίως.

Η Joanna Joiner, ατμοσφαιρικός φυσικός της NASA, αποκαλεί ‘Γρήγορο αποτέλεσμα’, τις σημαντικά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου αζώτου σε Ανατολική και Κεντρική Κίνα, τον  Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Images over Wuhan showing the pollutant numbers dropping but not rebounding.

 

The satellite images have detected a significant decreases in nitrogen dioxide over China.

Satellite images released by NASA and the European Space Agency

 

Σύμφωνα με το Υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος της Κίνας, ο μέσος όρος των ημερών με “αέρα καλής ποιότητας” αυξήθηκε 21,5% τον Φεβρουάριο, συγκριτικά με πέρσι.

Τέλος, με αφορμή τον COVID-19, έκλεισαν 20.000 φάρμες εκμετάλλευσης άγριας ζωής στην Κίνα και επανεξετάζεται η σχέση φαγητού και άγριας φύσης. Οι φάρμες ανέθρεφαν παγώνια, γάτες, αγριόπαπες, στρουθοκαμήλους, άγριες χήνες, αγριογούρουνα, αρουραίους, φίδια και περιστέρια. Όπως διαβάζουμε στον Guardian,  την Δευτέρα 16 Μαρτίου το Εθνικό Λαϊκό Κονγκρέσο, πήρε νέα μέτρα για τον περιορισμό εμπορίου άγριων ζώων και για τις πωλήσεις άγριων ζώων για κατανάλωση κρέατος σε υγρές αγορές.

nixterides

Coronavirus closures reveal vast scale of China's secretive ...

Photograph: Visual China Group/Getty

Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να πούμε ότι μια πανδημία είναι ο βιώσιμος τρόπος για να μειωθεί η ατμοσφαιρική ρύπανση. Οι ανθρώπινες ζωές που χάνονται, έχουν ανεκτίμητη αξία.

Όμως, ο πλανήτης,  ο μόνος ωφελούμενος από την καταστροφική, κατά τα άλλα, πανδημία, είναι αυτός που μας ζει και οφείλουμε, όταν με το καλό περάσει το “κακό”, να μην τον ξεχάσουμε και πάλι.

Πηγές: New York Times – Guardian – Le monde –  CNN

 

SHARE