Ο Μητσοτάκης έπιασε το σφυγμό της μεσαίας τάξης: Πρόσθετη μείωση ΕΝΦΙΑ 8% – Μείωση εισφοράς αλληλεγγύης το 2020

Discussion at the plenum of the Greek Parliament of the 2020 draft State Budget, in Athens, on Dec. 18, 2019 / Συζήτηση του Προϋπολογισμού 2020 στην Ολομέλεια της Βουλής. Αθήνα, 18 Δεκεμβρίου, 2019

Μείωση κατά 8% του ΕΝΦΙΑ, αρχή για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης εντός του 2020, νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων, πιλοτική συνεργασία τριών δημόσιων νοσοκομείων με τον ιδιωτικό τομέα και νέο νόμο για να μην κλείνουν συνεχώς οι δρόμοι από μικροδιαδηλώσεις, εξήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κ.Μητσοτάκης, μιλώντας επί του κρατικού προϋπολογισμού.

ΕΝΦΙΑ-ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΙΚΕΣ ΑΞΙΕΣ

-Μείωση ΕΝΦΙΑ σε συνδυασμό με νέες αντικειμενικές αξίες. Γιατί η φορολογική δικαιοσύνη είναι να ποληρώνουν δίκαιο ΕΝΦΙΑ και οι ακριβές περιοχές της Μυκόνου κα όχι μόνο.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ

«Να πω για το ιδεολογικό πρόταγμα του σχεδίου μας. Δύο είναι τα χαρακτηριστικά του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2020: Πρώτον, συνδυάζει την κοινωνική φροντίδα με την ανάπτυξη. Και αυτό το υπηρετεί διορθώνοντας παλαιότερες αδικίες. Αλλά κι ανοίγοντας το δρόμο για επενδύσεις και νέες δουλειές. Στόχος μας είναι από τη διανομή σποραδικών επιδομάτων σε όλο και φτωχότερους πολίτες, να περάσουμε επιτέλους στην απέναντι όχθη: Σε ένα διαρκώς αυξανόμενο εθνικό εισόδημα, το οποίο θα κατανέμεται δίκαια σε όλους.

ΜΕΣΑΙΑ ΤΑΞΗ

Σαφής η τοποθέτησή του υπέρ της δημιουργικής μεσαίας τάξης. “Είχα δεσμευτεί απέναντι στον ελληνικό λαό για τρεις κεντρικές προτεραιότητες. Θα μειώσω τους φόρους, θα δημιουργήσω πολλές και καλά πληρωμένες δουλειές, και θα αποκαταστήσω το αίσθημα της ασφάλειας. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η κυβέρνηση. Και είναι η συνέπεια λόγων και πράξεων που επιβραβεύεται από τους πολίτες. Ο προϋπολογισμός ανακουφίζει την μεσαία τάξη και φροντίζει τους ασθενέστερους με ένα οργανωμένο πρόγραμμα μείωσης των φόρων. Αλλά και δημιουργεί ζωτικό χώρο ανάπτυξης και παραγωγής νέου πλούτου»

«Ο προϋπολογισμός δεν κρύβει το ενδιαφέρον του για την μεσαία τάξη και για τους μισθωτούς. Ξέρω ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν ωφεληθεί από τις πολιτικές μας στο βαθμό που θα περίμεναν. Το σχέδιο Ηρακλής θα απαλλάξει τις τράπεζες από μεγάλο μέρος των κόκκινων δανείων και, μην ανησυχείτε κ. Τσίπρα, δεν θα χρησιμοποιηθεί το αποθεματικό-«μαξιλάρι».

-Ο εθνικός πλούτος, είπε ο πρωθυπουργός,  το 2020 θα αυξηθεί κατά 7,3 δισεκατομμύρια, αγγίζοντας τα 197,3 δισεκατομμύρια. Κάτι που μεταφράζεται σε 1.600 ευρώ περισσότερα για κάθε νοικοκυριό.

-Στην απασχόληση, στόχος είναι του χρόνου να έχουμε 100.000 λιγότερους άνεργους.

ΤΑ ΚΕΡΔΗ ΤΩΝ ΟΜΟΛΟΓΩΝ

Στο τελευταίο eurogroup αποφασίστηκε να επιστραφούν τα κέρδη ομολόγων 5,1 δισ μέχρι το 2022 και θα χρησιμοποιηθούν για ανάπτυξη και κρίσιμα έργα όπως ο Βόρειος άξονας της Κρήτης, μονάδες διαχείρισης απορριμάτων δίκτυα φυσικού αερίου στη Μακεδονία.

ΔΕΗ-ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ μια μέρα πριν απο τις ευρωεκλογές ήταν στο 1,46 ευρώ. Στο κλείσιμο της χθεσινής ημέρας ήταν στο 4,12 ευρώ. Τριπλασιάστηκε η αξία της μετοχής και η αξία της επιχείρησης που σας θυμίζω ότι ανήκει κατά 51% στο ελληνικό Δημόσιο. Κατά συνέπεια, η κρατική πολιτική όπως εκφράζεται έχει πλέον ένα σαφές σχέδιο απεξάρτησης απο τον λιγνίτη το αργότερο εως το 2028. Εως το 2023, με εξαίρεση την Πτολεμαΐδα 5, θα έχουν κλείσει όλες οι ρυπογόνες μονάδες λιγνίτη. Η επιχείρηση έχει φιλόδοξο πλάνο με συνέργεια ελληνικών και ξένων κεφαλαίων και μερική ιδιοτικοποίηση έως 49% του ΔΕΔΔΗΕ. Αντιλαμβάνομαι τις επιφυλάξεις που προκαλούν οι φιλόδοξοι στόχοι» τόνισε.

«Όμως» συνέχισε ο πρωθυπουργός, , «κάποιες από αυτές τις μεταρρυθμίσεις δεν έχουν κόστος. Η αδειοδότηση αιολικών πάρκων θέλει σήμερα 7-10 έτη. Μπορεί να συντμηθεί. Η κυκλική οικονομία σκουπιδιών σημαίνει δισεκατομμύρια σε επενδύσεις. Το συνολικό σχέδιο για περιβάλλον, ενέργεια και κλίμα μπορούν να προσλεκύσουν στην χώρα μας επενδύσεις 40 δισ. ευρώ. Μπορούν να γίνουν αυτά ειδικά στον τομέα των απορριμάτων. Βρισκόμαστε στον πυρήνα της Ευρώπης. Δεν άκουσα κάτι για την ευρωπαΪκή διάσταση των επιλογών μας. Πριν απο λίγες ημέρες, η επιτροπή παρουσίασε την δέσμευση-σχέδιο για κλιματική ουδετερότητα έως το 2050».

«Εμείς με το σχέδιό μας θα μπορέσουμε να διεκδικήσουμε πρώτοι αυξημένο μερίδιο απο τα 100 δισ. ευρώ αυτού του πακέτου, που σημαίνει ότι η Δ. Μακεδονία πρώτη θα μπορεί να μετασχηματίσει πλήρως τον παραγωγικό της ιστό. Κάθε αλλαγή προσανατολισμού χώρας προϋποθέτει και αλλαγή στο πολιτικό σύστημα και τον τρόπο σκέψης των πολιτών.

ΑΙΣΙΟΔΟΞΙΑ

«Στο εσωτερικό υπάρχει και άυλο κέρδος. Η αισιοδοξία. Οι πολίτες είναι πιο αισιόδοξοι και έχουμε την διάθεση να συζητούμε ακόμα και για τον χριστουγεννιάτικο στολισμό. Το είπαμε και το κάναμε πράξη. Αυτή η συνέπεια επιβραβεύεται σήμερα απο τους Έλληνες πολίτες. Η Ελλάδα στις εκλογές καταδίκασε την καθήλωση και επέλεξε τον δρόμο της αλήθειας και του αποτελέσματος. Η επιλογή είναι επιλογή που δικαιώνεται καθημερινά. Δεν ξεχνάμε, αλλά προχωράμε. Αντιμετωπίζω την αποψινή διαδικασία ως πεδίο διαλόγου. Να αναδειχθεί η ωριμότητα και διάθεση συνεννόησης, ιδίως στα εθνικά θέματα».

ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ –

Ρεαλιστική αντιμετώπιση της φοροαπαλλαγής με εξάπλωση ηλεκτρονικών συναλλαγών. Με νέες αντικειμενικές αξίες και η αντιμετώπιση βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

ΑΚΙΝΗΤΑ

Μικρότερος ΕΝΦΙΑ ανακουφίζει το πορτοφόλι εκατομμυρίων Ελλήνων. Με την παράλληλη ενεργειακή αναβάθμιση των ακινήτων και την μείωση του κόστους μεταβίβασης αλλάζει σημαντικά τον τομέα».

«Αυτό σημαίνει αύξηση της αξίας της περιουσίας του κάθε νοικοκυριού» εξήγησε. «Είμαστε μια χώρα με μεγάλα ποσοστά ιδιοκατοίκησης και η αγορά ακινήτων θα αποτελέσει βραχίωνα του οικονομικού μας σχεδίου.

-ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΦΟΡΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ

Μείωση του φόρου στα μερίσματα και επιχειρήσεις. Δεν αφορά μόνο τις μεγάλες. Κάθε μείωση φόρου αφορά επιχείρηση που σήμερα πληρώνει φορολογία, φόρο στα μερίσματα. Οι σπουδαίοι επιχειρηματίες, μικροί και μεγαλύτεροι, έχουν ένα μεράκι. Να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Αν τα πάρουν ως μερίσματα, θα φορολογηθούν με 5% και όχι 10%».

«Σύνδεση των φόρων με την ανάπτυξη. Δεν αμφισβητείται αυτό. Είστε μια μικρή μειοψηφία κ. Τσακαλώτο, να λέτε ότι είστε ένας Μαρξιστής οικονομολόγος. Ο κανόνας λέει ότι όταν μειώνεις φόρους η οικονομία παίρνει μπροστά. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό βρίσκει εφαρμογή στις αναπτυγμένες χώρες του κόσμου. Εκτός απο την αναπτυξιακή διάσταση, ο προϋπολογισμός απαντά και στις προκλήσεις του μέλλοντος για την κυκλική οικονομία και το περιβάλλον».

ΟΙ ΞΕΠΕΡΑΣΜΕΝΟΙ ΜΥΘΟΙ

Πρέπει να πιστέψουμε στις δυνάμεις μας και να απλώσουμε την αντίληψή μας πέρα απο ξεπερασμένους μύθους» επισήμανε ο πρωθυπουργός.

«1ος μύθος ότι η ευνοϊκή φορολόγηση επιχειρήσεων ευνοεί μόνο επιχειρήματίες χωρίς να βοηθά την ανάπτυξη. Η αλήθεια είναι η ανάποδη. Η φορολογική επιβάρυνση επιχειρήσεων 40% μειώνεται στο 28%, με στόχο να παει στο 24%. Δίνουμε έμφαση γιατί θα μπορούν να επενδύσεων περισσότερο να προσλάβουν περισσότερο κόσμο να δημιουργήσουν περισσότερες θέσεις εργασίες. ΑΝ επιμένεται κ. ΣΥΡΙΖΑ για ποινικοποίηση επιχειρηματικότητας τότε πετυχαίνετε: να μην μεγαλώνει η επιχείρηση ή να κλέβει το κράτος και να φοροδιαφεύγει. Αδιέξοδες πολιτικές. Το στοίχημα της μέιωσης της φορολογίας η κυβέρνησή μας θα το κερδίσει με την κοινωνία σύμμαχο. Είναι εκτός τόπου κα ιχρόνου οι ταξικοί χαρακτηρισμοί για μέτρα όπως και αυτό. Ο δικός μας στόχος είναι οι μικρές επιχειρήσεις να γίνουν μεσαίες και μεγάλες. Θέλουμε να μεγαλώνουν σε ένα πλαίσιο ανταγωνισμού.

Ερχομαι στον 2ο μύθο τα αποκαλούμενα υπερπλεονάσματα. Κατά την τριετία 2016-18 αφαιρέθηκαν 11,4 δισ. ευρώ πέραν των δεσμέυσεων που είχατε συμφωνήσει και την ίδια ώρα οι ληξιπρόθεσμες αυξήθηκαν κατά 18,1. Οι δανειστές επέβαλαν λιτότητα και εσείς την κάνατε ΣΥΡΙΖΑΙΚΗ υπερ-λιτότητα και ισοπεδώσατε την μεσαία τάξη. Αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι πλεόνασμα επενδύσεων. Μόλις προ ολίγων ημερών η διυπουργική επιτροπή ενέκρινε έξι νέες επενδύσεις άνω του ενός δισ. ευρώ. Ακολουθούν πολλές περισσότερες.

Σχετικά με τις παλιές δεσμεύσεις της χώρας έχω λόγους να αισιοδοξώ Θυμίζω, ότι η δέσμευση προεκλογική της ΝΔ ήταν να κερδίσουμε πρώτα αξιοπιστία και μετά να διεκδικήσουμε μείωση πλεονασμάτων το 2021. Αυτό είπα προεκλογικά αυτό κάνω τώρα και ως πρωθυπουργός. Θα διεκδικήσουμε και θα πετύχουμε μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων. Τώρα ως προς το επιχείρημα ότι εσείς δήθεν είχατε πετύχει συμφωνία μείωσης στόχων επαναλαμβάνω: στις 7 Μαίου δώσατε μια εντολή. Είπατε ότι ανοίγει στο ΓΛΚ ειδικός λογαριασμός με πέντε δισ. ευρώ για να πειστούν οι Ευρωπαίοι ότι υπάρχουν αυτά τα χρήματα. Γιατί δεν άνοιξε ποτέ αυτός ο λογαριασμός κ. Τσίπρα και κ. Τσακαλώτε; Πού είναι αυτός ο λογαριασμός; Μόνο στην φαντασία σας. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη προεκλογική απάτη» τόνισε.

«Τώρα γι’ αυτό που λέτε ότι για καθε καλό σήμερα ευθύνεται η δική σας πολιτική, τι να σας πω. Οι πολίτες σας μαύρισαν, γιατί τους μαυρίσατε την ψυχή. Η ανάπτυξη θα φτάσει στο 2,8% στο τέλος του 2020. Στην απασχόληση ο στόχος είναι να έχουμε 100 χιλιάδες λιγότερους ανέργους. Αυτό δεν είναι κάτι που λέμε εμείς. Εξειδικευμένος οργανισμός για την εργασία προβλέπει ότι η Ελλάδα το πρώτο τετράμηνο του 2020 θα έχει την μεγαλύτερη ζήτηση εργασίας ανάμεσα σε 43 χώρες. Στο χέρι μας είναι αυτή την αισιόδοξη εκτίμηση να την κάνουμε πράξη» σημείωσε.

ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ

“Ο ανθρωπολόγος Levi-Strauss έλεγε ότι για να φτάσουμε στο πραγματικό πρέπει να παραμερίσουμε το βιωμένο. Μέρος του βιωμένου στην πατρίδα μας είναι και η δειλία απέναντι στις μεταρρυθμίσεις. Η παραγνώριση της καίριας σημασίας τους, που εθίστηκαν κάποιοι μετά απο χρόνια λαϊκισμού. Οι μεταρρυθμίσεις οφείλουν να είναι ακαριαίες, αλλά όχι ακραίες. Οι ριζικές τομές θέλουν χρόνο για να ωριμάσουν στην συνείδηση εκείνων για τους οποίους συντελούνται. Γι’ αυτό και προϋποθέτουν μέθοδο, ιδίως όταν οι προσδοκίες είναι υψηλές μετά από τετραετία απογοητεύσεων. Το σημαντικό να αρθρώνεται αποφασιστικά η πολιτική βούληση. Η κοινωνία είναι πιο έτοιμη για μεγάλες αλλαγές» υπογράμμισε.

ΝΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΔΗΛΩΣΕΙΣ

«Μόλις χθες, εκατομμύρια Αθηναίοι ταλαιπωρήθηκαν, γιατί 21 υπάλληλοι άλλαξαν πόστο, με βάση τις ανάγκες του εργοδότη τους. Σπεύσατε να τους υπερασπιστείτε. Ζήτησα πρώτος συγγνώμη απο τους συμπολίτες μας, αλλά αναλαμβάνω αμέσως δράση, για να αλλάξω τα κακώς κείμενα. Εϊμαι σίγουρος ότι αυτή η συγγνώμη μπορεί να έγινε σύνθημα αντίστασης των πολλών στην ασυδοσία των λίγων και θα γίνει αλληλοσεβασμός. Θα έρθει ρύθμιση, που δεν θα εμποδίζει το δικαίωμα να διαμαρτύρονται, αλλά θα προστατεύουν τα δικαιώματα των πολλών».

ΕΜΕΙΣ ΠΑΡΑΔΕΧΟΜΑΣΤΕ, ΔΙΟΡΘΩΝΟΥΜΕ ΤΑ ΛΑΘΗ ΜΑΣ

«Οι αλλαγές θα φανούν σύντομα και σε πιο σύνθετα προβλήματα σε τομείς που απαιτούν μελέτη και ωριμότητα. Ο,τι λέμε, το κάνουμε. Η μεταρρυθμιστική τομή μπορεί να έχει και πισωγυρίσματα. Θα σημειωθούν και λάθη. Θα είμαι ο πρώτος που θα σπεύσει να τα διορθώσει, αλλά δεν θα συμψηφίσω τις επιτυχίες μας με λίγα λάθη του χθες. Εμείς τα λίγα λάθη τα εντοπίζουμε και διορθώνουμε Εσείς επι πέντε χρόνια κάνατε λάθη και επιμένετε . Παραμένετε αδιόρθωτοι.

ΤΕΛΟΣ ΣΕ ΜΙΑ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

-«Ο Προϋπολογισμός που γράφει τίτλους τέλους για μια αποτυχημένη πολιτική. Η δική μας πολιτική αποτυπώνεται ήδη στους 32 νόμους και στην συνταγματική αναθεώρηση που καθιερώνει το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα και την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αλλά και με καθημερινά μέτρα, όπως η μείωση των ακριβών φαρμάκων, το τέλος στις ουρές ντροπής. Η κυβέρνησή μας κάλυψε το κενό που αφήσατε, κ. Τσίπρα. Μην αμφισβητείτε τους έντιμους κρατικούς υπαλλήλους, κ. Τσίπρα».

-«Μειώσαμε νωρίτερα τον ΕΝΦΙΑ. Δόθηκε νωρίτερα και περισσότερα για επίδομα θέρμανσης. Εως τα Χριστούγεννα, 300.000 ευάλωτα νοικοκυριά παίρνουν έκτακτη επιδότηση. Δόθηκε νέα ώθηση στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων. Αποπληρώθηκε το ακριβό τμήμα των δανείων του ΔΝΤ.

Μήνυμα στην Τουρκία: Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες

Ο Πρωθυπουργός έκανε εκτενή αναφορά και στα ελληνοτουρκικά, κατά την ομιλία του στη Βουλή επί του προϋπολογισμού. Έκανε λόγο για περίοδο έντονης γεωπολιτικής αστάθειας και προκλήσεων από τους εξ’ ανατολών γείτονες και τόνισε πως προσυπογράφει τους χαμηλούς τόνους που υιοθέτησε ο κ. Τσίπρας.

“Η Ελλάδα μένει πιστή στο Διεθνές Δίκαιο και στις ισχύουσες Συμφωνίες. Είμαστε πάντα υπέρ των κανόνων καλής γειτονίας. Δεν διεκδικεί τίποτα και δεν εκχωρεί τίποτα”, είπε ο κ. Μητσοτάκης σημειώνοντας πως οι ένοπλες δυνάμεις είναι έτοιμες να υπερασπιστούν τα δίκαια της χώρας.

Είμαστε υπογράμμισε “υπέρ των ανοιχτών διαύλων, της επικοινωνίας και του διαλόγου. Ουδέποτε η χώρα σκέφθηκε να αναστείλει το διάλογο για τα ΜΟΕ. Σ’ αυτόν όμως δεν προσερχόμαστε ούτε πιεζόμενοι, ούτε από θέση αδυναμίας. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, υπό την απειλή παράνομων τετελεσμένων”. Έχουμε και δίκιο και ισχυρές συμμαχίες, είπε ο Πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε ως άκυρο και παράνομο το Μνημόνιο συνεργασίας Τουρκίας – Λιβύης, υπογραμμίζοντας πως αυτό περιλαμβάνεται στα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.

Καλά κάνατε κ. Τσίπρα και αλλάξατε γραμμή για τις σχέσεις με τις ΗΠΑ, είπε στη συνέχεια απευθυνόμενος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Μίλησε για μια πλατιά διακομματική συμμαχία υπογραμμίζοντας πως με εξαίρεση το ΚΚΕ έχουμε μια βαθιά στρατηγική συμμαχία με τις ΗΠΑ.

Συμπλήρωσε πως “δεν είμαστε δεδομένοι , όχι μόνο για τις ΗΠΑ. Είμαστε δεδομένοι για τον ελληνικό λαό”. Οι καλοί σύμμαχοι στις δυσκολίες φαίνονται, όπως είπε και σημείωσε πως οι ΗΠΑ έχουν καταδικάσει ρητά τη συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης”. Κατέληξε δε λέγοντας πως η πόρτα του γραφείου του είναι πάντα ανοικτή για τα εθνικά θέματα και όταν χρειαστεί θα πάρει και ο ίδιος πρωτοβουλίες για ανοικτή και πλήρη ενημέρωση των αρχηγών.

SHARE