Ο Μ.Βέμπερ δεν “παίζει” πια για διάδοχος του Γιούνκερ

Μετά τις συνομιλίες που έγιναν στο περιθώριο της συνόδου των G20, στην Οσάκα της Ιαπωνίας, η Ανγκελα Μέρκελ συναίνεσε εν τέλει να αποσυρθεί ο επικεφαλής του ΕΛΚ από υποψήφιος πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν είχε δηλώσει την αντίθεσή του στην υποψηφιότητα Βέμπερ.

Οι υπόλοιποι υποψήφιοι για τη θέση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν είναι ο Σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, και άλλοι εξωτερικοί υποψήφιοι του ΕΛΚ, σύμφωνα με γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Η Die Welt αναφέρει τα ονόματα του Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής διαπραγματευτής του Brexit, της διευθύνουσας συμβούλου της Παγκόσμιας Τράπεζας, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα και του πρωθυπουργού της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς.

Οι αποφάσεις για τις θέσεις- κλειδιά στην ΕΕ θα ληφθούν την Κυριακή, στην έκτακτη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες. Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε στο Reuters ότι ο Τίμερμανς έχει το προβάδισμα για τη διαδοχή του Γιούνκερ. «Είναι η καλύτερη επιλογή», επισήμανε, σύμφωνα με το ΑΠΕ. Ο υποψήφιος που θα διαδεχθεί τον Γιούνκερ στην προεδρία της Κομισιόν την 1η Νοεμβρίου θα πρέπει να εξασφαλίσει την υποστήριξη 21 από τους 28 Ευρωπαίους ηγέτες και να λάβει τουλάχιστον 376 ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τη σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ, στις 20 Ιουνίου στις Βρυξέλλες, οι διαπραγματεύσεις είχαν καταλήξει σε αδιέξοδο αναφορικά με την εξεύρεση ενός κοινά αποδεκτού υποψηφίου για τη διαδοχή του Γιούνκερ στο «τιμόνι» της Κομισιόν

 

SHARE