Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε το τέλος των εξαιρέσεων από τις κυρώσεις για το ιρανικό πετρέλαιο

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποφάσισε να μην ανανεώσει τις εξαιρέσεις που επέτρεπαν σε ορισμένες χώρες να εισάγουν ιρανικό πετρέλαιο χωρίς να αντιμετωπίζουν κυρώσεις από τις ΗΠΑ μετά τη λήξη τους στις 2 Μαϊου, ανέφερε ο Λευκός Οίκος σε δήλωση τη Δευτέρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα «συμφώνησαν να λάβουν έγκαιρα μέτρα για να εξασφαλίσουν ότι η παγκόσμια ζήτηση ικανοποιείται καθώς ολόκληρο το ιρανικό πετρέλαιο απομακρύνεται από την αγορά», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Νωρίτερα, ο διεθνείς Τύπος μετέδιδε ότι οι εξαιρέσεις δεν θα συνεχιστούν σύμφωνα με πληροφορίες και ότι η σχετική ανακοίνωση από την κυβέρνηση Τραμπ αναμενόταν επίσημα σήμερα.

Η πληροφορία πως η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να τερματίσει τις εξαιρέσεις από τις κυρώσεις της πυροδότησε αύξηση κατά περίπου 3% των τιμών του αργού στις αγορές.

Τον Νοέμβριο, οι ΗΠΑ επανέφεραν σε ισχύ τις κυρώσεις που στοχοθετούν τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, αφού ο Τραμπ απέσυρε τη χώρα του από τη διεθνή συμφωνία του 2015 για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ωστόσο, η Ουάσιγκτον παραχώρησε σε οκτώ από τους κυριότερους εισαγωγείς ιρανικού πετρελαίου προσωρινές απαλλαγές από τις κυρώσεις, που τους επέτρεψαν να συνεχίσουν να αγοράζουν πιο περιορισμένες ποσότητες για έξι μήνες.

Οι χώρες αυτές είναι η Κίνα, η Ινδία, η Ιαπωνία, η Νότια Κορέα, η Ταϊβάν, η Τουρκία, η Ιταλία και η Ελλάδα.

SHARE