Ο Κουφοντίνας …στο προσκήνιο: Αναγκαστική σίτιση διέταξε ο Εισαγγελέας – Κόντρα στη Βουλή

«Διατάσσουμε τη λήψη των κατάλληλων και αναγκαίων μέτρων για τη ζωή και υγεία του ως άνω κρατουμένου Δημητρίου ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑ του Κωνσταντίνου, απεργού πείνας, νοσηλευόμενου στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, κρατουμένου του Καταστήματος Κράτησης Δομοκού, και κάθε αναγκαία ιατρική πράξη και θεραπεία κατά τους κανόνες της ιατρικής επιστήμης, εφόσον κρίνονται επιβεβλημένα από τους θεράποντες ιατρούς για την υγεία και ζωή του κρατουμένου, έτσι ώστε να αποφευχθεί άμεσος κίνδυνος ζωής ή σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του».

Με την παραπάνω διατύπωση, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λαμίας διατάσσει τη χορήγηση όλων των αναγκαίων ιατρικών μέτρων (δηλαδή: αναγκαστική σίτιση) ώστε να σωθεί η ζωή του απεργού πείνας από τις 8 του Ιανουαρίου, Δημήτρη Κουφοντίνα.

Είχε προηγηθεί έγγραφο των γιατρών του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας αλλά και το από 22/1 «έγγραφο του Χρήστου Γεωργιάδη, Επιμελητή Α’ Μ.Ε.Θ. Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, αναφορικά με τον άμεσο κίνδυνο ζωής, άλλως σοβαρής και μόνιμης βλάβης της υγείας του κρατουμένου απεργού πείνας Δημητρίου Κουφοντίνα», όπως αναφέρει η εισαγγελική διάταξη.

Ο ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ Δ.ΤΖΑΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ

Σήμερα ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Δημ. Τζανακόπουλος, τόνισε σε δήλωσή του πως «θάνατος κρατούμενου από απεργία πείνας δεν μπορεί να γίνει αποδεκτός». «Η δημοκρατία μας δεν αναγνωρίζει το θάνατο ως ποινή για οποιοδήποτε έγκλημα, για οποιαδήποτε παράβαση των κανόνων που συγκροτούν τον κοινό κώδικα της συμβίωσης μας», τονίζει ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, και επισημαίνει: «Μια τέτοια πιθανότητα θα αποτελούσε τομή ιστορικής σημασίας, θα σηματοδοτούσε μια ανεπίτρεπτη αλλαγή παραδείγματος από  τον ευρωπαϊκό πολιτικό φιλελευθερισμό. Και δεν πρέπει να το επιτρέψει κανείς μας».

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Στην Ολομέλεια της Βουλής, σύγκρουση μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για τις υποθέσεις Κουφοντίνα και Λιγνάδη.

Οι βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης καταγγέλουν την κυβέρνηση για την μη ικανοποίηση των αιτημάτων του  Δημήτρη Κουφοντίνα ενώ υποστήριξαν ότι η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιχείρησε την «συγκάλυψη» των “δράσεων” του Δημήτρη Λιγνάδη.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Θάνος Πλεύρης αντέδρασε με σφοδρότητα υπογραμμίζοντας ότι η αξιωματική αντιπολίτευση λειτουργεί ως «συνήγορος του Κουφοντίνα» ενώ υπενθύμισε πως ένα μήνα πριν τις εκλογές του 2019 η τότε κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τον Ποινικό Κώδικα δημιουργώντας ευμενέστερο πλαίσιο για τους βιαστές.

Ο Θ.ΠΛΕΥΡΗΣ

Ο κ. Πλεύρης απαντώντας στις τοποθετήσεις βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπενθύμισε «η κυβέρνηση της ΝΔ είχε ορίσει τις φυλακές τύπου Γ ώστε να πηγαίνουν εκεί καταδικασμένοι και για τρομοκρατία. Σε αυτές τις φυλακές δεν υπήρχε το δικαίωμα αδειών. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ με το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε καταργεί αυτού του είδους φυλακών και έδωσε δικαίωμα και στους τρομοκράτες να πηγαίνουν σε αγροτικές φυλακές και να έχουν άδειες και ευμενέστερο πλαίσιο. Με αυτό το πλαίσιο πήγε ο Κουφοντίνας στις αγροτικές φυλακές. Ένας άνθρωπος με 11 καταδίκες πηγαίνει σε ήπια κράτηση. Η νέα κυβέρνηση της ΝΔ επιλέγει να επαναφέρει εν μέρει το καθεστώς που ίσχυε. Έχουμε το δικαίωμα ως κυβέρνηση; Το ψηφίσαμε κόντρα σε εσάς. Τι λέει ο Κουφοντίνας; Λέει πως τώρα που καταργήθηκαν οι αγροτικές φυλακές θέλει να επιστρέψει στον Κορυδαλλό. Οι φυλακές Κορυδαλλού όμως έχουν γίνει φυλακές υπόδικων και όχι καταδικασμένων. Αυτό έγινε επί ΣΥΡΙΖΑ και το συνεχίζουμε και εμείς. Επομένως ο Κουφοντίνας ζητά από την κυβέρνηση να παραβιάσει το νόμο.

Είναι κυριαρχικό δικαίωμα του κάθε κρατούμενου το πού θα εκτίσει την ποινή του; Εσείς ήδη ορίσατε ευμενέστερο πλαίσιο και ο Κουφοντίνας θα εκτίσει την ποινή του σε ένα χρόνο. Αυτό δεν μπορούμε να το διορθώσουμε».

Παράλληλα υπογράμμισε «Η παράταξη ξέρει ότι όλοι μας κινδυνεύουμε κάθε ημέρα από ανθρώπους όπως ο Κουφοντίνας. Είμαστε υποχρεωμένοι να γνωρίζουμε πως όταν φεύγουμε από το σπίτι μας και χαιρετούμε τα παιδιά μας μπορεί να μας σκοτώσει ένας Κουφοντίνας. Εσείς έρχεστε ως πληρεξούσιοι δικηγόροι του Κουφοντίνα και εμείς ως πληρεξούσιοι δικηγόροι των θυμάτων του Κουφοντίνα».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ αναφέρθηκε και στην υπόθεση Λιγνάδη κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία καθώς όπως είπε οι αλλαγές που επέφερε στον Ποινικό Κώδικα επέφεραν ευμενέστερη μεταχείριση για πράξεις βιασμού όπως αυτές που αποκαλύπτονται γύρω από το ελληνικό metoo.

«Ο προηγούμενος Ποινικός κώδικας όριζε για τον βιασμό πως όποιος με σωματική βία ή οποιαδήποτε απειλή προβαίνει σε αυτή την πράξη καταδικάζεται σε 5 έως 20 έτη. Ακόμα και αυτοί που λένε «θα σε καταστρέψω δεν θα βρεις δουλειά» για να προχωρήσουν σε βιασμούς καταδικάζονταν από 5 – 20 έτη.

Έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και το αλλάζει. Και λέει ότι όποιος με σωματική βία ή απειλή σωματικής βίας βιάζει τότε καταδικάζεται από 5 έως 15 έτη. Όλες οι άλλες απειλές σαν αυτές που ακούμε σήμερα τις κάνατε αρχικά πλημμέλημα και μετά ελαφρύ κακούργημα. Όλα αυτά θα κριθούν πολιτικά πολύ αυστηρά.

Σε «νεκρό χρόνο» οι πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας ήρθαν τον Νοέμβριο του 2019 και πρότειναν την διόρθωση κάποιον βαριών αστοχιών. Είπαμε ότι για τον βιασμό η τιμωρία πρέπει να είναι τουλάχιστον 10 έτη στο ελάχιστο και όχι 5 και στον ομαδικό βιασμό να έχουμε ισόβια. Αυτές τις διατάξεις ο ΣΥΡΙΖΑ τις καταψήφισε. Άρα θέλετε μικρότερες ποινές».

Κλείνοντας την τοποθέτησή του απευθυνόμενος στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ είπε «η πολιτική ευθύνη είναι σε όσα ψήφισε ο ΣΥΡΙΖΑ και όχι σε μια ατυχή δήλωση μιας καλής υπουργού. Κάθε φορά που ανεβαίνετε στο βήμα να ζητάτε συγγνώμη από τα θύματα γιατί φέρατε ευμενέστερο πλαίσιο για τους θύτες».

Ο ΝΙΚΟΣ ΒΟΥΤΣΗΣ

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε για την υπόθεση Κουφοντίνα: «είμαι υποχρεωμένος να αναφερθώ και στο ζήτημα για το οποίο κωφεύετε. Υπάρχουν παρεμβάσεις από ΣΥΡΙΖΑ, ΜεΡΑ25 και ΚΚΕ για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα μια υπόθεση που οδηγείται ενδεχομένως σε δραματική εξέλιξη για την ζωή του καταδικασμένου για τρομοκρατικές πράξεις γιατί θέλετε να υπάρξει μια εμβληματικού τύπου εκδίκηση στο πρόσωπό του».

Πρόσθεσε «Τι ζήτησε; Έχει ζητήσει να εφαρμοστεί ο νόμος της ΝΔ που καταργήσατε αγροτικές φυλακές και να επιστρέψει στην φυλακή από την οποία είχε μεταταχθεί. Αυτό το απλούστατο αίτημα για το οποίο έχουν βγει διεθνείς οργανώσεις και προσωπικότητες της πνευματικής ζωής. Είναι αδιανόητο αυτό που κάνετε. Είδατε τα ερωτήματα του Συνηγόρου του Πολίτη; Επιφυλαχθήκατε να απαντήσετε. Δεν έχουμε Ανεξάρτητες Αρχές για να τις ακούμε όποτε μας συμφέρει» για να προσθέσει σε άλλο σημείο: «Κάποτε υπήρξε η αντίληψη πως από το τρικάκι μέχρι την τρομοκρατική δράση δεν υπάρχει απόσταση. Έχει σχέση με κράτος δικαίου αυτή η αντίληψη; Πρέπει να πάρετε αποφάσεις συνολικά για να σταματήσει η επέλαση της αστυνομοκρατίας. Να πάρετε την αυτονόητη απόφαση για να σταματήσει από πλευράς κράτους δικαίου η παραβίαση νόμιμων δικαιωμάτων αυτού του κρατουμένου». Τέλος ανέφερε πως είναι απαράδεκτη η τακτική του διαχωρισμού σε συνηγόρους καταδικασμένων και θυμάτων.

Η ΑΚΡΙΤΑ ΖΗΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΝΑ ΠΑΡΕΜΒΕΙ

Να παρέμβει στην υπόθεση του Δημήτρη Κουφοντίνα ζητάει από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η δημοσιογράφος Έλενα Ακρίτα.

«Την εκκωφαντική σιωπή σας για τον Δημήτρη Κουφοντίνα θα την σπάσετε πριν ή μετά τον θάνατο του κρατούμενου; Πήρατε όρκο να διαφυλάξετε το Σύνταγμα και τους νόμους. Ποια θα είναι η δικαιολογία σας για την μη μεταγωγή του στη φυλακή «από την οποία προήλθε» όπως ρητά γράφει ο ν. 4760/2020 και στην οποία εξέτιε αρχικά την ποινή του;

Αντέχουν, κυρία Πρόεδρε, οι ώμοι σας να σηκώσουν το βάρος μιας πρωτοφανούς – για τα ευρωπαϊκά δεδομένα του 21ου αιώνα – κυβερνητικής ‘αυθαιρεσίας’, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο; Η σιωπή είναι συνενοχή. H στάση σας έστω και την τελευταία στιγμή θα υπαγορεύσει την υστεροφημία σας στην νεότερη Ιστορία της Ελλάδας».

SHARE