Ο κορωνοιός “έριξε” το σύστημα Υγείας της Σουηδίας – Παραιτήσεις γιατρών- νοσηλευτών

Former Scandinavian Airlines flight attendant, Mathilda Malm tests her hands for bacteria as she learns basic skills on to assist in nursing homes and hospitals due to the coronavirus outbreak, in Stockholm, Wednesday, April 1, 2020. The airline announced in mid-March the temporary layoff of up to 10,000 employees, 90% of its workforce amid a drop in demand for international travel as governments clamped down on public events to contain the virus outbreak. With the help of a foundation, it is one of several airlines offering former staff the chance to work on the front line of the pandemic. (AP Photo/David Keyton)

Αντιμέτωπη με έλλειψη εργαζομένων στον τομέα της υγείας είναι η Σουηδία, καθώς ο αριθμός των παραιτήσεων αυξάνεται, μετά από μια δύσκολη χρονιά με την φροντίδα ασθενών με κορωνοϊό.

Η Σινέβα Ριμπέιρο, πρόεδρος της σουηδικής Ένωσης Επαγγελματιών Υγείας, λέει πως η κατάσταση είναι «τρομερή». Ακόμα και πριν από το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού, τον Μάρτιο, υπήρχε «έλλειψη ειδικευμένων νοσοκόμων, συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων στις εντατικές» δήλωσε σε τηλεφωνική συνέντευξη στο Bloomberg.

Όλο και περισσότεροι γιατροί και νοσηλευτές δηλώνουν παραίτηση στην Σουηδία – Έφτασαν στα όριά τους. Η εξέλιξη αυτή δείχνει ότι ακόμη και χώρες με καθολικά συστήματα υγειονομικής περίθαλψης αγωνίζονται τώρα να συμβαδίσουν με την κρίση του κορωνοϊού. Αυτή την εβδομάδα, η πληρότητα των ΜΕΘ στην Στοκχόλμη έφτασε το 99%, προκαλώντας πανικό στην πόλη και ζητώντας εξωτερική βοήθεια.

Αλλά ακόμη κι αν βρεθούν περισσότερα κρεβάτια ΜΕΘ, η μεγαλύτερη ανησυχία είναι τώρα εάν η Σουηδία διαθέτει αρκετούς εργαζομένους στον τομέα της υγείας με τις δεξιότητες που απαιτούνται για την φροντίδα των πιο σοβαρά ασθενών της χώρας.

Η Ριμπέιρο δήλωσε πως ήδη από τον Μάιο, τα μέλη της ένωσής της «προειδοποίησαν για μια αβάσιμη κατάσταση». Υπάρχουν λιγότερα διαθέσιμα άτομα τώρα με προσόντα από ό,τι υπήρχαν την άνοιξη, «γεγονός που καθιστά δυσκολότερη την επέκταση της χωρητικότητας ΜΕΘ» τόνισε.

Η δήμαρχος της Στοκχόλμης Ιρένε Σβενόνιους αναφέρει ότι η κατάσταση είναι «εξαιρετικά τεταμένη». Σε συνέντευξή της στην Dagens Nyheter χθες, αναγνώρισε ότι οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη είναι υπερβολικά απασχολημένοι και πως υπάρχει ανάγκη προσθήκης προσωπικού. «Υπάρχει κόπωση» είπε. «Δεν μπορείς να το αγνοήσεις, οπότε είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσελκύσεις περισσότερα άτομα».

Δεν είναι ωστόσο σαφές, από πού θα προέλθει αυτή η επιπλέον βοήθεια. Η Στοκχόλμη ζήτησε επιπλέον προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης από τις ένοπλες δυνάμεις της Σουηδίας, αλλά δεν είναι σαφές ότι ο στρατός έχει τους πόρους να βοηθήσει. Η Σουηδία, η οποία έχει αποφύγει το lockdown από την έναρξη της πανδημίας, μπορεί τώρα να χρειαστεί να απευθυνθεί στους Σκανδιναβούς γείτονές της για βοήθεια.

Η ανησυχία είναι ότι, παρά τα επιστημονικά βήματα που επιτρέπουν στους γιατρούς να κατανοήσουν καλύτερα και να αντιμετωπίσουν τον κορωνοϊό, δεν έχουν απομείνει αρκετοί επαγγελματίες για να εφαρμόσουν αυτή την γνώση.
«Δεν έχουμε το προσωπικό να το κάνει» είπε η Ριμπέιρο.

Πόσα παίρνουν οι νοσηλευτές;

Μέρος του προβλήματος είναι ότι οι νοσηλευτές ειδικότερα είναι όλο και πιο απρόθυμοι να υποταχθούν στις ώρες και τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν κατά την διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, δεδομένου του μέσου επιπέδου μισθού. Η Σάρα Νόρντιν, κάποτε βοηθός νοσηλεύτρια σε ΜΕΘ, δήλωσε στο Bloomberg τον Οκτώβριο πως παραιτήθηκε δεν μπορούσε να καλύψει τα βασικά της έξοδα με τον ετήσιο μισθό των 27.700 ευρώ.

Για την Σουηδία, ο κίνδυνος τώρα είναι ότι περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν επειδή δεν υπάρχουν αρκετοί εξειδικευμένοι επαγγελματίες υγείας για να τους φροντίσουν. «Σε ένα εργασιακό περιβάλλον, όπου είσαι τόσο κουρασμένος, ο κίνδυνος λαθών αυξάνεται» τόνισε η Ριμπέιρο. «Και αυτά τα λάθη μπορεί να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους ασθενών».

SHARE