Ο κορονοιός καθάρισε την ατμόσφαιρα στον Βόλο

Σε χαμηλές… πτήσεις κινούνται τις δύο πρώτες ημέρες της τρέχουσας εβδομάδας τα αιωρούμενα μικροσωματίδια στην ατμόσφαιρα του Βόλου. Ο περιορισμός της λειτουργίας της πόλης και των μετακινήσεων των πολιτών λόγω των έκτακτων μέτρων ενάντια στη μετάδοση του κορονοϊού φαίνεται να μειώνει την ατμοσφαιρική επιβάρυνση της πόλης και να κρατά σε χαμηλές συγκεντρώσεις τα αιωρούμενα μικροσωματίδια.

Σύμφωνα με τα on line στοιχεία που ανεβαίνουν στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας και περιλαμβάνουν τα αποτελέσματα από τον σταθμό μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης οι μέσοι ημερήσιοι όροι των συγκεντρώσεων ΡΜ 10 στην ατμόσφαιρα είναι αρκετά κάτω από τα ανώτατα όρια, ενώ χαμηλές είναι και οι ημερήσιες συγκεντρώσεις των ΡΜ 2,5 που θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα για την ανθρώπινη υγεία καθώς εισέρχονται στο αναπνευστικό σύστημα.

Πιο συγκεκριμένα, ο μέσος όρος των ΡΜ10 τη Δευτέρα 16 Μαρτίου οπότε και μεγάλο μέρος των έκτακτων μέτρων είχε τεθεί σε ισχύ ανήλθε στα18mgr/m3. Χαρακτηριστικό είναι ότι ούτε σε επίπεδο ωριαίων συγκεντρώσεων σημειώθηκαν υπερβάσεις. Αντιθέτως, από τη μία τα ξημερώματα μέχρι και τις επτά το απόγευμα οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν από 3 έως 16μgr/m3 με την πλειονότητα των ωριαίων μετρήσεων να κυμαίνεται σε μονοψήφια νούμερα.

Η εικόνα άλλαξε μετά τις οκτώ το βράδυ οπότε και οι πολίτες επέστρεψαν σπίτι και άναψαν θερμάνσεις με τις συγκεντρώσεις ΡΜ10 να κυμαίνονται μεταξύ 23 και43μgr/m3. Αλλά και την Τρίτη 17 Μαρτίου οι συγκεντρώσειςΡΜ10 στην ατμόσφαιρα ήταν σε χαμηλά επίπεδα με τον μέσο όρο να κυμαίνεται στα 22μgr/m3 και παρ’ όλο που η κίνηση στο κέντρο της πόλης ήταν αυξημένη λόγω της κινητικότητας των δημοτών που έσπευσαν για τις τελευταίες αγορές πριν κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα.

Από το μεσημέρι και μετά (1μ.μ. έως 7μ.μ.) οι συγκεντρώσεις κυμαίνονταν μεταξύ 11 και 13μgr/m3 και οι τιμές ανέβηκαν και πάλι το βράδυ λόγω θερμάνσεων. Αντίστοιχα χαμηλές και οι συγκεντρώσεις των ΡΜ2,5 για τις οποίες σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία δεν υπάρχουν ημερήσια αλλά ετήσια όρια με «ταβάνι» τα 25μgr/m3. Την περασμένη Δευτέρα το ημερήσιο όριο διαμορφώθηκε στα11μgr/m3 και την Τρίτη στα 14μgr/m3.

Το φαινόμενο της μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης λόγω… κορονοϊού παρατήρησαν και ερευνητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. «Η μείωση της κίνησης των ανθρώπων, της λειτουργίας της πόλης και της βιομηχανικής δραστηριότητας φαίνεται να επηρεάζει τις συγκεντρώσεις τις πρωινές και απογευματινές ώρες. Όμως από το απόγευμα που ο κόσμος μαζεύεται στο σπίτι και ανάβει τη θέρμανση καθώς ακόμη έχει κρύο, οι τιμές ανεβαίνουν», σχολίαζε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ερευνητής του Π.Θ. που ασχολείται με το ζήτημα της καταγραφής της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

ΠΗΓΗ: εφημ. ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ

SHARE