Ο κοροναιός εξαπλώνεται στην Ελλάδα και τον κόσμο – Όλα τα τελευταία στοιχεία

Υπόθεση ολόκληρου του πλανήτη έχει γίνει πλέον ο κορωνοϊός, με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας να καλεί όλες τις χώρες του κόσμου να βρίσκονται σε ετοιμότητα και τις κυβερνήσεις να προχωρούν στην κατάρτιση σχεδίων προστασίας.

Συνεχίζεται η εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα μας, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες έχει επιβεβαιωθεί το 32ο κρούσμα.  Πρόκειται για μια γυναίκα 32 ετών στη Θεσσαλονίκη, η οποία είχε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ιταλία.

Στα 31 τα κρούσματα του ιού στην Ελλάδα! -Τα 21 από τους ταξιδιώτες στους Αγίους Τόπους

 

Η.ΜΟΣΙΑΛΟΣ: Δεν είναι απλή γρίπη αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου

Μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δέκα» με την Όλγα Τρέμη, τον Αντώνη Δελατόλλα, τον Ηλία Κανέλλη και την Κατερίνα Γαλανού, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε μεταξύ άλλων, ότι ο κορωνοϊός «δεν είναι απλή γρίπη αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου». Σημείωσε μάλιστα ότι «η θνητότητα του κορωνοϊού είναι έως και 10% μεγαλύτερη από την θνητότητα της γρίπης».

Κατά τον κ. Μόσιαλο τις επόμενες μέρες θα ξέρουμε τελικά την έκταση του ιού και «στο ακραίο σενάριο θα νοσήσει το 20 με 70 % του παγκόσμιου πληθυσμού».

Ο πρώην υπουργός επέμεινε πως είναι καλύτερα «να πάρουμε τα πρόσθετα μέτρα για τον κορωνοϊό πιο πρόσφατα» και εμφανίστηκε καθησυχαστικός λέγοντας πως «το σύστημα υγείας μας έχει μεγάλη επάρκεια».

Τέλος κάλεσε τους πιστούς που είναι στις ευπαθείς ομάδες «να παρακολουθούν την λειτουργία από το σπίτι».

Ανησυχητική εικόνα παρουσιάζει η Ευρώπη με τη δραματική άνοδο θανάτων και κρουσμάτων.

Τα πρώτα κρούσματα έχουν καταγραφεί σε χώρες όπως η Παλαιστίνη, η Βοσνία και η Σλοβενία, ενώ αναστέλλονται εκδηλώσεις και μεγάλα φεστιβάλ διεθνώς και κλείνουν χώροι λατρείας, όπως η Εκκλησία Γεννήσεως της Βηθλεέμ και η Μέκκα.

Στην Ιταλία, όπου οι νεκροί ανέβηκαν σε αριθμό στους 148, έχουν ανακοινωθεί μέτρα που συστήνουν την αποφυγή χαιρετισμών, ενώ στη Γαλλία οι θάνατοι αυξήθηκαν κατά τρεις φτάνοντας τους επτά.

Στις ΗΠΑ ο αριθμός των νεκρών ανέβηκε στους 12, ενώ στη Βρετανία καταγράφηκε ο πρώτος νεκρός.

Κρίσιμη η κατάσταση στη Νότια Κορέα, όπου καταγράφονται οι περισσότεροι θάνατοι μετά την Κίνα.

Στο Ιράν, οι νεκροί ξεπερνούν τους 100.

ΜΕΤΡΑ ΣΤΗ ΜΟΣΧΑ

Οι αρχές της Μόσχας έθεσαν τη ρωσική πρωτεύουσα σε κατάσταση «απόλυτης ετοιμότητας» και επέβαλαν επιπλέον μέτρα σήμερα για να αποτρέψουν την εξάπλωση του κορωνοϊού.

Έγγραφο που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του δημάρχου της Μόσχας αναφέρει ότι οι Ρώσοι που επιστρέφουν από την Κίνα, τη Νότια Κορέα, το Ιράν, τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Ιταλία, την Ισπανία και από άλλα κράτη και εμφανίζουν πιθανές «δυσμενείς» ενδείξεις του κορωνοϊού, πρέπει να απομονώνονται στο σπίτι τους για 14 ημέρες. Αυτό σημαίνει ότι δεν πρέπει να πηγαίνουν στη δουλειά ή εκεί όπου σπουδάζουν, αναφέρει το έγγραφο.

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

Συνολικά, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φτάνουν στα 3.858, από τα οποία τα 414 έχουν αναρρώσει από τον ιό. Επί συνόλου 3.858 κρουσμάτων, οι 148 νεκροί έως αυτή την ώρα σημαίνουν στην πράξη ότι το ποσοστό θνησιμότητας ανέρχεται στο 3,8%.

Στα 81 χρόνια ανέρχεται η μέση ηλικία των νεκρών σύμφωνα με έρευνα του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της Ιταλίας. Ο νεώτερος εξ αυτών, κατά πληροφορίες, ήταν 66 ετών, ενώ ο γηραιότερερος ασθενής που πέθανε, ήταν 94 ετών.

Σύμφωνα πάντα με τα ίδια στοιχεία, οι περισσότεροι εκ των νεκρών είναι άντρες, οι οποίοι μάλιστα, σε αναλογία δύο στους τρεις, είχαν στο ιστορικό τους τουλάχιστον τρία βαριά υποκείμενα νοσήματα (π.χ. καρδιοπάθεια, ηπατοπάθεια, ρευματοειδή αρθρίτιδα και καρκίνο σε προχωρημένο στάδιο).

ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗ

Ο πρόεδρος της Παλαιστίνης Μαχμούντ Αμπάς κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, διάρκειας 30 ημερών, έπειτα από την επιβεβαίωση των πρώτων κρουσμάτων του κορωνοϊού στην πόλη της κατεχόμενης Δυτικής Οχθης, Βηθλεέμ.

Το μέτρο ανακοινώθηκε από τον Παλαιστίνιο πρωθυπουργό Μοχάμεντ Στάγεχ, ώρες μετά την απόφαση για το κλείσιμο της Βασιλικής της Γεννήσεως στην Βηθλεέμ και την απαγόρευση υποδοχής ξένων τουριστών σε ξενοδοχεία στη Δυτική Όχθη.

 

 

SHARE