Ο Γιούνκερ “έφαγε” τον Όρμπαν από το ΕΛΚ

Hungary's Prime Minister Viktor Orban speaks during a news conference after a European People Party Political Assembly on the Hungary's Fidesz party in Brussels, Belgium March 20, 2019. REUTERS/Eva Plevier

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανέστειλε τη συμμετοχή του κόμματος του Βίκτορ Ορμπαν, του Fidesz, στις τάξεις του. Στην ψηφοφορία που έγινε, μόλις 3 μέλη του ΕΛΚ ψήφισαν κατά της αναστολής, ενώ 190 τάχθηκαν υπέρ.

Τα μέλη του ΕΛΚ άρχισαν να στρέφονται ξεκάθαρα κατά του Ούγγρου πρωθυπουργού, μετά την κυβερνητική καμπάνια που έβαζε στο στόχαστρο τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με αφίσες που αναρτήθηκαν σε όλη τη χώρα. Επανειλημμένα ο Γιούνκερ έχει ζητήσει την αποπομπή του Ορμπαν από το ΕΛΚ.

«Η αναστολή της συμμετοχής του Fidesz έχει άμεση εφαρμογή και θα ισχύσει μέχρι νεοτέρας, μετά τη σημερινή ψηφοφορία των μελών του ΕΛΚ», ανέφερε σε ανάρτηση στο Twitter ο πρόεδρος του ΕΛΚ. «Η απόφαση συνεπάγεται ότι το Fidesz δεν θα μετέχει στις συναντήσεις του κόμματος, δεν θα έχει δικαιώματα ψήφου ούτε το δικαίωμα να προτείνει υποψήφιους για αξιώματα», ανέφερε ακόμη.

Σήμερα το Fidesz προειδοποίησε ότι θα αποχωρήσει από το ΕΛΚ σε περίπτωση που ανασταλεί η συμμετοχή του σε αυτό. Αργότερα όμως, ο Β.Όρμπαν, μιλώντας σε δημοσιογράφους στο Ευρωκοινοβούλιο μετά το πέρας της ψηφοφορίας  ανέφερε πως το κόμμα του θα συνεχίσει να υποστηρίζει το Μάνφρεντ Βέμπερ για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι το ΕΛΚ πήρε τη «σωστή απόφαση» προκειμένου να διατηρήσει την «ενότητά» του ενόψει Ευρωεκλογών.

 

Βέμπερ: Το ΕΛΚ ήταν σαφές και ενωμένο

«Ήταν μια πολύ δύσκολη συζήτηση», σχολίασε ο Μάνφρεντ Βέμπερ μετά τη διαδικασία, προσθέτοντας ότι ο Ορμπαν παραβρέθηκε στη συνάντηση. «Το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο. Το ΕΛΚ ήταν πολύ σαφές και ενωμένο… ότι η αναστολή είναι απαραίτητη», πρόσθεσε ο Βέμπερ, υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν.

Αξιολόγηση από επιτροπή

Μία τριμελής επιτροπή, με επικεφαλής τον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, θα εξετάσει πλέον τις σχέσεις του Fidesz με το ΕΛΚ. Επίσης, η επιτροπή θα εξετάσει το κατά σέβεται το κράτος δικαίου το κόμμα του Ορμπαν, το οποίο κατηγορείται ότι ποδοπατά την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και την ελευθερία του Τύπου.

ΚΑΙ Ο Κ.ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΑΠΟΠΟΜΠΗ

Το αίτημα της αποπομπής του κόμματος του Ορμπαν από το ΕΛΚ, την παράταξη με τη μεγαλύτερη εκπροσώπηση στο ευρωκοινοβούλιο, είχαν προσυπογράψει 13 από τα 48 κόμματα που το απαρτίζουν. Ανάμεσά τους και η ΝΔ, καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης με επιστολή του στον πρόεδρο του ΕΛΚ, Joseph Daul, είχε ζητήσει την αναστολή της συμμετοχής του Fidesz, τονίζοντας ότι ο Ορμπαν με τη στάση του στο μεταναστευτικό παραβιάζει την αρχή της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης, ενώ κατηγορούσε τον Ούγγρο πρωθυπουργό για την παράκαμψη θεμελιωδών συνταγματικών αρχών, παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά και προσπάθεια ελέγχου των ΜΜΕ.

 

 

SHARE