Ο Ερντογάν απειλεί τον Άσαντ και η Ρωσία απαντά …προειδοποιητικά

«Μπορεί να έρθουμε κάποια νύχτα» ανέφερε σε… ποιητικό τόνο ο Ταγίπ Ερντογάν προαναγγέλλοντας τουρκική επιχείρηση στην Ιντλίμπ και προκαλώντας την αντίδραση της Μόσχας που προειδοποίησε για «το χειρότερο δυνατό σενάριο».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του AKP, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι μία τουρκική στρατιωτική επέμβαση στην Ιντλίμπ είναι θέμα χρόνου, προσθέτοντας ότι οι τουρκορωσικές συνομιλίες για αποκλιμάκωση οδηγήθηκαν σε αποτυχία.

«Οι συναντήσεις μπορεί να συνεχιστούν, όμως είμαστε πολύ μακριά από αυτό που θέλουμε. Η Τουρκία έχει κάνει όλες τις απαραίτητες προετοιμασίες για να προχωρήσει στα δικά της επιχειρησιακά σχέδια στην Ιντλίμπ» είπε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας την αποφασιστικότητα της Άγκυρας να μετατρέψει την περιοχή σε ουδέτερη ζώνη ασφαλείας.

Τα λόγια αυτά του Ταγίπ Ερντογάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της Ρωσίας με τη Μόσχα να στείλει προειδοποιητικά μηνύματα.

Η Μόσχα ήταν «ικανοποιημένη» με τη συμφωνία που υπέγραψε με την Άγκυρα στο Σότσι δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ. Αλλά έπαψε να «είναι ικανοποιημένη μετά τις επιθέσεις ενόπλων ομάδων και τρομοκρατών κατά των δυνάμεων του Συριακού στρατού και των Ρώσων στρατιωτών, που άρχισαν από την
περιοχή της Ιντλίμπ».

Ο Λαβρόφ τόνισε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί με την Τουρκία για την κατάσταση στην Ινλτιμπ, σε όλα τα επίπεδα, αλλά δεν υπάρχουν ακόμα οδηγίες για την προετοιμασία συνάντησης κορυφής Πούτιν-Ερντογάν.

Και δικαιολόγησε τις ενέργειες των δυνάμεων του Ασαντ: «Φυσικά, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας- επιβεβαιώνοντας τη δέσμευση τους για τις αρχικές συμφωνίες της Ιντλιμπ, συμπεριλαμβανομένης και αυτής για κατάπαυση του πυρός- απάντησαν σε απαράδεκτες προκλήσεις. Τους στηρίζουμε σε αυτή την απόφαση τους».

Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ξεκαθάρισε ότι η Μόσχα δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης στην περιοχή της Ιντλίμπ.

Ο Σεργκεί Πεσκόφ ανέφερε σε δημοσιογράφους ότι μια τουρκική επίθεση θα ήταν «το χειρότερο σενάριο», προσθέτοντας «ας ελπίσουμε ότι δεν θα γίνει πραγματικότητα».

SHARE